25.7.2024 16:13

8o ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ | Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

credit: Anthony Katrakazis

31 Ιουλίου - 13 Αυγούστου Χίος & Οινούσσες

Με χιπ χοπ αυτοσχεδιασμούς νέων του νησιού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Soundroutes" και τη μεγάλη συναυλία του δημοφιλούς ράπερ Εισβολέα
στο Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης", κάνει εκκίνηση το φετινό πλούσιο, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, που για άλλη μια χρονιά θα ταξιδέψει μουσικά το κοινό σε πολλές διαφορετικές γειτονιές και τοπόσημα της Χίου!

Η θερινή έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 13 Αυγούστου για να συνδέσει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού με ήχους από όλο τον κόσμο. Σταθερό στο ύφος του, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικά δρώμενα που δίνουν βήμα σε τοπικές και διεθνείς καλλιτεχνικές παρουσίες, οι οποίες θα μεταφέρουν μήνυμα χαράς και αλληλεγγύης στους κατοίκους και στους φιλοξενούμενους του νησιού. Επιπλέον, οι εμφανίσεις του Τούρκου συνθέτη και δεξιοτέχνη της άταστης κιθάρας, Cenk Erdoğan, των κορυφαίων σολίστ του European Woodwind Quartet από τη Γερμανία και του πολυεθνικού συνόλου Sebun Quartet, θα υπογραμμίσουν και φέτος τον διεθνή ρόλο του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, ως μια γέφυρα φιλίας και πολιτισμού στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Και αυτό το καλοκαίρι, αθέατες πλευρές της Χίου θα αποτελέσουν το φυσικό σκηνικό για τις συναυλίες του φεστιβάλ. Στο Μεσαιωνικό χωριό Βέσσα –που το φεστιβάλ επισκέπτεται φέτος για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της επιτόπιας εικαστικής έκθεσης: Τα Όνειρά μου Γκρεμίστηκαν στα Τείχη σου, του οργανισμού σύγχρονης τέχνης DEO – το Spectrum Saxophone Quartet από την Αυστρία θα παρουσιάσει την ηχητική καινοτομία του σαξοφώνου και θα μας μεταφέρει την ποικιλία της αυστριακής σύγχρονης μουσικής. Ξεχωριστή παρουσία θα αποτελέσει το αφιέρωμα στη χιπ χοπ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Soundroutes III, που στόχο έχει να προωθήσει τις αξίες της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της κλιματικής δικαιοσύνης και της ισότητας των φύλων, χρησιμοποιώντας την οικουμενική γλώσσα του συγκεκριμένου μουσικού είδους. Οι δράσεις του θα φιλοξενηθούν στη Χίο στο πλαίσιο του φεστιβάλ και περιλαμβάνουν τη συνάντηση νέων και προσφύγων του νησιού, που πλάθοντας ρίμες και ρυθμούς θα αρθρώσουν τη δική τους φωνή, τους προβληματισμούς και τα βιώματά τους, με την καθοδήγηση του δημοφιλούς Έλληνα ράπερ Εισβολέα, τον οποίο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι οι θεατές του φεστιβάλ σε μια ιδιαίτερη συναυλία στο Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης".

Ο Εισβολέας γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια παρουσίας του στη μουσική. Με την ξεσηκωτική ενέργεια που τον χαρακτηρίζει, θα στήσει την Πέμπτη 1 Αυγούστου, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», ένα αξέχαστο live, όπου η ραπ συναντά το ρεμπέτικο, τα μπλουζ και τις μουσικές της Μεσογείου.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα διοργανωθεί η εκδήλωση «Μουσικοπαιχνιδίσματα» στο Κάστρο της Χίου, όπου μέσα από μια πολυήμερη εκπαιδευτική και συνάμα διασκεδαστική διαδικασία θα αναβιώσουν στις γειτονιές μουσικά παιχνίδια της αυλής, με τη συμμετοχή ντόπιων και παιδιών προσφύγων. Τέλος, στον Κάμπο, τη λαβυρινθώδη περιοχή του 16ου αιώνα, με τα μυροβόλα εσπεριδοειδή δέντρα, που προστατεύεται ως ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, οι διοργανωτές επιφυλάσσουν μια ακόμα πρωτοτυπία, ένα υβριδικό φινάλε για τη φετινή διοργάνωση –πρωτότυπη παραγωγή του φεστιβάλ, έναν διαδραστικό μουσικό περίπατο.

