Την πεποίθησή του ότι το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της πρώην ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή του Χαλκειούς θα πέσει κάτω από τους 2.000 φιλοξενούμενους μέχρι τον Δεκέμβριο και σίγουρα μέχρι το Πάσχα του 2021 δεν θα αριθμεί πάνω από 1.500 άτομα κατέθεσε μέσω διαδικτυακής του συνέντευξης στο Politischios.gr ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Περί αποσυμφόρησης
Ο ίδιος, απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο η ΒΙ.ΑΛ. παρουσιάζει αποσυμφόρηση μόνο 5% σε σχέση με την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Σάμο, όπου οι αριθμοί είναι πολλαπλάσιοι, σημείωσε ότι τα στοιχεία αφορούν το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι τον φετινό Σεπτέμβρη. Όπως είπε, από τη στιγμή που ο ίδιος ανέλαβε το Υπουργείο Μετανάστευσης, δηλαδή από τον Γενάρη του 2020 μέχρι σήμερα η Χίος έπεσε στο -50%, ακολουθώντας τον πανελλαδικό μέσο όρο.
«Παρέλαβα τον Γενάρη, μία ΒΙ.ΑΛ. με 6.000+ άτομα και έχουμε φθάσει πλέον στους 3.200. Προχωράμε την αποσυμφόρηση στην πράξη», σημείωσε για να σχολιάσει ότι πλέον η αποσυμφόρηση έχει διατηρήσιμο και όχι πρόσκαιρο χαρακτήρα.
Για τα καταλύματα της πόλης
Ερωτώμενος για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Χίου αλλά και σε περιοχές όπως ο Καρφάς και η Αγία Ερμιόνη, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι ο λόγος που δεν ξενοικιάζονται διαμερίσματα στη Χίο, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Κω και στη Σάμο είναι ότι η ΒΙ.ΑΛ. δεν έχει υποστηρικτικές δομές για ευάλωτες ομάδες και συνεπώς αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βρουν στέγη για φιλοξενία.
«Με ρωτήσατε γιατί οι ευάλωτες ομάδες δεν μεταφέρονται στην Αθήνα. Αυτό είναι το κλασσικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ που κατέστησε τα νησιά ως σημεία εισόδου στον χάρτη. Ο καθένας που έρχονταν ήξερε ότι απλά θα φύγει άμεσα για την Αθήνα» επεσήμανε.
Από τα χειροκροτήματα των Χαλκούσων στην κλειστή δομή
Ο Υπουργός Μετανάστευσης εκτός των άλλων κλήθηκε να απαντήσει και στο βασικό ερώτημα, τι θα πει στους κατοίκους του Χαλκειούς αν επιχειρηθεί η μετατροπή της ΒΙ.ΑΛ. σε κλειστό κέντρο.
«Αν μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος, αυτό είναι ότι είμαι μονότονος. Πριν από τις εκλογές μιλούσα για την ανάγκη μετατροπής των ανοιχτών κέντρων σε κλειστές ελεγχόμενες δομές και μιλούσα για την ανάγκη κλεισίματος της ΒΙ.ΑΛ.. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ύπαρξη κλειστών ελεγχόμενων κέντρων λειτουργεί μαζί με τη φύλαξη των συνόρων και την ταχύτερη εξέταση αιτήσεων ασύλου υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών», είπε ο Υπουργός.
Παράλληλα αναφερόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, κατέθεσε την άποψη ότι η ασφάλεια των συνόρων, η δημόσια τάξη και η ασφάλεια της δημόσιας υγείας είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης και όχι των Δήμων.
«Δεν θα αφήσουμε τα νησιά να ζήσουν ξανά εικόνες αντίστοιχες του 2015 που ο κόσμος κοιμόταν σε σκηνές στο λιμάνι και στον κήπο», δήλωσε ο Υπουργός, κατηγορώντας τις αντιπολιτεύσεις ότι έχουν προτιμήσει την αντιπολίτευση για προσωπικά οφέλη, από τη συζήτηση.
«Υπάρχει ενδιαφέρον για ενοικίαση χωραφιών στη ΒΙ.ΑΛ.»
Στην ίδια συνέντευξη ο Νότης Μηταράκης κλήθηκε να επιβεβαιώσει τις μέχρι σήμερα φήμες ότι υπάρχουν κάτοικοι του Χαλκειούς που ενδιαφέρονται για ενοικίαση των χωραφιών τους στο Υπουργείο Μετανάστευσης, εξυπηρετώντας τον σχεδιασμό για επέκταση και περίφραξη της ΒΙ.ΑΛ..
