Ο Χακάν Σελίμ τα τελευταία χρόνια έπαιρνε κάθε καλοκαίρι το ημερόπλοιο από το Τσεσμέ και παραθέριζε με την οικογένεια του στον κάμπο της Χίου.
Ήταν ένας από τους χιλιάδες Τούρκους τουρίστες που «ψήφιζαν» βόρειο Αιγαίο για τις διακοπές τους, δίνοντας κάθε καλοκαίρι το φιλί της ζωής στις τοπικές οικονομίες των νησιών. Από τον Μάρτιο του 2020 και τα τελευταία ημερόπλοια έριξαν άγκυρα διαρκείας στην Τουρκία.
Τα δρομολόγια σταμάτησαν να εκτελούνται λόγω κορονοϊού, προκαλώντας νέες φουρτούνες στις τοπικές οικονομίες των νησιών (Χίος, Λέσβος, Σάμος) οι οποίες στηρίζονται και στους γείτονες ενώ ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια και από το μεταναστευτικό.
Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών ότι το 2019 την Λέσβο επισκέφτηκαν 38.605 Τούρκοι, ενώ το 2020 μόλις 583. Αντίστοιχα, στην Χίο ήρθαν το 2019 63.823 Τούρκοι τουρίστες και το 2020 μόλις 5.332. Στην Σάμο έφτασαν πριν δύο χρόνια 32.119 και το 2020 μόλις... 5 Τούρκοι τουρίστες. Και το 2021 δεν επισκέφτηκε μέχρι σιγμής ούτε ένας Τούρκος τουρίστας τα τρία νησιά, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι.
Για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και ξενοδόχους του βορείου Αιγαίου και όχι μόνο χαμένος θεωρείται ο Μάιος πριν καν ανοίξει καλά-καλά και επίσημα η τουριστική σεζόν. Αν και τα περισσότερα ξενοδοχεία φέτος θα λειτουργήσουν, το πρώτο κύμα κρατήσεων καταγράφεται προς το τέλος Ιουνίου, ενώ οι τιμές παραμένουν μειωμένες και κυμαίνονται στα πτωτικά επίπεδα του 2020. Τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον εσωτερικό τουρισμό και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Χίος: «Θα "πιάσουμε" καλοκαίρι για να έχουμε κάτι πιο δυναμικό»
Οι πρώτες μαζικές επιβεβαιωμένες κρατήσεις στα καταλύματα της Χίου καταγράφονται τέλη Ιουνίου σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού Αντιγόνη Μαϊστράλη. «Πρακτικά θα ‘πιάσει’ καλοκαίρι για να έχουμε κάτι πιο δυναμικό. Η τουριστική σεζόν μετακινείται προς τα τέλη Ιουνίου και μετά» είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού. Οι ξενοδόχοι ήδη δέχονται τα πρώτα μηνύματα μέσω email για κρατήσεις ενώ και τα τηλέφωνα άρχισαν δειλά, δειλά να ξαναχτυπούν ρωτώντας για τις δυνατότητες διαθεσιμότητας. Τα περισσότερα αιτήματα των Ελλήνων είναι για Ιούλιο και Αύγουστο ενώ σε ότι αφορά τους ξένους αυτό που καταγράφεται μέχρι στιγμής είναι ότι «θα εμβολιαστούμε, θα ταξιδέψουμε και θα έρθουμε για διακοπές. Ο κόσμος έχει κινητοποιηθεί, ενδιαφέρεται να ταξιδέψει και ψάχνει. Ξέρουμε, όμως, πολύ καλά ότι και φέτος αρκετές κρατήσεις θα είναι της τελευταία στιγμής. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με τον κορονοϊό».
Έλειψαν τα ημερόπλοια από τα τουρκικά παράλια
Μια από τις βασικές αγορές για τη Χίο, όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά για όλο το χρόνο είναι η αγορά της Τουρκίας. Όπως εξηγεί η κ. Μαϊστράλη, η γειτονική αγορά για τη Χίο ήταν από τις πλέον δυναμικές αγορές γιατί 12 μήνες τον χρόνο υποδέχονταν τουρίστες από τα τουρκικά παράλια. «Και το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο δεν έχουμε την δυνατότητα αφίξεων, βεβαίως, και μας έχει επηρεάσει. Και είναι άγνωστο τι θα γίνει φέτος».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.