Στη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση, και ειδικότερα στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης, ως μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων παραχώρησε ομιλία με θέμα την Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και την Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική, και ειδικότερα στους κανόνες που σχεδιάστηκαν όπως σημείωσε «σε ένα ιδεατό περιβάλλον, σε ένα ιδανικά σταθερό περιβάλλον που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει», επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι μέσω αυτής της πολιτικής που ακολουθήθηκε αγνοήθηκαν τόσο οι εξωγενείς παράγοντες, όσο και η κυκλικότητα των οικονομιών, γεγονός που σε συνδυασμό με τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές κρίσεις οδήγησε στην ύφεση της οικονομίας και στην αύξηση του δημοσίου χρέους.
Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης «στόχος μας πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων, η αποτελεσματικότητα των κανόνων. Ένα πολύ θετικό παράδειγμα μεταβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που για πρώτη φορά δεχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που πριν από δεκαπέντε χρόνια δεν συζητούσαμε καν, την ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ένα κοινό ευρωπαϊκό χρέος για τις επενδύσεις που απαιτούνται, και για τη βιωσιμότητα των οικονομιών, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα».
«Όταν οι κανόνες δεν λειτουργούν, βλέπουμε φαινόμενα στην Ευρώπη, όπως τους αγρότες στο δρόμο. Και αυτό, παραδείγματος χάρη, έχει αρχίσει μία συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για εμάς που σχεδιάζουμε πολιτική να ισορροπήσουμε το παρόν και το μέλλον, την κοινωνική ευημερία, τη δημοσιονομική πειθαρχία, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
«Ευχαριστώ θερμά κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κοινό νόμισμα, όπως και η ζώνη του Σένγκεν. Είναι δύο πολύ βασικά συστατικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και νομίζω στόχος μας πρέπει να είναι η συμμετοχή τελικά όλων των κρατών μελών σε αυτούς τους δύο μηχανισμούς.
Το κοινό νόμισμα, προφανώς απαιτεί κανόνες. Κανόνες για την επιτυχία του και για την ασφάλεια όλων κρατών που συμμετέχουν σε αυτόν τον κοινό χώρο. Οι κανόνες αρχικά, όπως σχεδιάστηκαν, βέβαια - και αυτό νομίζω ακούστηκε σήμερα από όλους τους ομιλητές - σχεδιάστηκαν σε ένα ιδεατό περιβάλλον, σε ένα ιδανικά σταθερό περιβάλλον που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Και αυτή ήταν η βάση των αρχικών στόχων. Αγνοήσαμε εξωγενείς κρίσεις, αγνοήσαμε την κυκλικότητα όλων των οικονομιών. Η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση πριν από δεκαπέντε χρόνια, η κρίση του covid-19, η ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή δημιουργούν πιέσεις που δεν είχαμε υπολογίσει αρχικά και οδήγησαν και σε μία πολύ σκληρή προσαρμογή για πέντε κράτη-μέλη. Σκληρή προσαρμογή, που όπως φάνηκε μετά από την ανάλυση που έγινε, δημιούργησε και έναν φαύλο κύκλο. Δηλαδή πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, που δημιούργησαν ύφεση στην οικονομία και τελικά οδήγησαν σε αύξηση του δημοσίου χρέους.
Η συζήτηση σήμερα για εμάς, τους εθνικούς βουλευτές, δεν είναι ακαδημαϊκή, είναι πολιτική. Και στόχος μας πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων, η αποτελεσματικότητα των κανόνων. Ένα πολύ θετικό παράδειγμα μεταβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που για πρώτη φορά δεχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που πριν από δεκαπέντε χρόνια δεν συζητούσαμε καν, την ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ένα κοινό ευρωπαϊκό χρέος για τις επενδύσεις που απαιτούνται, και για τη βιωσιμότητα των οικονομιών, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα.
Όταν οι κανόνες δεν λειτουργούν, βλέπουμε φαινόμενα στην Ευρώπη, όπως τους αγρότες στο δρόμο. Και αυτό, παραδείγματος χάρη, έχει αρχίσει μία συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για εμάς που σχεδιάζουμε πολιτική να ισορροπήσουμε το παρόν και το μέλλον, την κοινωνική ευημερία, τη δημοσιονομική πειθαρχία, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Και σκληρός κριτής μας είναι και ο ευρωπαϊκός λαός - θα το δούμε και στις ευρωεκλογές - αλλά και οι αγορές που έρχονται και κρίνουν τελικά, αν τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι στην πράξη αποτελεσματικά.
Ευχαριστώ πολύ.»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.