22.1.2025 15:57

«Ομήρου Νόστος»- Στόχος η ανάδειξη της Χίου ως κέντρο ομηρικής κληρονομίας

Με αφετηρία την επιθυμία για αναβίωση και ανάδειξη της ιστορικής σχέσης ανάμεσα στη Χίο και τον Όμηρο, ο νεοσύστατος πολιτιστικός σύλλογος «Ομήρου Νόστος» παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας ένα φιλόδοξο όραμα που επιδιώκει να καταστήσει το νησί διεθνές σημείο αναφοράς στον χώρο των κλασικών σπουδών και της πολιτιστικής προβολής.

Τα μέλη του νεοσύστατου Συλλόγου τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας υποδομών, ικανών να ενισχύσουν την ομηρική κληρονομιά ως πολιτιστικό κεφάλαιο, τόσο για τη Χίο όσο και για την Ελλάδα συνολικά.

Το όραμα και οι στόχοι του νεοσύστατου συλλόγου

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Νύκτας, ο οποίος, με εμφανή ενθουσιασμό, περιέγραψε πώς η ιδέα της δημιουργίας ενός Κέντρου Ομηρικών Σπουδών στη Δασκαλόπετρα αποτελεί κεντρικό στόχο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω κέντρο θα ενσωματώνει ερευνητικό χαρακτήρα, διοργανώνοντας συνέδρια, ημερίδες και ειδικές εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την ομηρική παράδοση, ενώ η προσβασιμότητά του θα ενισχυθεί μέσω ψηφιακών εφαρμογών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. «Η Χίος οφείλει να διεκδικήσει τον ρόλο της ως χώρος όπου ο Όμηρος άφησε το στίγμα του, και εμείς φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε αυτήν την αποστολή με συστηματικό τρόπο», σημείωσε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η προώθηση της ομηρικής κληρονομιάς μπορεί να ενισχύσει την επισκεψιμότητα του νησιού, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή έρευνα και την πολιτιστική αλληλεπίδραση.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Μούνδρος, υπογράμμισε τη μακρά διαδρομή της ιδέας για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ομηρικής Προβολής, που σιγοκαίει ήδη από το 2011. Αναφέρθηκε στο ασύγκριτο προνόμιο της Χίου να συνδέεται με τον επικό ποιητή, τονίζοντας ότι, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να μεταμορφώσει το νησί σε κορυφαίο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό προορισμό. «Οραματιζόμαστε έναν χώρο που θα “ζωντανέψει” τη γοητεία της ομηρικής αφήγησης, προσελκύοντας μελετητές, φοιτητές αλλά και απλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα σε περιόδους εκτός τουριστικής αιχμής, όταν το νησί αναζητεί διεξόδους για να κρατήσει ζωντανή την οικονομική και κοινωνική του δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι απαιτείται ενεργή στήριξη από τοπικούς και περιφερειακούς φορείς για την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Η πολιτιστική κληρονομιά του Ομήρου και η Δασκαλόπετρα

Ο ταμίας του συλλόγου, Σταμάτης Βαρλάς, ανέδειξε τη διαχρονική σπουδαιότητα του Ομήρου για τη Χίο, επισημαίνοντας ότι η ομηρική λογοτεχνία αποτελεί ένα από τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Δασκαλόπετρα, ανεξάρτητα από το αν αποτελεί τον πραγματικό τόπο διδασκαλίας του ποιητή, κατέχει μοναδική συμβολική αξία, ικανή να καταστεί σημείο-ορόσημο για τους λάτρεις της κλασικής γραμματείας διεθνώς. «Είναι χρέος μας να προβάλλουμε αυτήν την παρακαταθήκη και να τη μετατρέψουμε σε μοχλό ανάπτυξης, καλλιεργώντας συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και άλλους πολιτιστικούς συλλόγους, ώστε η χιώτικη παράδοση να ταξιδέψει πέρα από κάθε σύνορο», δήλωσε με έμφαση.

Δράσεις, συνεργασίες και επόμενα βήματα

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε ο στρατηγικός προγραμματισμός που περιλαμβάνει τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, θεματικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξωστρέφεια, με στόχο τη συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, δημοτικές αρχές και την περιφέρεια, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια και οι κατάλληλες υποδομές.

Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η ενίσχυση της προβολής της Δασκαλόπετρας μέσω ειδικών δράσεων που θα συνδέονται με τον μύθο του Ομήρου, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα συνεργασιών με μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού για τη διοργάνωση εκθέσεων.

Κάλεσμα για ενότητα και πολιτιστική επένδυση

Παρά την αισιοδοξία, τα μέλη του συλλόγου επεσήμαναν τις δυσκολίες, όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση μελετών. Ο Νίκος Νύκτας τόνισε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη, αλλά ως συλλογική διεκδίκηση του τόπου. «Ο Όμηρος ανήκει σε όλους μας. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πλεονέκτημα, αρκεί να το αξιοποιήσουμε με συνέργειες και να υπερβούμε τα εμπόδια», ανέφερε με έμφαση.

Με την πολυεπίπεδη δράση που προγραμματίζεται, ο σύλλογος «Ομήρου Νόστος» φιλοδοξεί να τοποθετήσει τη Χίο στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη, αναδεικνύοντας την ομηρική της ταυτότητα ως παγκόσμιο πνευματικό κεφάλαιο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