20.2.2025 14:46

Μηταράκης: Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους πολίτες της Χίου, έχτισαν πολιτικές καριέρες επενδύοντας στον λαϊκισμό

Στην άνθιση του λαϊκισμού ως μέσο εκμετάλλευσης των πολιτών, το μεταναστευτικό, τις κυβερνητικές δράσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την αξιοποίηση του αντιμονίου στη Χίο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της ΔΕΕΕΠ Χίου, ο Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότης Μηταράκης.

Σχετικά με την Χίο και την αξιοποίηση του αντιμονίου, ο κ. Μηταράκης, ξεκαθάρισε ότι «εμπιστεύομαι τις αγωνίες του κόσμου για το αντιμόνιο» επισημαίνοντας ότι «κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει, αν δεν πειστούν οι πολίτες της Χίου», ενώ τόνισε ότι είναι «σαφής η πολιτική εκμετάλλευση και η εργαλειοποίηση του αγνού φόβου που έχουν οι πολίτες για ένα θέμα που δεν γνωρίζουν».

«Νομίζουμε ότι η Χίος καταστρέφεται εύκολα. Η Χίος δεν καταστρέφεται» τόνισε ο βουλευτής Χίου σημειώνοντας πως «από τις ομιλίες για το ΝΑΤΟ, για τις πολυεθνικές, και για άλλα θέματα γενικής πολιτικής» που ακούστηκαν στις συγκεντρώσεις στη Χίο για το αντιμόνιο, είναι ξεκάθαρο «ότι προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν τον απλό πολίτη της Χίου, που δικαιολογημένα έχει αγωνία για το τι σημαίνει το αντιμόνιο για το μέλλον μας, για την προσπάθεια ανάπτυξης της Αμανής».

Αναφερόμενος στην ευθύνη των Κυβερνήσεων να αφουγκράζονται τους πολίτες, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτός ακριβώς, αλλά παράλληλα «να μπορούν να κατευθύνουν τη χώρα, να πάρουν τις σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, που θα οδηγήσουν στο θετικό αποτέλεσμα».

«Ιστορικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ήταν ο λαϊκισμός, ο λαϊκισμός της αριστεράς. Αλλά τώρα βλέπουμε ότι ο λαϊκισμός είναι η νέα μόδα , αυτό που λέμε αντισυστημικότητα. Αντισυστημικότητα στην αριστερά και αντισυστημικότητα στα δεξιά. Άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να διοικήσουν», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οπότε και «είδαμε στη Χίο να μην γίνεται τίποτα ακριβώς, κανένα έργο μεταξύ 2015-2019. Και τώρα βλέπουμε και πάλι να υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αγωνία του κόσμου. Και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η μεγάλη σταθερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Μιλώντας για τις κυβερνητικές δράσεις και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σημείωσε η Ελλάδα έχει -μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον- ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς «αυτή τη στιγμή είμαστε από τις πιο σταθερές χώρες στην Ευρώπη. Με την ισχυρή διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με μία κυβέρνηση που έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλαπλές κρίσεις από το 2019. Με μία ελληνική οικονομία, η οποία αυξάνεται σε ρυθμό πολλαπλάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ανεργία να έχει μειωθεί σε ιστορικό επίπεδο με 500.000 νέες θέσεις εργασίας , με τον μέσο μισθό να πλησιάζει τα 1.400 ευρώ».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, που όπως υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΠ Χίου, πλέον δεν αποτελεί τροχοπέδη στη ζωή των πολιτών της Χίου, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι «έχουμε την εκκρεμότητα της ΒΙΑΛ, και χρωστάμε στους πολίτες των Καμποχώρων μία λύση. Απέναντι όμως στην προσπάθεια της Κυβέρνησης - να θυμίσω ότι κάποιοι έχτισαν πολιτικές καριέρες - στις πλατείες, στο «όχι» στα όλα, αλλά χέρι-χέρι με την αριστερά που έλεγε για ανοιχτά σύνορα . Αυτό κληρονομεί στο σήμερα ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:

