Προσχηματική και χωρίς καμία αξία χαρακτήρισε ο βουλευτής Χίου Κ. Μουσουρούλης την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το έλλειμμα του 2009 που οδήγησε στην αμφισβήτηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Να σημειωθεί ότι την πρόταση για την σύσταση της επιτροπής κατέθεσαν 111 βουλευτές.
Στην ομιλία του ο βουλευτής Χίου ανέφερε:
«Πιστεύω ότι η πρόταση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής είναι απολύτως προσχηματική. Στερείται οποιασδήποτε αξιακής προδιαγραφής και επιβεβαιώνει ότι δυστυχώς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει χαθεί αμετάκλητα το μέτρο.
Επί της ουσίας. Γνωρίζετε, κύριοι συνάδελφοι, ότι η ΕΛΣΤΑΤ παράγει στατιστικά στοιχεία εφαρμόζοντας ειδικές μεθοδολογίες και έρευνες οι οποίες επιβεβαιώνονται με βάση κοινοτικούς κανονισμούς. Άρα, έχει εξ ορισμού το στοιχείο της υποκειμενικότητας.
Δεύτερο στοιχείο ενδεχόμενης αμφισβήτησης είναι η αξιοπιστία των στοιχείων που δίνουν οι ίδιοι οι φορείς και το Γενικό λογιστήριο του Κράτους στην ΕΛΣΤΑΤ για να προχωρήσει στην παραγωγή αυτών των στοιχείων.
Κύριε Πρόεδρε, το κριτήριο δημοσιονομικής εξυγίανσης μίας χώρας είναι το έλλειμμα ως προς το μέγεθος και ως προς το περιεχόμενο του.
Αν καταφέρουμε κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να κάνουμε τη διάκριση μεγέθους και περιεχομένου, μπορούμε να καταλήξουμε σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.
Θα σας παρουσιάσω τα τέσσερα Α της ανευθυνότητας που χαρακτήρισαν τη διαχείριση του ελλείμματος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2009.
Πρώτον, η αντιμετάθεση δαπανών και εξόδων μεταξύ 2009 και 2010. Έγινε; Ναι, έγινε.
Δεύτερον, η ανισοκατανομή των χρεών των νοσοκομείων. Έγινε, κύριοι συνάδελφοι. Υπήρξε εντολή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου να ενταλματοποιηθούν πληρωμές στα νοσοκομεία της χώρας μέσα σε είκοσι δύο μέρες, από τις 01/12/2009 μέχρι τις 22/12/2009.
Τρίτον, η αναστολή επιστροφής Φ.Π.Α. Υπήρξαν προφορικές οδηγίες Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών προς τις Δ.Ο.Υ. να αναστείλουν την είσπραξη Φ.Π.Α.
Και τέταρτον, η αναταξινόμηση των ΔΕΚΟ. Και αυτό είναι και τεχνικό, κάποιοι συνάδελφοι θα με καταλάβουν, αλλά και ουσιαστικό. Τι εννοούμε ως αναταξινόμηση; Τα κράτη-μέλη εξασφαλίζουν, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς ότι τα στοιχεία που στέλνουν στη Eurostat είναι σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών. Εδώ είναι η καρδιά του προβλήματος.
Εάν πάνω από το 50% του κόστους παραγωγής μίας ΔΕΚΟ καλύπτεται από πωλήσεις, η ΔΕΚΟ αυτή θεωρείται παραγωγός εμπορεύσιμου προϊόντος και ταξινομείται ως επιχείρηση. Εάν είναι κάτω από το 50% η ΔΕΚΟ ταξινομείται στον τομέα των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων και αν χρηματοδοτείται από το δημόσιο, ταξινομείται στο δημόσιο.
Ξαφνικά, το 2009, η ΕΛΣΤΑΤ ανακάλυψε ότι το μητρώο των ΔΕΚΟ που χρησιμοποιούσε επί δεκαέξι χρόνια δεν είναι πλήρες και αποφάσισε να εντάξει στο έλλειμμα δεκαεπτά επιχειρήσεις του δημοσίου, εφαρμόζοντας λανθασμένα το κριτήριο του 50%.
Αυτή ήταν συγκεκριμένη πολιτική απόφαση και αυτή η πολιτική απόφαση οδήγησε στην αλλοίωση αποτελεσμάτων όσον αφορά και στο έλλειμμα και στο χρέος.
Δεν το λέω εγώ, το επιβεβαιώνει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος για το 2010, σελίδα 25, όπου αναφέρει ότι «το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 προσαυξήθηκε αισθητά προς τα άνω με την ένταξη δεκαεπτά ΔΕΚΟ για πρώτη φορά μετά από δεκαέξι χρόνια εφαρμογής του Κανονισμού».
Είναι σαφές, κύριε Πρόεδρε, ότι εδώ υπήρξε συγκεκριμένος πολιτικός σχεδιασμός. Δεν θα σταθώ μόνο σε αυτά τα τέσσερα Α. Οποιοσδήποτε συνάδελφος μπορεί να προσθέσει κι άλλα, όπως για παράδειγμα την αβελτηρία εισπράξεως των εσόδων.
Εγώ στέκομαι στα πιο κραυγαλέα. Θέλω να σας πω ότι εκτός από αυτά κατά τη γνώμη μου, υπήρξε σαφέστατη καθοδηγούμενη πολιτική απόφαση για την αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης ως προς την μεταβολή του όγκου του ΑΕΠ, οι οποίοι αναθεωρήθηκαν από το 2006 μέχρι το 2010 προκειμένου να δείξει η τότε Κυβέρνηση διαφορές σε ό,τι αφορά την ύφεση. Για γνωστούς λόγους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος σε υπερβάσεις δαπανών, είπε ότι επρόκειτο για αιτήματα που δεν είχαν αποτυπωθεί. Θέλω να σας πω μετά λόγου γνώσεως ότι αυτά τα αιτήματα που δεν είχαν ειπωθεί στα στοιχεία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αντιπολίτευση σε αυτήν εδώ την Αίθουσα τα στήριζε φανατικά και ζητούσε να πληρωθούν. Μιλάμε για αυξήσεις σε μισθούς, για επιδόματα κ.λπ. Υπάρχουν οι δηλώσεις. Είναι γνωστό σε όλους το τι ζητούσατε το 2009. Και μετά εγκαλείτε γιατί δεν αποτυπώθηκαν. Θέλω να κλείσω με τον κ. Ντόλιο. Είχα κάνει μία ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, εάν επιβαρύνουν ή όχι το έλλειμμα δύο από τις δεκαεπτά ΔΕΚΟ. Πρόκειται για τη «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» και τη ΜΟΔ ΑΕ.
«Είναι εταιρείες πλήρως συγχρηματοδοτούμενεςς, δεν μπορεί να θεωρηθούν ως ζημιογόνες, δεν έχουν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, επειδή συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ παράγουν και όφελος για τα κρατικά έσοδα τόσο από την επιστροφή του Φ.Π.Α. και του φόρου που αναλογεί στα συγχρηματοδοτούμενα έργα όσο και από την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων».
Αυτά μου απάντησε ο κ. Ντόλιος, πρώην Υφυπουργός
Είναι δύο από τις δεκαεπτά εταιρείες που κακώς μπήκαν στο έλλειμμα.
Τώρα είναι αργά. Το πικρό ποτήρι το έχουμε πιει όλοι.
Άλλοι σωτήρες σαν κι εσάς δεν πρέπει να ξαναπεράσουν ποτέ από αυτή τη χώρα».
Για να δείτε την ομιλία πατήστε εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=5_KG04IWocI
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.