Η μουσική είναι μοναδική στο να καλλιεργεί την αίσθηση του «ανήκειν». Μέσα από τις πολύπλευρες και πολυπολιτισμικές δράσεις του, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα επιδιώξει να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και της ενότητας, ενώ οι συλλογικές μουσικές εμπειρίες θα δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς που προωθούν την αρμονική συνύπαρξη και την αμοιβαία κατανόηση.

Αναλυτικά, όλες οι εκδηλώσεις:

Τετάρτη 31 Ιουλίου, ώρα 19:30 | Μιχάλειο Κτίριο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χίος
Rolling Rhymes

Αυτοσχεδιαστική συνάντηση χιπ χοπ μουσικής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Soundroutes.

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Soundroutes, ξεκινά έναν κύκλο δράσεων για να εξερευνήσει τον κόσμο της χιπ χοπ μουσικής. Οι νέοι του νησιού, ντόπιοι και πρόσφυγες, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εργαστήριο στιχοπλοκής και παραγωγής χιπ χοπ τραγουδιού, υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη της εγχώριας ραπ σκηνής, Εισβολέα. Αποκορύφωμα της εμπειρίας αυτής θα είναι ένα live jam session όπου όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά θα μοιραστούν όσα δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Το Soundroutes είναι μια διεθνής πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης απομακρυσμένων και αποκλεισμένων πληθυσμών, που χτίζει πολιτιστικές γέφυρες με τη χρήση της ισχυρής και οικουμενικής γλώσσας της χιπ χοπ μουσικής. Το πρόγραμμα, διάρκειας δύο ετών, υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονίζει ο ιταλικός οργανισμός Asud Association με τη συνεργασία των φορέων Marmaduke (Ισπανία), Μουσικό Φεστιβάλ Χίου (Ελλάδα) και De Koer (Βέλγιο). 

Συντελεστές

Εισβολέας: Υπεύθυνος εργαστηρίου
Billa Qause: Beatmaker, producer
Μιχάλης Ατσάλης: Κιθάρα
Χρήστος Ατσάλης: Μπάσο
Σωκράτης Γανιάρης: Ντραμς

Πέμπτη 1 Αυγούστου, ώρα: 21.00 | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά 

Εισβολέας

Συναυλία χιπ χοπ μουσικής με τον δημοφιλή Έλληνα ράπερ. 

Φέτος ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια μουσικής διαδρομής και το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου αποτελεί έναν από τους σταθμούς του εορταστικού του ταξιδιού, που θα διαρκέσει ολόκληρο το καλοκαίρι. Όπως και να τον γνωρίζει κανείς, ως Ηλία, Εισβολέα, Λιάκο ή Είσβο, ο κορυφαίος Έλληνας ράπερ έδωσε βήμα και φωνή σε μια ολόκληρη γενιά. Ξεκινώντας από τις γειτονιές του Γαλατσίου στην Αθήνα, οι ρίμες του έφτασαν σε όλη την Ελλάδα, αντηχώντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της καθημερινής ζωής. Με συνεχή εξέλιξη, ο Εισβολέας πιάνει το τέμπο της εποχής και ορθώνει ανάστημα στην επικαιρότητα, δεν εφησυχάζει ποτέ και ανοίγει νέους μουσικούς δρόμους.

Με την ξεσηκωτική ενέργεια που τον χαρακτηρίζει, θα στήσει στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά ένα αξέχαστο live, όπου η ραπ συναντά το ρεμπέτικο, τα μπλουζ και τις μουσικές της Μεσογείου.

Συντελεστές

Λιάκος Παπανικολός: Ρίμες, τραγούδι
Ανδριάνα Αχιτζάνοβα: Τραγούδι, νέι
Βαγγέλης Καραπέτρος: Βιολί, κιθάρα
Σπύρος Βρυώνης: Κιθάρα
Νικόλας Κανάς: Πλήκτρα
Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος: Μπάσο
Σωτήρης Ντούβας: Τύμπανα
Γιώργος Μπότης: Ηχοληψία
Μαρία Βενετάκη: Σχεδιασμός φωτισμών

 

Παρασκευή 2 Αυγούστου, ώρα: 21.00 | Αύλειος χώρος Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Συκούση

Sebun Quartet

Συναυλία κλασικής μουσικής για κουαρτέτο εγχόρδων.

