Την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στις 7.00μ.μ., το Αντίβαρο (Καλοπλύτου 44) σας καλεί σε μια συζήτηση με αφορμή την έκθεση «Ηλέκτρες του Κόσμου», που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στη Χίο (3-6/3 Σχολείο Βολισσού, 9-12/3 ΦΟΒ, 15-19/3 Μουσικό Σχολείο Χίου).
Στην παρέα μας θα είναι διαδικτυακά οι: Γεωργία Καλογεροπούλου, Βάλια Καπάδαη, Κάλλη Ντολτσέτη από την Αθήνα και οι Θανάσης Καραμπάλιος (Λάρισα), No Budget Epics (Λευκάδα) και Nίκος Τσουκνίδας (Λονδίνο), έξι δημιουργοί κόμικς που συμμετέχουν στην έκθεση.
Θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με το θέμα που επέλεξαν να αναδείξουν στην ιστορία που δημιούργησαν για την έκθεση, για το έργο τους, γενικότερα, και θα ανταλλάξουμε σκέψεις και επίκαιρους προβληματισμούς. Θα είναι μια ωραία ευκαιρία να τους γνωρίσουμε!
Έτσι, με αφορμή τις έννοιες που πραγματεύεται ο μύθος της Ηλέκτρας και του Οίκου των Ατρειδών (κατάχρηση της εξουσίας, αυτοδικία, απόδοση της δικαιοσύνης, ηθική συνέπεια) θα κουβεντιάσουμε για τις προεκτάσεις του στο σήμερα και θα δούμε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης του στην ένατη τέχνη.
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στη συζήτηση:
Η Γεωργία Καλογεροπούλου aka Dr Comet αγαπάει το διάστημα, τη φιλοσοφία, τη μουσική και τα ταξίδια στο χρόνο. Είναι ερευνήτρια στη φιλοσοφία, μουσικός και εικαστικός. Έχει σπουδάσει ψυχολογία στην Αθήνα και έχει κάνει διδακτορικές σπουδές φιλοσοφίας και ψυχανάλυσης στο Παρίσι. Ασχολείται με τη φιλοσοφία του χρόνου και χρησιμοποιεί τις λέξεις, τις εικόνες, τα κόμιξ και τη μουσική για να κατανοήσει και να εκφράσει την έννοια του χρόνου και τον τρόπο με τον οποίο ο χρόνος διαπλέκεται με την προσωπική εμπειρία. Πρόσφατα αυτοεξέδωσε το πρώτο της graphic novel με τίτλο “God and Time” που παρουσιάστηκε στο Comics n Beers Kypseli fest.
Η Βάλια Καπάδαη είναι αθεράπευτα ονειροπόλα και «comic junkie». Τα πρωινά δουλεύει ως γραφίστρια στο ΕΚΠΑ, ενώ το βράδυ της αρέσει να παίζει με τις νερομπογιές και τα μελάνια της, φτιάχνοντας comics. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανθολογίες (για τις εκδόσεις IDW, Insomnia, Accent UK, BLC, Dapshow Press, AyeSawComics, Markosia, ICCW, Εκδόσεις του Κάμπου, Παρουσία κ.α.) και μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 6 graphic novels, τα οποία έχει εικονογραφήσει (ή χρωματίσει), από τις εκδοτικές A.R.Sobati,Φωτόραμα, Markosia, και Comicdom Press, εκ των οποίο το ένα, σύντομα, αναμένεται να βγει και στη μεγάλη οθόνη. Της αρέσει επίσης να αυτοεκδίδει και τις δικές της ιστορίες. Είναι συν-δημιουργός και ενεργό μέλος της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας LarLarLar Comics (https://lar3comics.wordpress.com/). Επίσης κάνει διάφορων ειδών εικονογραφήσεις (αφίσες, εξώφυλλα δίσκων, τατουάζ, επιτραπέζια παιχνίδια και μια θεατρική παράσταση).
Ο Θανάσης Καραμπάλιος είναι ο δημιουργός του ιστορικού κόμικ 1800, εκδόσεις JEMMA PRESS. Για τη σειρά αυτή βραβεύτηκε το 2019 από την ακαδημία κομικς ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης. Συμμετείχε στην ομαδική έκθεση-έκδοση «ΒΑΛΤΟΥΣ Χ-Ο ΜΑΥΡΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Το 2020 συνεργάστηκε με τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για την σχεδιασμό και την υλοποίηση του STRATEGO 1821 μια συλλεκτική έκδοση του παιχνιδιού για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Το 2021 ξεκίνησε συνεργασία με τις εκδόσεις Μικρός Ήρως για τη μεταφορά σε κόμικς του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν «Το αιγαίο στις φλόγες» σε σενάριο του Γιώργου Βλάχου. Έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την έκθεση ORESTEIA REVERSED. Μικρές ιστορίες του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα. ΤΟ 2008 φοίτησε στη σχόλη κόμικς COMINK στη Θεσσαλονίκη. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Κοινωνικής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου.
H No Budget Epics δημιουργήθηκε κάποια στιγμή από κάποιον, μετράει x χρόνο λειτουργίας, και τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία! Αυτό που έχει όμως, είναι αυτό που κάνει και περιγράφεται άριστα από τη πρόταση που την ενέπνευσε: "Νο budget art, of epic proportions"
Η Καλλιόπη (Κάλλη) Ντολτσέτη είναι μια καλλιτέχνης που ζεί και εργάζεται στην Αθήνα. Αντλέι την έμπνευσή της απο κλασσίκα παραμυθια, την ποπ κουλτούρα και την καθημερινή ζωη. Έχοντας αποφοιτήσει πρόσφατα απο την Σχολη Καλών Τεχνων της Αθήνας και έχοντας συμμετάσχει στην δημιουργία κομικ και παιδικών βιβλίων αναζητά παντα νέους τρόπους να αφηγηθεί ιστοριες, να δωσει πνοή σε χαρακτήρες και τόπους με τον δικό της τρόπο. Πάντοτε αεικίνητη πειραματίζεται με νέες τεχνικές και μέσα για να για να πάρει κάθε ιστορια την ιδανικη της μορφή.
Ο Νίκος Τσουκνίδας έχει ζήσει και έχει δουλέψει σαν εικονογράφος στην Ελλάδα, στην Ιαπωνία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών και έχει κάνει μεταπτυχιακά στη Στρατηγική Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων. Με τα κόμιξ και την εικονογράφηση ασχολείται επίσημα από το 2003, σε εκθέσεις, εικονογραφήσεις και εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών, και έχει λάβει μέρος με τη δουλειά του σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Καναδά. Αυτήν την περίοδο δουλεύει στο κόμικ του "iland" (εκδόσεις Dargaud), μία ιστορία για τις προσωπικές και μη μεταναστεύσεις μέσα από το πρίσμα της ανακάλυψης της φωτογραφίας. Στην άλλη του ζωή δουλεύει σαν Μηχανικός Υπολογιστών στο BBC από το 2011.
Το «Αντίβαρο» ξεκίνησε τη λειτουργία του στην οδό Καλοπλύτου 44 στην πόλη της Χίου τον Απρίλιο του 2018 ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.