28.1.2022 12:36

Μήπως είσαι έγκυος; Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη;

Ποια είναι τα συμπτώματα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ωορρηξία και πότε επηρεάζεται η γονιμότητα μιας γυναίκας; Βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Ανεξάρτητα εάν πρόκειται για αποτέλεσμα προσπαθειών ή είναι ένα τυχαίο γεγονός, μία εγκυμοσύνη φέρνει αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στις συνήθειές μας. Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη και τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά;

Ποια είναι τα πιο βασικά συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Σίγουρα, το πρώτο πράγμα που θα κάνει μια γυναίκα να προβληματιστεί σχετικά με το εάν είναι έγκυος είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Βέβαια, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη, καθώς μια γυναίκα μπορεί να έχει καθυστέρηση για τελείως διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα εξαιτίας άγχους ή κάποιας ασθένειας. Όμως, εάν η καθυστέρηση έρθει συνδυαστικά με άλλα συμπτώματα, τότε είναι καλό να προμηθευτείτε ένα τέστ εγκυμοσύνης και να κανονίσετε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας.

Τα πιο βασικά συμπτώματα εγκυμοσύνης, εκτός από την καθυστέρηση της περιόδου, λοιπόν είναι η ευαισθησία και το πρήξιμο στο στήθος, η ναυτία με ή χωρίς εμετό, η αυξημένη ούρηση, η κόπωση, η υπνηλία, η ελαφριά αιμορραγία, ο πονοκέφαλος, οι αλλαγές διάθεσης και οι κράμπες στη μήτρα, οι οποίες μοιάζουν σαν αυτές που βιώνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι αναγκαστικό μια γυναίκα να έχει όλα αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να εμφανίσει ένα ή συνδυασμό αυτών. Εάν πάντως υπάρχει και η παραμικρή υπόνοια ότι μπορεί να είστε έγκυος, τότε η επίσκεψη στον γυναικολόγο θεωρείται απαραίτητη.

Επηρεάζουν οι πολυκυστικές ωοθήκες τη γονιμότητα;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μία αρκετά συχνή ορμονική διαταραχή που αφορά τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Είναι γεγονός πως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, όμως η παρουσία τους και μόνο δεν είναι ανησυχητική. Στην περίπτωση που έχετε πολυκυστικές ωοθήκες και θέλετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να προβληματιστείτε μόνο στην περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα όπως αραιομηνόρροια, δηλαδή οι μηνιαίοι κύκλοι διαρκούν περισσότερο από 35 ημέρες ή αμηνόρροια, δηλαδή υπάρχει απουσία περιόδου. Πάντως, μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να μείνει έγκυος χωρίς θεραπεία. Βέβαια, οι πιθανότητες εξαρτώνται από την ηλικία, τη βαρύτητα του συνδρόμου και το ιστορικό της.

Η περίοδος προϋποθέτει πως υπήρξε ωορρηξία;

Όλες οι γυναίκες όταν γεννιούνται έχουν στον οργανισμό τους έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, τα οποία αργότερα στη ζωή τους θα αρχίσουν να απελευθερώνονται κάθε μήνα με σκοπό τη γονιμοποίηση. Ωορρηξία ονομάζεται λοιπόν η διαδικασία της απελευθέρωσης ενός γόνιμου ωαρίου από τις ωοθήκες. Όταν το ωάριο περνάει μέσα στη σάλπιγγα, ταυτόχρονα γίνεται μία πάχυνση του ενδομητρίου που σκοπό έχει να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο.

Εάν δε γίνει η γονιμοποίηση, τότε το ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα όπου μαζί με τα υπόλοιπα κατάλοιπα της πάχυνσης του ενδομητρίου αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω της περιόδου. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η έμμηνος ρύση δεν προϋποθέτει αναγκαστικά ότι προηγήθηκε ωορρηξία, αφού η διαδικασία μπορεί να επηρεαστεί από το στρες, κάποια ασθένεια ή μία αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες της γυναίκας.

Πόσες φορές μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;

Το χάπι της επόμενης μέρας αποτελεί έναν τρόπο επείγουσας αντισύλληψης. Αν και υπάρχουν διάφορα χάπια από διαφορετικές εταιρείες, ο τρόπος που λειτουργούν είναι ο ίδιος. Στην ουσία, αποτρέπουν μια πιθανή εγκυμοσύνη καθυστερώντας ή αναστέλλοντας την ωορρηξία. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο νωρίτερα ληφθεί το χάπι, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει. Ιδανικά θα πρέπει να το πάρετε το πρώτο 24ωρο (95% επιτυχία) και αφού έχετε φάει κάτι. 

Πολλές γυναίκες λανθασμένα πιστεύουν πως μπορούν να πάρουν το χάπι της επόμενης ημέρας μόνο δύο με τρεις φορές στη ζωή τους. Αυτό δεν ισχύει και δεν πρέπει να τις σταματάει από το να προλαμβάνουν μια εγκυμοσύνη, η οποία θα είναι ανεπιθύμητη. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσες φορές μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας. 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ - ΒΟΛΟΣ

ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

Tags: ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