Το πολυπολιτισμικό αυτό κουαρτέτο ιδρύθηκε το 2019, μετά από τη διαπίστωση των μουσικών του, που για χρόνια είχαν συμπράξει σε διαφορετικά σύνολα, πως παρά τις διαφορετικές καταβολές τους έχουν ένα κοινό όραμα για τη διάδοση της κλασικής μουσικής σε αθέατες γωνιές του κόσμου. Το όνομα που επέλεξαν, το Sebun, είναι ο αριθμός «επτά» στα ιαπωνικά και παραπέμπει στον αριθμό των χωρών καταγωγής των ιδρυτών του συνόλου. Εφέτος το κουαρτέτο θα κάνει μια διαφορετική εμφάνιση στη Χίο με καλεσμένες δύο ξεχωριστές μουσικούς, τη Ηayley Wolfe στο βιολί και την Julia Palecka στη βιόλα. Οι τέσσερις γυναίκες σολίστ, όλες τους μοναδικές στο όργανο που υπηρετούν, μετρούν χρόνια συνεργασίας με σημαντικές γερμανικές ορχήστρες και στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα, που αποτελείται από έργα κλασικής μουσικής και παραλλαγές ιαπωνικών, και αρμένικων παραδοσιακών κομματιών.

Συντελεστές

Όλγα Holdorff Μυριαγκού: Βιολί
Ηayley Wolfe: Βιολί
Julia Palecka: Βιόλα
Junko Fujii: Βιολοντσέλο

Κυριακή 4 Αυγούστου, ώρα: 21.00 | Μουσείο Μαστίχας Χίου 

Cenk Erdoğan

Ethno jazz συναυλία του βιρτουόζου της τζαζ άταστης κιθάρας, από την Κωνσταντινούπολη.

Ο βιρτουόζος της άταστης κιθάρας, συνθέτης και ενορχηστρωτής, Cenk Erdoğan από την Κωνσταντινούπολη, έρχεται στη Χίο για μία συναυλία και μας προσκαλεί να ζήσουμε την πιο πρόσφατη ηχητική του περιπέτεια. Στο νέο του άλμπουμ η γοητευτική, βαρύτονη άταστη κιθάρα του μας συνεπαίρνει σε ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι με έντονες ιδιαιτερότητες. Οι εκτελέσεις του ακολουθούν μια καινοτόμα τεχνική, που τον διακρίνει από άλλους κιθαρίστες και τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Έχει διδάξει την τεχνική του σε masterclasses στο Berklee College of Music και έχει δημιουργήσει μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για τη εκμάθηση και διάδοσή της, ενώ είναι ο μοναδικός Τούρκος μουσικός που έχει προσκληθεί σε περιοδεία από τη Διεθνή Νύχτα Κιθάρας, το κορυφαίο φεστιβάλ κιθαριστών του κόσμου. Ως επιστέγασμα της λαμπρής καριέρας του, ο Erdoğan τιμήθηκε με ένα βραβείο Grammy στην κατηγορία Καλύτερο New Age Αλμπουμ το 2021 για τη συνεισφορά του στο «More Guitar Stories» του Jim Kimo West.

Δευτέρα 5 Αυγούστου, ώρα: 19.00 | Κάστρο Χίου (Πολλαπλοί χώροι. Σημείο έναρξης: Οθωμανικά Λουτρά)

Μουσικοπαιχνιδίσματα

Μουσικά παιχνίδια στις γειτονιές του Κάστρου.

