Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διοργανώνει, την Τετάρτη 18 Μαΐου, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου τις ακόλουθες δράσεις:
Ώρες 10:00-12:00 (για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)
Επιμορφωτική δράση που θα υλοποιηθεί από μέλη του Εργαστηρίου Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και περιλαμβάνει: περιήγηση στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου με σκοπό την παρατήρηση-φωτογράφηση των εντομόφιλων φυτών και τη συλλογή εντόμων-επικονιαστών, αναγνώριση των εντόμων-επικονιαστών βάσει των οδηγών πεδίου που έχουν δημιουργηθεί από την επιστημονική ομάδα του Έργου LIFE 4 POLLINATORS και ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία της επικονίασης με ιδιαίτερη αναφορά στα οικοσυστήματα της περιοχής της Νότιας Χίου.
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εταίρο του ευρωπαϊκού έργου LIFE 4 POLLINATORS (LIFE18 GIE/IT/000755) – «Εφαρμογή της επιστήμης των πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο LIFE και το Πράσινο Ταμείο και έχει σκοπό την εκλαϊκευμένη μεταφορά επιστημονικής γνώσης σχετικά με τους άγριους επικονιαστές, και ιδιαίτερα τις μέλισσες, σε διάφορους αποδέκτες.
Ώρες 17:00-19:00 (για γενικό κοινό)
Το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα παρουσιάσει τους στόχους και τις δραστηριότητες του Έργου Serapis: «Αυτο-αποκατάσταση των επικονιαστικών υπηρεσιών σε μεσογειακές μεταπυρικές βιοκοινότητες συνθεωρώντας τα χαρακτηριστικά της φωτιάς και της βόσκησης» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας» (Αριθμός Έργου: HFRI-FM17-1139). Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τους σκοπούς και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της δεκαετούς έρευνας στις καμένες περιοχές στο νησί της Χίου μετά τη φωτιά του 2012, καθώς και για τη σημασία της επικονίασης και των επικονιαστών. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί και μικρό τμήμα της «Μελισσοθήκης του Αιγαίου», μέσω της οποίας θα γίνει αντιληπτή στο κοινό η τεράστια ποικιλότητα των εντόμων-επικονιαστών, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 600 είδη στη Χίο.
Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).
*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.
** Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18/5 η είσοδος στα εννέα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ είναι ελεύθερη. Επιπλέον, τα αντικείμενα και οι εκδόσεις του Ιδρύματος θα προσφέρονται με έκπτωση 10% στα πωλητήρια των Μουσείων ΠΙΟΠ, στο MUSEUMSHOP Αθήνας (Στοά Σπυρομήλιου) και στο MUSEUMSHOP Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 9Α και Δημοσθένους).
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.