Ένα από τα ωραιότερα και πιο πρωτότυπα μουσικά project θα παρουσιάσει το χειμερινό αυτή τη φορά Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, το οποίο επιστρέφει στην καρδιά του χειμώνα δίνοντας έμφαση στην Τρίτη ηλικία και στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Φέτος για πρώτη φορά μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου θα συνεργαστούν με φιλοξενούμενους των γηροκομείων του νησιού παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο και άκρως ενδιαφέρον μουσικό project που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω και τους εμπνευστές του Νότη Παρασκευόπουλο και Κωνσταντίνα Μαλτέζου.
Παράλληλα παιδιά, μαθητές, παιδιά πρόσφυγες αλλά κι ενήλικες θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων σολίστ, ανάμεσα στους οποίους και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Julius Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου.
Τέλος το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει συναυλίες κλασικής μουσικής από νέους σολίστ και επαγγελματίες μουσικούς διεθνούς φήμης, αλλά και το νέο project του Στρατή Βογιατζή, μια σπονδυλωτή κινηματογραφική αφήγηση από στιγμές πραγματικές όσο και φανταστικές, με θέμα το Γηροκομείο της Χίου.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ που θα ξεκινήσει στις 4 Φεβρουαρλίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Φεβρουαρίου υπογράφουν η βιολονίστα Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης,
Νότης Παρασκευόπουλος « Τιμή μου που το seveneleven και η θάλλω συμμετέχουν στο Chios Music Festival»
« Με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε την πρόταση του Λευτέρη να παρουσιάσουμε φέτος στο μουσικό φεστιβάλ Χίου κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Εγώ και η Κωνσταντίνα συνιδρύσαμε την εταιρεία θεάτρου seveneleven το 2013 με στόχο την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και την προσπάθεια βελτίωσης της κοινωνικής και πνευματικής κατάστασης των ηλικιωμένων που ζουν σε γηροκομεία, μέσα από ένα πρότυπο μοντέλο ψυχαγωγίας που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται από τα μέλη της», εξηγεί στον «π» ο Νότης Παρασκευόπουλος συμπληρώνοντας ότι στην εποχή μας οι άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα γήρανσης σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.
Ήδη ο Νότης με την Κωνσταντίνα επισκέφτηκαν τα Γηροκομεία της Χίου και των Καρδαμύλων και γνωρίστηκαν με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε αυτά. « Στις αρχές Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο επισκεφτήκαμε τους τροφίμους και των δύο Γηροκομείων και συνομιλήσαμε μαζί τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ανοικτοί και γεμάτοι ευαισθησίες. Μας έδειξαν αμέσως εμπιστοσύνη. Να ξέρετε ότι όταν νοιώθουν ασφαλείς και ότι δεν τους κοροϊδεύεις σε εμπιστεύονται. Μαζί με τα παιδιά του μουσικού σχολείου και τον καθηγητή μουσικής Μιχάλη Πιλαβά, πραγματοποιήσαμε τις δύο πρώτες φάσεις των δράσεων που ήταν κλειστές για το κοινό και ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε τη τρίτη φάση των δράσεων που εκεί θα ανοίξουμε τους χώρους των γηροκομείων στο κοινό».
Στόχος των δύο δράσεων στα γηροκομεία όπως εξηγεί ο Νότης Παρασκευόπουλος είναι μέσω της μουσικής να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε αυτά και των επισκεπτών. « Η πρώτη θεματική έχει να κάνει με τον έρωτα και τη θάλασσα μέσα από 13 παραδοσιακά τραγούδια. Να τονίσω εδώ την τεράστια συμβολή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου σε αυτή τη δράση και να επισημάνω ότι ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για εμένα και την Κωνσταντίνα να συμμετέχουμε σε ένα τόσο πρωτότυπο και διαφορετικό μουσικό φεστιβάλ και ευχαριστούμε θερμά το Λευτέρη Βενιάδη που μας το πρότεινε». Οι δύο δράσεις στα γηροκομεία με τίτλο «Ένα διαφορετικό μουσικό απόγευμα…» θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Φεβρουαρίου στο Γηροκομείο της Χίου(4/2-17:30) και των Καρδάμυλων(5/2-17:00).