Στις μυστηριακές γειτονιές του Κάστρου, που στέκει αγέρωχο από τον 10ο αιώνα, έχοντας φιλοξενήσει πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, από τους Βυζαντινούς, στους Φράγκους, μέχρι τους Οθωμανούς, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου βρίσκει το ιδανικό σκηνικό για να παρουσιάσει τη φετινή διαπολιτισμική του εκδήλωση με μια σειρά μουσικών παιχνιδιών της αυλής, σε επιμέλεια και συντονισμό από τις Ρεγγίνα Σαλτάρη, Ανδριάννα Νεαμονίτη και Μίτσυ Ακογιούνογλου. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Μουσικής στην Κοινότητα, το οποίο θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου, με μια σειρά εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και πρόσφυγες, και θα καταλήξει σε μια διασκεδαστική και διαδραστική εκδήλωση εντός του Κάστρου. Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στον αύλειο χώρο των Οθωμανικών Λουτρών με την παρουσίαση τραγουδιών από την Κοινοτική Ομάδα Τραγουδιού του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου. Αμέσως μετά, η ομάδα των παιδιών του εργαστηρίου θα δημιουργήσει έναν κύκλο και θα παίξει μουσικά παιχνίδια με ηχομιμητικές συλλαβές και κρουστά σώματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία περιήγηση σε διάφορες γειτονιές και γωνιές του Κάστρου, όπου όλοι όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν, να συγχρονιστούν με τον ρυθμό και τους ήχους του συνόλου και να αποτελέσουν μέρος μιας μεγάλης μουσικής οικογένειας. Η πολυεπίπεδη αυτή δράση επιδιώκει να ενισχύσει την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε πολυπολιτισμικούς πληθυσμούς και να τους φέρει σε επαφή με νέες πολιτισμικές πρακτικές.

Συντελεστές

Συντονίστρια ομάδας μουσικού παιχνιδιού: Ρεγγίνα Σαλτάρη, Λέκτορας και ερευνήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Συντονίστρια κοινοτικής ομάδας τραγουδιού: Ανδριάννα Νεαμονίτη, εκπαιδευτικός μουσικής και κοινοτική μουσικός, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Επιστημονική υπεύθυνη: Μίτσυ Ακογιούνογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Τα τρία τελευταία χρόνια πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση το Πρόγραμμα Μουσικής στην Κοινότητα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου σε συνεργασία με το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Υπεύθυνη του προγράμματος: Ανδριάννα Νεαμονίτη.

 

Τρίτη 6 Αυγούστου, ώρα: 19.00| Μεσαιωνικό χωριό Βέσσα

Spectrum Saxophone Quartet

Συναυλία σύγχρονης κλασικής μουσικής για κουαρτέτο σαξοφώνων  

Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της εικαστικής έκθεσης της DEO,
"Τα Όνειρά μου Γκρεμίστηκαν στα Τείχη σου".

Το Spectrum Saxophone Quartet είναι ένα νεανικό και δυναμικό σχήμα από την Αυστρία που ιδρύθηκε το 2020 και αριθμεί ήδη μια πλειάδα επιτυχημένων συναυλιών εντός κι εκτός της χώρας του. Στόχος του είναι να φέρει την ποικιλία της αυστριακής σύγχρονης μουσικής στο προσκήνιο εστιάζοντας αποκλειστικά στο σαξόφωνο και στις άπειρες καλλιτεχνικές του δυνατότητες. Στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου το σύνολο θα παρουσιάσει το πρόγραμμα συναυλιών «Kaleidoscopic Travel» και θα χαρίσει στο κοινό ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι. Το ευρύ ρεπερτόριο και οι πολλαπλές επιλογές που προσφέρει το σύγχρονο σαξόφωνο θα αποδοθούν με την κλασική κομψότητα και τον ρυθμό του τάνγκο μέσα από σύγχρονες συνθέσεις και διασκευές αγαπημένων έργων των Domenico Scarlatti και Astor Piazzolla, σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της εικαστικής έκθεσης Τα Όνειρά μου Γκρεμίστηκαν στα Τείχη σου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεσης στον δημόσιο χώρο που διοργανώνει ο οργανισμός σύγχρονης τέχνης DEO, η οποία θα λάβει χώρα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες εντός του μεσαιωνικού χωριού Βέσσα, μετατρέποντας το ολόκληρο σε μια εμπειρία σύγχρονης τέχνης. 

Συντελεστές

Severin Νeubauer: Σοπράνο σαξόφωνο
Daniel Dundus: Άλτο σαξόφωνο
Stephanie Schoiswohl: Τενόρο σαξόφωνο
Florian Bauer: Βαρύτονο σαξόφωνο

Παρασκευή 9 Αυγούστου, ώρα: 21.00 | Αμφιθέατρο Οινουσσών, Οινούσσες

Σάββατο 10 Αυγούστου, ώρα: 21.00 | Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, Κάμπος Χίου

European Woodwind Quartet 

Συναυλία κλασικής μουσικής για κουαρτέτο ξύλινων πνευστών.