«Είναι αλήθεια ότι έχει προσφερθεί αρκετός χώρος δίπλα στη ΒΙ.ΑΛ. και λίγο μακρύτερα από αυτή. Υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι που έχουν επιλέξει να ενοικιάσουν την περιουσία τους στο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Παρόλα αυτά, και επειδή με ρωτάτε επιτακτικά, λέω ότι η δική μου άποψη είναι ότι τα Καμπόχωρα δεν είναι τοποθεσία για να φιλοξενηθεί μία κλειστή ελεγχόμενη δομή. Αλλά αν είναι η μόνη λύση που υπάρχει, από το να έχουμε την κατάσταση που έχουμε σήμερα, την ανοιχτή δομή, με τα προβλήματα δημόσιας ασφάλειας που τόσο συχνά συζητάμε, με τις φωτιές και τα προβλήματα δημόσιας υγείας τότε ναι θα πρέπει αυτή η ΒΙ.ΑΛ. να γίνει κλειστό κέντρο», είπε.
Περί υγειονομικού αποκλεισμού της ΒΙ.ΑΛ.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Νότης Μηταράκης, κλήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες του politischios.gr, που έδειχναν ότι ο υγειονομικός αποκλεισμός της ΒΙ.ΑΛ. εξαιτίας των κρουσμάτων ήταν μόνο στα χαρτιά, αφού αρκετοί μετανάστες συνέχισαν να μετακινούνται κανονικά παρά τα αστυνομικά μπλόκα.
«Βεβαίως και υπάρχει μετακίνηση γιατί μιλάμε για μία δομή, που δεν έχει περίφραξη ασφαλείας, δεν έχει ενιαία είσοδο, δεν έχει ηλεκτρονική πρόσβαση με κάρτα, δεν έχει τη δυνατότητα να κλείνει τα βράδια. Στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ, που έχει περίφραξη, πρέπει να ξέρετε ότι η πύλη στις 8 το βράδυ κλείνει», εξήγησε, λέγοντας ότι η κλειστή δομή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της εγκληματικότητας, τον αυστηρό έλεγχο των αντικειμένων που περνάνε μέσα στη δομή και τον περιορισμό των μεταναστών από το βράδυ μέχρι το επόμενο πρωί.
Το «κουφό» τηλέφωνο με την Περιφέρεια
Κληθείς να σχολιάσει το αλαλούμ στη συνεννόηση με την Περιφέρεια για την υγειονομική θωράκιση της ΒΙ.ΑΛ. ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε τον ρόλο της ως επικουρικό, δίνοντας τα εύσημα στον Παντελή Βρουλή για την πρωτοβουλία να ζητήσει χρήματα για ιατρούς και εξοπλισμό. Παράλληλα όμως, άφησε υπονοούμενα για εσκεμμένη καθυστέρηση στις διαδικασίες, λέγοντας ότι, η Περιφέρεια θα μπορούσε αμέσως μετά την έκδοση του ΦΕΚ τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες.
«Δεν αποφεύγω την απάντηση. Η βασική ευθύνη και αρμοδιότητα είναι δική μας. Είναι του Υπουργείου Μετανάστευσης. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ υπάρχει στη Χίο μόνιμα, υπάρχει και στη ΒΙ.ΑΛ.. Ωστόσο να επισημάνω ότι στη ΒΙ.ΑΛ. δεν υπάρχει χώρος για οργανωμένες υγειονομικές μονάδες όπως στη Σάμο ή στο Καρά Τεπέ όπου υπάρχουν μέσα 38 γιατροί», ανέφερε ο Υπουργός.
Μεταναστευτικό και εθνική ασφάλεια
Ο κ. Μηταράκης εκτός των άλλων κλήθηκε να σχολιάσει το μεταναστευτικό τόσο σε συνάρτηση με τις βλέψεις Ερντογάν περί γαλάζιας πατρίδας όσο και στη βάση δημοσιευμάτων που θέλουν την Τουρκία να εργαλειοποιεί εκ νέου το μεταναστευτικό και να στέλνει στα νησιά τζιχαντιστές, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ»..