 

Αγαπητέ συνάδελφε στη Βουλή, κύριε Πρόεδρε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Καταρχήν να ευχαριστήσω τον υφυπουργό, κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο ο οποίος κάνει καταπληκτική δουλειά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που ήρθε σήμερα στη Χίο για να μας απευθύνει έναν χαιρετισμό και να μας μιλήσει για τις δράσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνήθως σε μία Βασιλόπιτα λέω μόνο ευχές, αλλά επειδή διανύουμε τον Φεβρουάριο και οι πολιτικές εξελίξεις είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να πω μερικές σκέψεις.

Επίσης, να προτείνω κ. Πρόεδρε τις επόμενες εβδομάδες, να κάνουμε μία πολιτική συνάντηση των μελών της ΔΕΕΕΠ, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε αναλυτικά τις απόψεις των μελών για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Ζούμε μία πολύ ρευστή κατάσταση στο διεθνές πεδίο. Η κατάσταση στην Ευρώπη, η Ευρωατλαντικές σχέσεις είναι πολύ διαφορετικές από ότι ήταν το 2024. Πολλές χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν κρίσεις. Κρίσεις πολιτικής αστάθειας, οι οποίες ήδη επηρεάζουν την οικονομική τους επίδοση και κατά συνέπεια την κοινωνική ευημερία.

Η Ελλάδα έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι αυτή τη στιγμή είμαστε από τις πιο σταθερές χώρες στην Ευρώπη. Με την ισχυρή διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με μία κυβέρνηση που έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλαπλές κρίσεις από το 2019. Με μία ελληνική οικονομία η οποία αυξάνεται σε ρυθμό πολλαπλάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ανεργία να έχει μειωθεί σε ιστορικό επίπεδο με 500.000 νέες θέσεις εργασίας, με τον μέσο μισθό να πλησιάζει τα 1.400 ευρώ. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζουμε όλοι την πίεση που δέχθηκε η ελληνική οικογένεια από την πληθωριστική κρίση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά το 2025 - από ότι φαίνεται στα οικονομικά στοιχεία - θα είναι ένα έτος που η χώρα μας θα μειώσει την ψαλίδα των καθαρών εισοδημάτων με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για εμένα, αυτός πρέπει να είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος για την επόμενη τετραετία, να μπορέσουν τα εισοδήματα του μέσου Έλληνα, εργαζόμενου ή συνταξιούχου, να φτάσουν τα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ήμασταν, αν δεν είχαμε την τεράστια κρίση των μνημονίων, για τα οποία όμως δεν θα μιλήσω σήμερα.

Θα πω όμως, ότι η ευθύνη των Κυβερνήσεων δεν είναι απλώς να ακούν τον κόσμο. Το να ακούς τον κόσμο, ακούγεται λίγο λαϊκιστικό. Ο κόσμος επιλέγει την ηγεσία του, για να πάει τον τόπο μπροστά, όχι να τον κρατήσει στο σήμερα, να τον πάει καλύτερα. Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας, να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών, να είναι σε απόλυτη ταύτιση με αυτό που οι πολίτες θέλουν, και να μπορούν να κατευθύνουν τη χώρα, να πάρουν τις σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, που θα οδηγήσουν στο θετικό αποτέλεσμα.

Ιστορικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ήταν ο λαϊκισμός. Ο λαϊκισμός της Αριστεράς. Αλλά τώρα βλέπουμε ότι ο λαϊκισμός είναι η νέα μόδα, αυτό που λέμε αντισυστημικότητα. Αντισυστημικότητα στην αριστερά και Αντισυστημικότητα στα δεξιά. Άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να διοικήσουν. Είδαμε το πείραμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έκλεισαν οι τράπεζες, και παραλίγο ο κόσμος να χάσει τα λεφτά του. Είδαμε πόσα χρόνια πήγε τη χώρα πίσω, χωρίς καμία θετική πρόταση. Είδαμε στη Χίο να μην γίνεται τίποτα ακριβώς, κανένα έργο μεταξύ 2015-2019. Και τώρα βλέπουμε και πάλι να υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αγωνία του κόσμου. Και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η μεγάλη σταθερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μία αναφορά σε δύο τοπικά θέματα επικαιρότητας. Γιατί αν κάτι διακρίνει ή θέλω να διακρίνει το δικό μου πολιτικό ήθος, είναι ότι πάντα σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω πραγματικά αυτό που πιστεύω, με όποιο πολιτικό κόστος κατά καιρούς έχω σηκώσει στην πλάτη μου.

