Ο Τραυλισμός αποτελεί μία διαταραχή στην ροή του Λόγου. Η συνηθέστερη ηλικία έναρξης εντοπίζεται μεταξύ των 2 και 5 ετών. Ως μικρότερη ηλικία έναρξης αναφέρονται οι 18 μήνες. Η συχνότητα εκδήλωσης του Τραυλισμού διαφοροποιείται στα δύο φύλα. Το ποσοστό αυτόματης υποχώρησης της διαταραχής είναι μεγαλύτερο στα κορίτσια.
Τα Είδη του Τραυλισμού
Ο Εξελικτικός Τραυλισμός εμφανίζεται στην προσχολική ηλικία. Εκδηλώνεται ως επανάληψη μιας συλλαβής ή σαν δυσκολία στο ξεκίνημα της ομιλίας. Όταν τα συμπτώματα αυτά ενισχυθούν από εξωγενείς παράγοντες (αγχωτικό κλίμα) ο Τραυλισμός γίνεται μόνιμος και τα συμπτώματα του γίνονται πιο έντονα.
Ο Νευρογενής Επίκτητος Τραυλισμός εμφανίζεται μετά από κάποια επίκτητη νευρολογική ασθένεια ή βλάβη. Συνοδεύεται από ήπιες δευτερεύουσες συμπεριφορές. Τα άτομα αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες τους, αλλά συνήθως δεν παρουσιάζουν έντονο άγχος.
Ο Ψυχογενής Επίκτητος Τραυλισμός εμφανίζεται μετά από μία παρατεταμένη περίοδο άγχους ή κάποιο τραυματικό επεισόδιο. Συναντάται κυρίως σε έφηβους και ενήλικες. Οι πρωτεύουσες συμπεριφορές είναι παρόμοιες με αυτές του Εξελικτικού Τραυλισμού, γεγονός που δυσκολεύει την διαφοροδιάγνωση.
Φυσιολογική Δυσχέρεια στην Ροή της Ομιλίας
Πολλά παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως 7 χρονών παρουσιάζουν δυσχέρεια στην ροή της ομιλίας. Από 18 μηνών έως 3 χρονών εμφανίζουν επαναλήψεις φθόγγων, συλλαβών και λέξεων, κυρίως στην αρχή της πρότασης. Μετά τα 3 χρόνια επαναλαμβάνουν μονοσύλλαβες λέξεις ή φράσεις. Συχνά χρησιμοποιούν εμβολοφρασίες (εεε). Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα όταν είναι κουρασμένα, θυμωμένα ή ενθουσιασμένα.
Παρακάτω αναφέρονται κάποιες καταστάσεις που οξύνουν την εκδήλωση του Τραυλισμού. Οι συνθήκες επικοινωνιακής πίεσης (συνομιλία με άτομο αυξημένου κύρους ή με άτομο που συναντούν για πρώτη φορά). Οι συνθήκες ματαίωσης (όταν οι ενήλικες ζητούν από τα παιδιά να επαναλάβουν ‘αργά και καθαρά’). Η έκθεση σε ευρύ κοινό (ποιήματα σχολικών εορτών) καθώς και το άγχος επίδοσης (προφορική εξέταση ή ανάγνωση μπροστά στους συμμαθητές).
Αντιθέτως, υπάρχουν καταστάσεις που αμβλύνουν την εκδήλωση του Τραυλισμού. Κάποιες από αυτές είναι η μείωση του άγχους και του αισθήματος ευθύνης (ανάγνωση κειμένου ταυτόχρονα με κάποιον συμμαθητή). Ακόμα, φαίνεται πως τα παιδιά τραυλίζουν λιγότερο όταν τραγουδούν, όταν μιλούν σε παιχνίδια ή ζώα, σε πλαίσια που υπάρχει μουσική ή θόρυβος καθώς και όταν μιλούν μέσω κάποιου θεατρικού ρόλου.
Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000 (εσωτ. 2), www.kpechios.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.