Το European Woodwind Quartet θα παρουσιάσει ένα σπάνιο και απρόσμενο πρόγραμμα έργων κλασικής και σύγχρονης μουσικής, καθώς αποτελείται από τέσσερα όργανα της οικογένειας των πνευστών –φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο και φαγκότο, σε έναν από τους πιο ασυνήθιστους συνδυασμούς οργάνων στην κλασική μουσική. Πέρα από τον πιο γνωστό σχηματισμό με τα πέντε πνευστά σε μορφή κουϊντέτου, η ευελιξία και το ιδιαίτερο ηχόχρωμα των συγκεκριμένων οργάνων καθιστά εφικτή την ενσωμάτωση πολλαπλών έργων σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά για τέσσερις μουσικούς. Πολλοί συνθέτες έχουν εξερευνήσει τις δυνατότητες αυτού του σχήματος από τις απαρχές της κλασικής μουσικής έως τις ημέρες μας, κάτι που αναδεικνύει το μουσικολογικό ενδιαφέρον μιας τέτοιας συναυλίας. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα και διασκευές που γράφτηκαν για τον συγκεκριμένο συνδυασμό και καλύπτουν πολλές μουσικές περιόδους: από το μπαρόκ με τον Bach, τον κλασικισμό με τον Mozart και τον γερμανικό ρομαντισμό με τους Goepfart και Schumann, μέχρι τον γαλλικό νεοκλασικισμό με τον Jean Françaix και τον ιμπρεσιονισμό του Bozza. Επιπρόσθετα, κάποια στοιχεία jazz, όπως κομμάτια του Rutsov, θα δέσουν αρμονικά μέσα στις κλασικές μελωδίες και θα δώσουν μια ιδιαίτερη φρεσκάδα στις εκλεπτυσμένες επιλογές του κουαρτέτου.

Συντελεστές

Hugo Rodriguez: Κλαρινέτο
Zeynep Ayaydinl: Φαγκότο
Liam Mallett: Φλάουτο
Julia Obergfell: Όμποε

Δευτέρα 12 & Τρίτη 13 Αυγούστου, ώρα: 19.00 | Κάμπος Χίου (Πολλαπλοί χώροι. Σημείο Έναρξης: Παναγία Συριώτισσα) 

Ο Θησαυρός του Κάμπου, ένας μουσικός περίπατος

Μια πρωτότυπη παραγωγή του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και τοπικών ομάδων.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Χίου, ο Κάμπος με τα αρχοντικά σπίτια του 14ου αιώνα που έχτισαν Γενουάτες και ντόπιοι έμποροι, τους ψηλούς τοίχους από θυμιανούσικη πέτρα και τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών, θα αποτελέσει το φυσικό σκηνικό για έναν ξεχωριστό μουσικό περίπατο με τη συμμετοχή περί των 100 συντελεστών. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, από τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές Όλγα Holdorff Μυριαγκού και Λευτέρη Βενιάδη, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Λιούτσια: ένα αλλιώτικο κυνήγι θησαυρού που θα λάβει χώρα στους λαβυρινθώδεις δρόμους του Κάμπου. 

Οι θεατές-συμμετέχοντες –χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και υπό την καθοδήγηση ηθοποιών-συνοδών– θα απαντούν ομαδικά σε γρίφους και αινίγματα, τα οποία θα τους κατευθύνουν σε χαρακτηριστικά σημεία της προστατευμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού περιοχής. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι περιπατητές θα συναντούν σύντομες μουσικές και θεατρικές εκπλήξεις, με έντονο το αισθητηριακό στοιχείο· ο μαρασμός, η άνθηση, η γλύκα της μαστίχας και η σπιρτάδα των εσπεριδοειδών είναι το εύφορο έδαφος πάνω στο οποίο θα στηθεί το σενάριο του περιπάτου. Η εμπειρία θα ολοκληρωθεί στο κτήμα Σπύρου Στεφάνου όπου θα γίνει η μουσική σύνδεση με τον 16ο αιώνα και την εποχή της ακμής του Κάμπου, μέσω μιας συναυλίας του σχήματος παλαιάς μουσικής Nocturnalia Ensemble με έργα του συνθέτη και βιολιστή μπαρόκ μουσικής Giuseppe Michele Stratico (1728-1783). O Stratico, αν και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ιταλία, καταγόταν από τη Χίο και το πρόγραμμα της βραδιάς αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία, τόσο για την ανάδειξη του μοναδικού μπαρόκ συνθέτη, όσο και για την αναβίωση της μουσικής αυτής στο νησί της μητέρας του. 