Καταρχήν, θέλω να πω για το μεταναστευτικό. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΔΕΕΕΠ Χίου, που είπε ότι η πραγματικότητα είναι ότι πλέον στη Χίο, το μεταναστευτικό δεν αποτελεί τροχοπέδη της ζωής των πολιτών της Χίου, δεν αποτελεί τροχοπέδη ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης. Θυμάστε τι ζήσαμε την περίοδο 2015-2019. Καταφέραμε σε όλα τα σημεία εισόδου σε όλη την Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε με ένα βιώσιμο τρόπο που μας προστατεύει και από μελλοντικές κρίσεις. Παντού εκτός από τη Χίο. Έχουμε την εκκρεμότητα της ΒΙΑΛ, και χρωστάμε στους πολίτες των Καμποχώρων μία λύση. Απέναντι όμως στην προσπάθεια της Κυβέρνησης - να θυμίσω ότι κάποιοι έχτισαν πολιτικές καριέρες - στις πλατείες, στο «όχι» στα όλα, αλλά χέρι-χέρι με την αριστερά που έλεγε για ανοιχτά σύνορα. Αυτό κληρονομεί στο σήμερα ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

Επίσης, σας μίλησα σε αυτή την αίθουσα πριν από λίγες ημέρες για το αντιμόνιο, και θα σας πω ξεκάθαρα τη δική μου σκέψη. Καταρχήν, να ξεκινήσω από το γενικό. Όταν ζούσαμε τη μεγάλη κρίση των μνημονίων, όλοι έλεγαν ότι αντίδοτο στην κρίση είναι να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο, και πολύ μιλούσαν για γεωτρήσεις στο Αιγαίο. Πολλοί μιλούσαν για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Και κάποιες από αυτές τις πηγές είναι οι σπάνιες γαίες, και στη Χίο έχουμε. Αυτό είναι το ένα.

Από την άλλη, όπως σας είπα στην ομιλία μου, πρέπει να πεισθούμε. Και είναι ξεκάθαρο ότι η κοινωνία της Χίου δεν έχει πειστεί, ούτε για τα οφέλη ούτε για το ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον και για την υγεία των πολιτών. Και είναι ξεκάθαρη η άποψή μου, ότι κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει, αν δεν πειστούν οι πολίτες της Χίου. Νομίζω θα συμφωνήσουμε σε αυτό. Η τοπική κοινωνία πρέπει να πειστεί, και αν δεν πειστεί, προφανώς, δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο έργο.

Αλλά έχοντας πει αυτή τη γενική άποψη, πρέπει να πω και δύο πράγματα συγκεκριμένα. Πρώτον είναι σαφής η πολιτική εκμετάλλευση και η εργαλειοποίηση του αγνού φόβου που έχουν οι πολίτες για ένα θέμα που δεν γνωρίζουν. Ούτε εγώ ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω. Ούτε εγώ είμαι ειδικός στα θέματα που συζητούμε. Αλλά ήταν ξεκάθαρο σήμερα στην πλατεία, από τις ομιλίες για το ΝΑΤΟ, για τις πολυεθνικές, και για άλλα θέματα γενικής πολιτικής, ότι προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν τον απλό πολίτη της Χίου, που δικαιολογημένα έχει αγωνία για το τι σημαίνει το αντιμόνιο για το μέλλον μας, για την προσπάθεια ανάπτυξης της Αμανής.