Μιχάλης Πιλαβάς «Δώρο στους μαθητές μας η επαφή τους με τους ανθρώπους των Γηροκομείων»
Έτοιμοι να ζήσουν για μία ακόμη φορά τη μαγεία του Chios Music Festival είναι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, οι οποίοι ήδη συμμετείχαν στις δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος θάλλω με τους φιλοξενούμενους των γηροκομείων. « Από τη συμμετοχή μας το καλοκαίρι στο Chios Music Festival και στην Όπερα της Μαστίχας στους Ολύμπους πήραμε μια μικρή γεύση των προθέσεων του Λευτέρη Βενιάδη να «αποκεντρώσει» κατά κάποιο τρόπο τον πολιτισμό. Δηλαδή να προσφέρει πολιτιστικές δράσεις σε χώρους και μέρη πέραν του αστικού κέντρου της πόλης. Μόλις λοιπόν μας παρουσίασε το νέο του project αμέσως με τον δ/ντη του σχολείου Τ. Κουτσοδόντη και τους υπόλοιπους συναδέλφους είπαμε το ναι», αναφέρει ο υποδιευθυντής του Μουσικού σχολείου Μιχ. Πιλαβάς.
Όπως τονίζει ο κ. Πιλαβάς στόχος του σχολείου αλλά και της εκπαίδευσης γενικότερα πρέπει να είναι η άμεση επαφή των παιδιών με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. « Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στα παιδιά είναι ότι θέλουμε ένα εξωστρεφές σχολείο που να προσεγγίσει όλες τις ομάδες των συνανθρώπων μας. Τα παιδιά διδάσκονται μέσα από τη συμμετοχή τους στο Μουσικό φεστιβάλ και αποκτούν μοναδικές εμπειρίες που θα τους χρησιμεύσουν στην μετέπειτα πορεία της ζωής τους».
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου παρά το «δημιουργικό τους άγχος» στέκονται με αξιοπρέπεια δίπλα σ ε επαγγελματίες μουσικούς και αυτό τους δίνει ιδιαίτερη χαρά. « Πάντοτε υπάρχει το άγχος της έκθεσης και του άγχους αν θα μπορούν να σταθούν δίπλα στους επαγγελματίες. Το καλοκαίρι απέδειξαν ότι μπορούν και νομίζω ότι και τώρα το ίδιο θα πράξουν», καταλήγει ο Μιχ. Πιλαβάς.
Λευτέρης Βενιάδης: «Είμαστε τυχεροί που όλοι οι συνεργάτες μας αγκάλιασαν τη φιλοσοφία του φεστιβάλ»
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τις συνεργασίες που εξασφάλισε στο χειμερινό Chios Music festival εμφανίζεται ο Λευτέρης Βενιάδης υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως τη συμβολή τόσο της ομάδας seven eleven , όσο και του φωτογράφου Στράτου Βογιατζή και φυσικά των μαθητών του Μουσικού Σχολείου.
«Στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου αναζητούσαμε συνεργάτες που θα είναι εξειδικευμένοι στον ευαίσθητο τομέα της 3ης και της 4ης ηλικίας και θα μπορούσαν να καταλάβουν τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο τυχεροί συναντώντας την ομάδα θεάτρου seveneleven και το πρόγραμμα θάλλω με τους οποίους αρχίσαμε γοργά γοργά να κατασκευάζουμε ένα πρακτικό, γρήγορο αλλά πλήρως αποτελεσματικό πλάνο. Παράλληλα η ιδιαίτερη καλλιτεχνική οπτική του φωτογράφου Στρατή Βογιατζή και η έρευνά του στον χώρο των γηροκομείων της Χίου ήρθαν μαζί με την προθυμία και τη φρεσκάδα των νέων μουσικών του μουσικού σχολείου του νησιού υπό τον εμπνευστή τους Μιχάλη Πιλαβά να συμπληρώσουν το νέο πάζλ και να οδηγήσουν σε μια πολύ ιδιαίτερη, μοναδική και χαρισματική κατά τη γνώμη μου δράση. Μια γέφυρα μεταξύ παλιού και νέου, μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στις γενιές και όλα αυτά υπό την καθοδήγηση των καταρτισμένων και των πολύ έμπειρων πλέον καλεσμένων μας στη Χίο, των εμπνευστών του προγράμματος θάλλω. Να σημειωθεί ότι η φιλοξενία και η ανταπόκριση των διευθυντών των δύο γηροκομείων ήταν από την πρώτη στιγμή μεγάλη και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό», αναφέρει ο Λευτέρης Βενιάδης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.