Παράλληλα στο κτήμα Σπύρου Στεφάνου, η έκθεση «Κομποστοποιήσεις στον Κάμπο» του ανθρωπολόγου, σκηνοθέτη και εικαστικού Στρατή Βογιατζή θα συμπληρώσει τη μαγεία της διαδρομής. Η έκθεση μάς προσκαλεί μέσα από φωτογραφίες ηχοτοπία, εγκαταστάσεις, κείμενα, βίντεο, αντικείμενα να παρεισφρύσουμε στο μύχιο κόσμο του Κάμπου και να περιπλανηθούμε, όπως σημειώνει ο Alec Soth, σε ένα «αινιγματικό λαβύρινθo αυξημένης εντροπίας». 

Συντελεστές

Ιωάννα Λιούτσια: Σκηνοθεσία-κείμενο
Γιάννης Βαρβαρέσος: Συνεργάτης σκηνοθέτης
Ολγα Holdorff Μυριαγκού, Λευτέρης Βενιάδης: Γενική σύλληψη-μουσική δραματουργία

Σύνολο παλαιάς μουσικής Nocturnalia Ensemble 

Mojca Jerman: Μπαρόκ βιολί
Pablo Tejedor-Gutiérrez: Μπαρόκ τσέλο
Αλέξης Μαστιχιάδης: Τσέμπαλο

Χορωδία Μουσικού Σχολείου Χίου

Μιχάλης Πιλαβάς, Γεωργία Αποστολίδη: Διδασκαλία-Διεύθυνση

Χορωδία Χίου

Φαίδρα Γιαννέλου: Διδασκαλία-Διεύθυνση

Χορωδία Αρμολίων του πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο» 

Ανδριάννα Νεαμονίτη: Διδασκαλία-Διεύθυνση

Φιλαρμονική του Δήμου Χίου

Ευγενία Βοριά: Διδασκαλία-Διεύθυνση

«Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου»

Θεολόγος Μιχελής: Διδασκαλία-Διεύθυνση
Ισίδωρος Βούκουνας: Κλαρινέτο
Μαρία Καλογήρου: Σαντούρι
Ταξιαρχούλα Καράπουρνου: Κανονάκι
Γιάννης Κυριακόπουλος: Κλαρινέτο
Χαρά Ψυχή: Ούτι

Καθηγητές του Ωδείου Αιγέας

Φώτης Πέζος: Βιόλα
Θέμης Σαλασίδης: Κοντραμπάσο

Γιώργος Μπουκαούρης: Ντραμς

σε μουσική του Giuseppe Michele Stratico (1728-1783) και παραδοσιακά κομμάτια της Χίου.

Στέλιος Μακριάς: Ηθοποιός
Κλεοπάτρα Γεόμελου, Αντωνία Τασσοπούλου, Μαρία Ζαννίκου: Ηθοποιοί-συνοδοί
Performer: Συμμετοχή έκπληξη
Ρένια Πουρνάρα: Διδασκαλία-καθοδήγηση ηθοποιών

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος: Επιμελητής Έκθεσης «Κομποστοποιήσεις στον Κάμπο» 

*Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από το βιβλίο του Στρατή Βογιατζή «Κάμπος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Ευχαριστούμε τον Σαμψών Φύτρο για την κατασκευή καπέλων και τους Λία Φόρου, Δήμη Μυλωνάδη, Λούσυ Καρδασιλάρη και Σπύρο Στεφάνου για τη θερμή φιλοξενία.


 Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν η Όλγα Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης. 

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Allianz· σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Χίου· με δωρεά του The John S Fafalios Foundation, των Κωνσταντίνου & Χριστίνας Λογοθέτη και των Γιώργου & Αλεξάνδρας Προκοπίου· με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Οινουσσών, του συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών», της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα, της Sunnyland S.A (Αριστείδης Μπελλές), της Cass Technava· και με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Χορηγοί Μεταφοράς: Blue Star Ferries, Hellenic Seaways. Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN.

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου συμμετέχει στο πρόγραμμα Soundroutes, που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