«Αν μου κάνατε αυτή την ερώτηση τον Ιανουάριο που ανέλαβα θα έπρεπε να απαντήσω υποθετικά. 9 μήνες μετά όμως ξέρουμε ότι, η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στον Έβρο και απέτυχε πλήρως, προσπάθησε να το εργαλειοποιήσει στη θάλασσα και αντιμετωπίστηκε, όπως αντιμετωπίστηκαν οι ροές σε όλα τα σημεία εισόδου με αποτέλεσμα να έχουμε 96% μειωμένες ροές», ανέφερε και προσέθεσε: «Έχουμε όλα τα μέσα για να προστατεύσουμε τα νησιά μας. Ωστόσο, δεν θα αφήσουμε τα νησιά να ζήσουν όσα έζησαν και στο παρελθόν. Δεν θα είμαστε ποτέ ξανά απροετοίμαστοι για οποιαδήποτε κρίση συμβεί. Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι στα νησιά και γι αυτό η ύπαρξη κλειστών κέντρων είναι επιβεβλημένη».
Τέλος χαρακτήρισε ως αποτυχημένη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ την επιλογή «καμία δομή πουθενά», λέγοντας ότι αυτό θα δώσει το μήνυμα ότι η Χίος είναι ένα πέρασμα όπου οι μετανάστες εξαιτίας της έλλειψης δομών θα μπορούν να φύγουν άμεσα για την Αθήνα, με αποτέλεσμα να την καταστήσει και πάλι σημείο διόδου στον μεταναστευτικό χάρτη.
Ο μόνιμος μηχανισμός αποζημιώσεων
Ο Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στον περιβόητο μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων λέγοντας ότι έχει επιλεγεί η διαδικασία να γίνει μέσω των Δήμων, αφού οι ΟΤΑ γνωρίζουν καλύτερα τις περιπτώσεις όσων έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό.
Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποζημιωθούν όσοι ζημιώθηκαν και το 2020, αποκαλύπτοντας όμως ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα έτη 2017 και 2018.
Στοίχημα και μεγάλη ελπίδα για τη Χίο ο Τουρισμός
Ερωτώμενος για το αν μπορεί η ανάπτυξη της Χίου να βασίζεται μόνο στα χρήματα από το μεταναστευτικό και την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι σε μία δύσκολη και ιδιόμορφη χρονιά όπως το 2020, η πρόσληψη μόνιμου πληθυσμού ως συνοριοφύλακες αποτελεί μία μορφή στήριξης στην τοπική κοινωνία, αφού γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, υπήρχαν τα κριτήρια εντοπιότητας.
Ο ίδιος, ανέφερε ότι μεγάλο στοίχημα για τη Χίο των επόμενων ετών, είναι ο τουρισμός, σημειώνοντας ότι, στόχος της Κυβέρνηση είναι να δούμε τη δημοπράτηση του αεροδρομίου αρχές του 2021. «Τελειώσαμε τις μελέτες, τελειώσαμε όλα τα προαπαιτούμενα και τώρα οδεύουμε προς ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκ. ευρώ», δήλωσε και προσέθεσε ότι: «Τουρισμός σημαίνει και επίλυση του μεταναστευτικού. Είναι στοίχημα για εμάς το καλοκαίρι του 2021 να μην έχουμε τις ροές των προηγούμενων ετών ούτε να έχουμε την άναρχη κατάσταση στην πόλη, στις παραλίες του Καρφά, της Αγίας Ερμιόνη αλλά και σε άλλα μέρη της Χίου».
Αμφίβολο αν θα διατηρηθεί ο νησιωτικός Φ.Π.Α..
Τέλος ο κ. Μηταράκης κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση που έθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τη διατήρηση του νησιωτικού Φ.Π.Α. μετά τις 31/12 με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι είναι αμφίβολο αν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα διατηρήσουν τους μειωμένους συντελεστές αφού, όπως είπε, οι ροές είναι μειωμένες και η αποσυμφόρηση συνεχής.
«Ο νησιωτικός Φ.Π.Α. καταργήθηκε το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να τον παραδώσει στους δανειστές. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του συνέδεσαν τον Φ.Π.Α. με τον υπερκορεσμό των δομών, που παύει να υπάρχει από 31/12/2020 και αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο νησιωτικός Φ.Π.Α. βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε σε επίπεδο Ε.Ε.. Πλέον οι δομές αποσυμφορούνται και είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει υπερπληθυσμός στα νησιά στις 31 Δεκεμβρίου», κατέληξε
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.