Και θα πω μία λέξη που είπε ο Δήμαρχος, ότι η Αμανή έχει ήδη πεθάνει, δεν θα πεθάνει από το αντιμόνιο. Και θα πω επίσης, όπως μου θύμισαν οι παλιότεροι, ότι το μεταλλείο λειτούργησε στο παρελθόν και υπήρξαν προβλήματα στην περιοχή, αλλά δεν υπήρξαν προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Εγώ δεν θυμάμαι τον παππού μου να μου λέει ότι δεν θα πάμε στον Κάμπο τον χειμώνα ή το καλοκαίρι γιατί φοβάμαι επειδή έχει αντιμόνιο στην Κέραμο.

Το τρίτο που θα πω - και θα κλείσω με αυτό - είναι ότι η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μία ιστορία στη Χίο ξεσηκωμών και αντιδράσεων. Και κάποια στιγμή πρέπει να κρίνει ο καθένας αν ήμασταν πετυχημένοι στο παρελθόν. Καταφέραμε τη δεκαετία του '90 να μην γίνει το αεροδρόμιο της Χίου γιατί κινδύνευε η δημόσια υγεία και να πέσουν αεροπλάνα μέσα στην πόλη. Αντιταχθήκαμε στον βιολογικό καθαρισμό, που τελικά έγινε και γίνεται τριτοβάθμιος και λύνει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα του νησιού. Αντιταχθήκαμε τις ανεμογεννήτριες στα βουνά και δεν διασυνδέθηκε η Χίος νωρίτερα - θα διασυνδεθεί το 2029 - ενώ θα είχε διασυνδεθεί από τότε, και πολλές φορές το καλοκαίρι λέμε ότι πέφτει το ρεύμα, γιατί το εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν αντέχει την τουριστική ανάπτυξη του νησιού να τη σηκώσει. Αντιδράσαμε στο μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο - συγγνώμη δεν ήταν πυρηνικό - κάτι τηγανέλαια στη Λαγκάδα, και κλείσαμε τους δρόμους, ξεσηκώσαμε την τοπική κοινωνία ότι θα καταστραφεί από αυτό η Χίος. Νομίζουμε ότι η Χίος καταστρέφεται εύκολα. Η Χίος δεν καταστρέφεται.

Θυμάμαι το αγαπημένο μου ήταν η δομή καραντίνας. Ο Ιατρικός Σύλλογος, άπειροι σύλλογοι, εκατοντάδες ανακοινώσεις έλεγαν ότι αν γίνει η δομή καραντίνας για τον κορωνοϊό θα καταστραφεί η δημόσια υγεία, θα τινάξουν το εργοτάξιο της ΔΕΗ, θυμάμαι μία φίλη μου από τον Κάμπο που με πήρε τηλέφωνο κλαίγοντας - που μένει στον Κάμπο - για το μέλλον που επιφυλάσσει στα παιδιά της η δομή καραντίνας, που άνοιξε, λειτούργησε και έκλεισε. Ας είμαστε λοιπόν, λίγο πιο ανοιχτοί στο μυαλό μας.

Επανέρχομαι και κλείνω λέγοντας ότι εμπιστεύομαι τις αγωνίες του κόσμου για το αντιμόνιο, και αν δεν πειστούν ότι και μας οφελεί και δεν μας βλάπτει, συμφωνώ με πολλές προτάσεις που άκουσα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη μείζονα αντιπολίτευση, από την παράταξη του Αλκιβιάδη Στεφανή ότι πρέπει να πειστούμε. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πέφτουμε θύματα της συστηματικής προσπάθειας των γνωστών να εργαλειοποιήσουν τον φόβο του κόσμου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη βιώνει δύσκολες στιγμής. Η χώρας μας είναι ισχυρή, είναι περήφανη. Πρέπει να παραμείνουμε ισχυροί, και αυτό απαιτεί η ηγεσία. Και η ηγεσία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει μόνο ένα όνομα, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