Την αδικία που υφίσταται η Χίος σε σχέση με τη Λέσβο, στο κομμάτι της στήριξης των επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, επεσήμανε μέσα από δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος.
Όπως ανέφερε η Λέσβος, χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκτάσεις ελιάς καθώς και από μεγάλο αριθμό αιγοπροβατοτρόφων (περισσότερο από το 50% του συνόλου των αιτήσεων τους) ενώ αντίθετα η Χίος αποτελείται κυρίως από πολυάριθμα, μικρής έκτασης, αγροτεμάχια με μαστιχόδεντρα ενώ η εκτροφή αιγοπροβάτων (μέτρο σύγκρισης με τη Λέσβο) αποτελεί μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των καλλιεργειών - εκτροφών που υπάρχουν στο νησί. Ως εκ τούτου τα 2 νησιά της ιδίας Περιφέρειας, δεν έχουν ομοιότητες όσον αφορά τις εκτροφές αλλά και τις καλλιέργειες ώστε να μπορούν να κριθούν ισότιμα στα Προγράμματα του ΠΑΑ και να βαθμολογηθούν με τα ίδια κριτήρια.
Η διαφορά στη βαθμολογία
Εξηγώντας το πρόβλημα ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ. επεσήμανε ότι η δομή της βαθμολογίας των δικαιούχων στο συγκεκριμένο Υπόμετρο ήταν τέτοια ώστε ευνοούσε κατά πολύ, όσους είχαν αιγοπροβατοτροφία και δη βιολογικές εκτροφές αλλά και καλλιέργειες. Η διαφορά, είπε, έφτανε σε επίπεδο 17 μονάδων καθότι τα αιγοπρόβατα λαμβάνουν αυτούσια τη βαθμολογία της ιδιοκτησίας (11 μονάδες) ενώ οι μεγάλες εκτάσεις με ελιές, μετατρέπονται εύκολα σε βιολογικές με αποτέλεσμα να λαμβάνουν και τη βαθμολογία της μετατροπής σε βιολογικά (6 μονάδες). Μεγάλο ποσοστό από τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Λέσβου, λόγω της ύπαρξης και των Πιστοποιητικών Οργανισμών, έχουν μετατρέψει τις καλλιέργειες - εκτροφές τους σε βιολογικές. Πρακτικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί στη Χίο, καθότι οι μικρές εκτάσεις που χαρακτηρίζουν το νησί, δεν μπορούν εύκολα να κριθούν ως βιολογικές.
Επιπλέον ο κ. Τούμπος υπογράμμισε ότι, η μαστίχα, ένα τόσο μοναδικά διαδεδομένο και εξελισσόμενο εθνικό προϊόν με το πλείστο των γεωργών να ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια αυτής, δεν λαμβάνει κάποιο βαθμολογικό κριτήριο, όπως είναι η μοριοδότηση για τη σύναψη συμβολαιακής γεωργίας, η οποία υλοποιείται μέσω της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Ο κ. Τούμπος μάλιστα ανέφερε ότι, οι εγκεκριμένοι μαζί με τους εν Δυνάμει Δικαιούχους του προγράμματος στην ΠΕ Χίου, ανέρχονται περίπου στα 60 άτομα, σε σύνολο 589 Νέων Αγροτών σε όλη την Περιφέρεια, ποσοστό δηλαδή περίπου 10%, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Χίος αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο νησί από πλευράς έκτασης όλης της Περιφέρειας.
Επεσήμανε δε ότι η ανισότητα αυτή, έχει παρατηρηθεί και σε παρελθούσες προκηρύξεις, αλλά το πρόβλημα έγινε περισσότερο εμφανές στα 2 τελευταία Προγράμματα (Μέτρο 4.1 και Μέτρο 6.1) με ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο Υπομέτρο 6.1 (3η πρόσκληση) καθότι υπήρξε, λόγω των ανωτέρω παραγόντων, αρκετά μεγάλος αριθμός επιλαχόντων από το νησί μας. «Το γεγονός αυτό οδηγεί σε συρρίκνωση των Νέων Αγροτών στη Χίο με επακόλουθη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και της αγροτικής παραγωγής», κατέληξε.
Τα αιτήματα
Σε επιστολή της η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ζητά να ελεγχθεί η ορθότητα των κριτηρίων του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση νέων Γεωργών» και προτείνει τα εξής:
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.