Σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης καλοκαιρινής περιόδου και στην καρδιά του φθινοπώρου, που στα τοπία της Χίου κυριαρχεί το χρυσοκίτρινο χρώμα, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει με ένα πολυσυλλεκτικό και πολυπολιτισμικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει διεθνούς φήμης σολίστ, συνεργασίες με σημαντικούς φορείς, πρωτότυπες συμπράξεις, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Έχοντας συμπληρώσει πέντε συναπτά έτη πλούσιας και δημιουργικής πορείας, το φεστιβάλ αποτελεί πλέον έναν θεσμό που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και είναι σε θέση να απολαμβάνει τους καρπούς της «καλλιτεχνικής του συγκομιδής». Κι ένας από αυτούς είναι οι συνεργασίες με φορείς όπως η Κρατική χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Βερολίνου, ο αρχαιότερος μουσικός θεσμός του Βερολίνου, που ιδρύθηκε πριν από 500 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής και διευθυντής της χορωδίας, Kai-Uwe Jirka και μέλη της χορωδίας θα φιλοξενηθούν στο νησί της Χίου για να συμμετάσχουν σε μια σειρά από εκδηλώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ολιγόλεπτες συναυλίες και επισκέψεις σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Η καταληκτική συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου όπου θα συμπράξουν με τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χίου.
Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει το μουσικό θέατρο, ένα είδος που τιμά και υπηρετεί το φεστιβάλ από την πρώτη κιόλας χρονιά. Μετά από ένα καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από καταστροφικές πυρκαγιές, το φεστιβάλ φιλοξενεί μια πρωτότυπη παράσταση του Christian Filips γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τίτλο “Singing trees. What times are these?” και ρεπερτόριο από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ μέχρι συνθέτες του 20ου αιώνα, όπως ο Hanns Eisler και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Soundroutes, το φεστιβάλ υποδέχεται το πολυβραβευμένο κουαρτέτο Masaa, που έχει χαράξει μια μοναδική μουσική διαδρομή, στην οποία η αραβική ποίηση συναντά τη σύγχρονη τζαζ.
Η αυλαία της φθινοπωρινής περιόδου θα κλείσει με μια συναυλία κλασικής μουσικής όπου οι διεθνώς αναγνωρισμένοι σολίστ, Iskandar Widjaja (βιολί) και Simon Ghraichy (πιάνο), θα συμπράξουν με τον Χιώτη μουσικό και πολύτιμο στυλοβάτη του φεστιβάλ, Μιχάλη Πιλαβά (πιάνο) και την Όλγα Holdorff-Μυριαγκού (βιολί) σε έργα Bach, Shostakovich, Saint-Saëns κ.ά.
Επιπλέον, φέτος τον Οκτώβριο το φεστιβάλ εγκαινιάζει μια ακόμα συνεργασία με το Chios Art/Research Retreat (CARR). Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, επιστημόνων και ερευνητών που προσκαλούνται στη Χίο προκειμένου να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν, να αποκτήσουν δεσμούς με τον τόπο και τους ανθρώπους του, και εν τέλει να δημιουργήσουν νέα εν εξελίξει έργα. Για το πρώτο CARR, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου πρότεινε τον ερμηνευτή πληκτροφόρων οργάνων της Παλαιάς μουσικής, Αλέξη Μαστιχιάδη, ως έναν από τους φιλοξενούμενους ερευνητές του. Ο Αλέξης Μαστιχιάδης με τη λήξη του CARR θα δώσει συναυλία στην οποία θα παρουσιάσει στο κλάβικορντ ένα κράμα συνθέσεων Μπαρόκ μουσικής με σύγχορνα έργα του ιδίου με την προσθήκη αναλογικών electronics.
Τέλος, το φεστιβάλ εγκαινιάζει ακόμα μία σύμπραξη με έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του νησιού, τη φωτογραφική λέσχη Χίου. Έτσι, από τις 18 έως τις 31 Οκτωβρίου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί την έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής λέσχης Χίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, που αποτύπωσε στιγμιότυπα από την παράσταση «The Soccer Opera / Όπερα Ποδοσφαίρου» κατά τη θερινή περίοδο του φεστιβάλ, με τίτλο: The Soccer Opera, the offside effects.
Όπως κάθε φορά, όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σε ιστορικής σημασίας μνημεία, ναούς, πλατείες και πολιτιστικά κέντρα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, ενώ θα διεξαχθούν εργαστήρια για παιδιά πρόσφυγες, ενώ συνεχίζεται το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο, το Πρόγραμμα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μουσική διδασκαλία: Ανδριάννα Νεαμονίτη.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν οι Olga Holdorff-Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.
Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες: www.chiosmusicfestival.gr
Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συνεχείς ενημερώσεις:
@chiosmusicfestival
Facebok
Instagram
H Κρατική χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Βερολίνου επιδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.