Η αρνητικότητα συνεπάγεται του αισθήματος της θλίψης, της δυσπιστίας και της απαισιοδοξίας. Όταν οι ίδιες μας οι σκέψεις καλύπτονται από αρνητικότητα, μπορούμε πολύ εύκολα να εντοπίσουμε το χειρότερο σε οποιαδήποτε κατάσταση, ακόμη και σε καταστάσεις που αντικειμενικά δεν είναι τόσο δυσχερείς. Επειδή η αρνητικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή κατάσταση της ψυχολογίας μας, το σημερινό άρθρο καταπιάνεται με 5 επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους για να την καταπολεμήσουμε και να την εξαλείψουμε από τις ζωές μας.
Εάν διαπιστώσετε ότι έρχεστε καθημερινά αντιμέτωποι με την αρνητικότητα, είναι σημαντικό να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι σ’ αυτό. Στην πραγματικότητα, οι πλειοψηφία των ανθρώπων παράγουν “εκ φύσεως” στοιχεία και χαρακτηριστικά αρνητικότητας. Μια μεροληψία σχετικά με την αρνητικότητα, μπορεί να μας οδηγήσει στην παρατήρηση όλων εκείνων των αρνητικών γεγονότων που σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία - η λεγόμενη negativity bias. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μέσα σε μια μέρα στην οποία βιώσαμε μια πληθώρα θετικών γεγονότων, εμείς επιλέγουμε να επικεντρωθούμε σε ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός. Πρέπει λοιπόν οι σκέψεις μας να πάψουν να μαστίζονται από αρνητικότητα, πως;
Οι σκέψεις μας τείνουν να “πλησιάζουν” τις πιο οικείες, ασφαλείς και εύκολες διεργασίες που απαιτούν λιγότερη ενέργεια. Έτσι, η αναίρεση της αρνητικότητας συνεπάγεται με τη δημιουργία πιο θετικών και προσβάσιμων εννοιών στον εγκέφαλό μας. Ένας τρόπος για να το καταφέρετε αυτό, είναι να κάνετε μια θετική σκέψη -όσο μικρή και ασήμαντη μπορεί να είναι αυτή - ως έναν τρόπο εξάσκησης καθημερινά.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη ‘θετικών περιοχών” στον εγκέφαλό μας, δεν σημαίνει όμως ότι η ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ των θετικών εννοιών και της ικανότητάς σας να δημιουργείτε θετικά σενάρια στο μυαλό σας, δεν έχει αποτέλεσμα στη συνολική ψυχολογία σας.
Όταν η αρνητικότητα μας διακατέχει, τότε ίσως να είναι ευκολότερο για εμάς να αντιληφθούμε τις εξωτερικές αιτίες των αρνητικών μας συναισθημάτων, παρα τις εσωτερικές. Η αλήθεια είναι ότι οι σκέψεις μας έχουν να κάνουν με τη δημιουργία μιας αρνητικότητας, που πολλές φορές ξεφεύγει από την πραγματικότητα. Δημιουργούμε δηλαδή μια δική μας πραγματικότητα.
Για να αποδομήσετε τον τρόπο με τον οποίο οι σκέψεις σας οδηγούν στην αρνητικότητα, αναρωτηθείτε τα εξής:
Περιμένετε συνεχώς ότι όλα θα πάρουν μια δυσάρεστη τροπή;
Επιλέγετε να βλέπετε περισσότερο το αρνητικό παρά το θετικό;
Αγνοείτε και υποτιμάτε συνεχώς τα θετικά γεγονότα στη ζωή σας;
Εάν παρατηρήσετε πως κάνετε κάτι απ όλα αυτά, μπορείτε να αλλάξετε τις σκέψεις σας με τρόπους τους με τους οποίους θα μειώσετε την αρνητικότητα σταδιακά από τη ζωή σας. Σε αυτή τη διαδικασία μπορείτε να απευθυνθείτε στους στενούς σας ανθρώπους για βοήθεια, όπως επίσης να αναζητήσετε μια πιο εξειδικευμένη και αξιόπιστη άποψη κάποιου ειδικού. Μια συνεδρία online ψυχοθεραπείας με ένα ειδικευμένο ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή σίγουρα εγγυάται έμπρακτες λύσεις αντιμετώπισης της αρνητικότητας που τόσο συχνά παρατηρείται αυτή τη περίοδο.
Νιώθεις αρκετές φορές πως τίποτα από όσα κάνεις δεν βγάζει νόημα και ότι “ο κόσμος” είναι υπεύθυνος για τα δεινά σου; Φυσικά αυτό μπορεί να ισχύει κατα ένα μεγάλο βαθμό, αλλά αυτή η απόδοση των ευθυνών μπορεί να σημαίνει την παράδοση του ελέγχου στην ίδια σου τη ζωή. Για να αλλάξει αυτό το σκεπτικό μέσα μας, θα πρέπει να εστιάσουμε σ’εκείνα τα πράγματα που πραγματικά επηρεάζονται και ελέγχονται από τις ίδιες μας τις δυνάμεις. Γιατί τελικά όλοι έχουμε τον έλεγχο σε ορισμένες πτυχές της ζωής μας.
Από την άλλη, εάν κατηγορούμε συνεχώς τον εαυτό μας για τις αποτυχίες μας, τότε αυτό μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την αυτοεκτίμηση και την ψυχική μας υγεία. Για να απαλλαχθείτε από αυτή τη σκέψη, αναγνωρίστε ότι δεν βρίσκονται όλα υπό τον έλεγχό σας. Όλοι έχουμε βρεθεί σε κατοτοπιές αλλά είναι στο χέρι μας να αποδεχθούμε ότι πράττουμε το βέλτιστο δυνατό, δεδομένων των καταστάσεων που βρισκόμαστε αντιμέτωποι.
Όταν μαχόμαστε με την αρνητικότητα, συνήθως τα σενάρια που περνάνε από το μυαλό μας είναι και αυτά αρνητικά. Γι’ αυτό, “εξαναγκάζοντας” το μυαλό σας να δημιουργήσει πιο θετικά σενάρια μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αλλαγή αυτών των προτύπων. Γι’ αυτό, δοκιμάστε να φανταστείτε όλα εκείνα που σας ευχαριστούν. Φανταστείτε πως τρώτε το αγαπημένο σας φαγητό ή ότι επισκέπτεστε το αγαπημένο σας μέρος. Όλα εκείνα τα ρεαλιστικά πράγματα που θα λειτουργήσουν για εσάς ως “φάρμακο”.
Όλοι συνηθίζουμε να υπεραναλύουμε και να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τις ίδιες τοξικές σκέψεις στο μυαλό μας. Είναι γεγονός λοιπόν ότι όλοι το κάνουμε κατα καιρούς αλλά αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην συνολική μας ευημερία. Όμως αρκετές φορές δεν μπορούμε απλά με μια απόφαση να αποβάλλουμε τις σκέψεις από το εσωτερικό μας. Αντ’ αυτού, υπάρχουν μερικές μέθοδοι όπου μπορούμε να ενεργοποιήσουμε στο σώμα μας ώστε να σταματήσουμε άμεσα την αρνητικότητα, όπως είναι το τρέξιμο ή ένα κρύο ντους. Αυτό το “σωματικό ξύπνημα” στο σώμα σας θα αναγκάσει να παγώσει την αρνητικότητα, εξαλείφοντάς την.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.