12.6.2019 10:27

Η Μαρία Σαρρή επανέρχεται με μια σπάνια έκθεση βραχογραφίας

10 χρόνια μετά η καλλιτέχνης παρουσιάζει τη νέα τεχνική της με την οποία δηλώνει γοητευμένη

Εκθέτει έργα της από το 1972 αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια είχε επιλέξει να πραγματοποιεί εκθέσεις στο εξωτερικό και να παρακολουθεί διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η Μαρία Σαρρή όμως επιστρέφει δριμύτερη με μια έκθεση βραχογραφίας που θα συζητηθεί, αφού είναι η μόνη καλλιτέχνης που επιχειρεί κάτι τέτοιο. «Δέκα χρόνια τώρα ταξίδευα στο εξωτερικό και έκανα εκθέσεις σε Τουρκία, Ευρώπη, Αυστραλία και Καναδά. Βέβαια τα καλοκαίρια πάντοτε επέστρεφα στο λιμάνι μου, τον αγαπημένο μου Ανάβατο», αναφέρει η Μαρία Σαρρή επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως γίνεται έκθεση βραχογραφίας «Στο εξωτερικό έψαξα να βρω εκθέσεις βραχογραφίας αλλά πουθενά δεν συνάντησα. Έκανα έρευνα και στο Επιμελητήριο Εικαστικών τεχνών αλλά και πάλι δεν βρήκα τίποτα. Είμαι ενθουσιασμένη που το κάνω εγώ εδώ στη Χίο για πρώτη φορά».

Από το βουνό στο εργαστήριο

Η βραχογραφία δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτείται πολύ δουλειά και μελέτη για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Τα βράχια μου τα βρίσκω στο βουνό. Ψάχνω πάρα πολύ να βρω τα κατάλληλα πετρώματα που οι επιφάνειες τους να είναι επεξεργάσιμες. Όταν έφτιαχνα βραχογραφίες με θέμα τον Ανάβατο αναζητούσα πέτρες με γεωμετρικές επιφάνειες για να μπορώ να δημιουργήσω τα σπιτάκια. Μόλις λοιπόν βρω τα βράχια τα μεταφέρω (με βοήθεια φυσικά εργατών) στο εργαστήριο μου, πλένονται προσεκτικά, αν δω ότι χρειάζονται στήριξη με μέταλλο ή ξύλο συνεργάζομαι με σιδερά ή ξυλουργό τοποθετούν  το κατάλληλο υλικό και αμέσως μετά ξεκινάει η μελέτη του βράχου. Η οποία  μελέτη μπορεί να κρατήσει από ώρες μέχρι ημέρες. Πρέπει να ανακαλύψω τον βράχο και να τον αναδείξω», σημειώνει η καλλιτέχνης. 

Η πρώτη βραχογραφία έγινε στο σπίτι της στον Βροντάδο

Λίγα βράχια που τοποθετήθηκαν στην αυλή του σπιτιού της  πριν από πολλά πολλά χρόνια για να καλύψουν καλώδια της ΔΕΗ, έγιναν η αφορμή για την πρώτη βραχογραφία της Μαρίας Σαρρή.  «Μόλις ζωγράφισα τα βράχια στην αυλή του σπιτιού μου μαγεύτηκα από την τεχνική και θέλησα στον Ανάβατο να βρίσκω πέτρες και να ζωγραφίζω θέματα σχετικά με τον Ανάβατο. Εν συνεχεία άρχισα να μπλέκω τα υλικά και να χρησιμοποιώ ξύλο, πέτρα και μέταλλο».

Ο καλλιτέχνης πρέπει να εξελίσσεται

Η Μαρία Σαρρή δηλώνει ερωτευμένη με τη δουλειά της και είναι ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα που αφήνουν οι βραχογραφίες της. «Μου αρέσει η εξέλιξη, δεν θέλω να μένω στάσιμη. Τρελαίνομαι να ανακαλύπτω νέες τεχνικές και τεχνοτροπίες. Θεωρώ ότι η βραχογραφίες είναι δύσκολες αλλά μαγικές. Απαιτούν χρόνο και διάθεση. Χρόνο που πρέπει να αφιερώσεις στη μελέτη τους γιατί ο βράχος όσο τον μελετάς τόσο σου αποκαλύπτει νέα στοιχεία και αυτό είναι το γοητευτικό. Οι βραχογραφίες μου έχουν ονόματα ανάλογα με τα θέματα που αποτυπώνονται πάνω σε αυτές. Μια από τις αγαπημένες μου είναι η Βυθισμένη Πολιτεία. Μια βραχογραφία με ψάρια και πρόσωπα».

Έκθεση 40 βραχογραφιών και έργων ζωγραφικής

Η έκθεση που θα εγκαινιάσει την Παρασκευή 14 Ιουνίου στο Ομήρειο στις 18:30 η Μαρία Σαρρή θα περιλαμβάνει 40 βραχογραφίες και ορισμένα έργα ζωγραφικής που δημιούργησε όταν εργαζόταν πριν από χρόνια σε κρουαζιερόπλοια. «Οι Χιώτες από το 1972 που κάνω εκθέσεις με τιμούν πάντα με την παρουσία τους και με στηρίζουν. Τους περιμένω λοιπόν και πάλι να δουν τη νέα μου δουλειά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου.»., καταλήγει η Μαρία Σαρρή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