21.12.2016 13:41

«Χιώτικο» Μουσείο Ψυχών

Ο ΠΥΡΓΟΥΣΗΣ Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ

Όποια πέτρα κι’ αν σηκώσεις ένα Χιώτη θα βρεις από κάτω. Στο Δρομοκαϊτειο Θεραπευτήριο Αθηνών οι Χιώτες είναι πλειοψηφία. Το Ίδρυμα λειτουργεί από το 1887 σε κτήμα που αγόρασε η οικογένεια Γεωργίου Χωρέμη και διαμόρφωσε σε Θεραπευτήριο η οικογένεια Δρομοκαϊτη.

Ο ιδρυτής έχει ορίσει να διοικείται μόνο από Χιώτες και  οι συμπατριώτες μας έχουν δικαιώσει την επιλογή του. Ένας από αυτούς είναι και ο 58χρονος Πυργούσης Κώστας Παντελάκης, ο οποίος, μαζί με τον Παναγιώτη Πικιό, το 1995 μετέτρεψαν σε πράξη την ιδέα του τότε προέδρου Πυργούση Νίκου Τσική και δημιούργησαν το πρώτο Νοσοκομειακό Μουσείο στην Ελλάδα.

Αυξάνονται

Στα 25 χρόνια που λειτουργεί  το έχουν επισκεφθεί 14.000 ενδιαφερόμενοι, ο αριθμός κάθε χρόνο πολλαπλασιάζεται και αρχίζει να ανταγωνίζεται την επισκεψιμότητα αρκετών γνωστών μουσείων. Βασικός κανόνας του προγράμματος λειτουργίας είναι η οργάνωση θεματικών επισκέψεων από σχολεία, συλλόγους και πολλούς άλλους φορείς.

«Μουσείο ψυχών με εκθέματα που μπορεί για κάποιους να μην αξίζουν αλλά είναι πολύτιμα», το χαρακτηρίζει ο Κ. Παντελάκης, που έχει αναλάβει από πέρσι υπεύθυνος της λειτουργίας του. «Τα πράγματα που έχουν διασωθεί είναι ευρήματα από τα σκουπίδια», εξηγεί.

Εκθέματα

Τα κυριότερα εκθέματα αποτελούν τα ιατρικά και φαρμακευτικά υλικά, προσωπικά αντικείμενα ασθενών που έχουν αποβιώσει και φωτογραφικό υλικό στο οποίο έχουν καταγραφεί δραστηριότητες του Θεραπευτηρίου.

Μεταξύ των πολλών σημαντικών εκθεμάτων πρωτεύουσα θέση κατέχουν τα  συγγράμματα του Γεωργίου Βιζυηνού, του Ρώμου Φιλύρα, του Μιχάλη Μητσάκη και επιστολές του Κωστή Παλαμά.

Υπάρχει επίσης η κινηματογραφική μηχανή της Finos Film, η οποία ήταν βασικός παράγοντας για την ψυχαγωγία των τροφίμων. Αγοράστηκε με 50.000 δραχμές και κάθε Τετάρτη τρόφιμοι και προσωπικό διασκέδαζαν με την προβολή ταινιών.

Ακραίες μέθοδοι

Διακριτή θέση ανάμεσα τους κατέχουν οι καρδιογράφοι και  οι συσκευές ηλεκτροσόκ και υδροθεραπείας. Μεταξύ άλλων υπάρχουν ακόμη πιεσόμετρα από το 1923, γυάλινοι οροί και ενέσεις, προβιομηχανικά φάρμακα από βότανα, αμπούλες στρυχνίνης, οι γνωστοί ζουρλομανδύες και ένα  τραπέζι από τη Βασιλική Αυλή του παλατιού του Τατοϊου, αφού το Ίδρυμα ήταν υπό την προστασία της Βασιλικής οικογένειας και πολλά άλλα εκθέματα.

«Τότε ακόμη χρησιμοποιούσαν ακραίες μεθόδους θεραπείας. Έφερναν κολώνες πάγου, τις έριχναν από σωλήνες μέσα σε ειδικές μπανιέρες που ήταν ασθενείς και τους άφηναν εκεί περίπου επτά λεπτά, μέχρι να μελανιάσουν, να γίνουν μπλε και να ηρεμίσουν, να επανέλθουν στα φυσιολογικά από την διέγερση», θυμάται.

Ο Κώστας Παντελάκης επισκέπτεται πολύ συχνά τη Χίο, μένει πάντα στο πατρικό σπίτι στο Πυργί και από το χωριό του  αντλεί δυνάμεις και εμπνέεται για να συνεχίσει το πολυεπίπεδο έργο του.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