Τους βασικούς άξονες των συζητήσεων με την πολιτική ηγεσία του Πακιστάν, αναλύει μέσα από παρέμβασή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με αφορμή τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις που διατυπώνεται στα Μ.Μ.Ε. για τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου, είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Θα παρέχει τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά ζήτησε την έναρξη απευθείας επιστροφών παρανόμων μεταναστών προς το Πακιστάν.
Με την νομοθέτηση του Άρθρου 13 ν. 4251/14 και τη σύναψη διμερών συμφωνιών η Ελλάδα προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση ως αντίβαρο στις -έως σήμερα- παράνομες αφίξεις στη χώρα. Μετανάστευση με κανόνες που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους.
Η άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επιπλέον, συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του εποχικού εργαζόμενου.
Στην παρούσα φάση, εκδηλώθηκε η από κοινού πρόθεση με το Πακιστάν για έναρξη τεχνικού διαλόγου προς διαπραγμάτευση πιθανής συμφωνίας που θα καλύπτει την επιστροφή όσων εισέρχονται παράνομα και τη θεσμοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης. Μια τέτοια πιθανή συμφωνία θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, όπως προβλέπεται.
Σοφιστείες περί δημιουργίας “μειονοτήτων” κατασκευάστηκαν και θα παραμείνουν στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.