Τι ακριβώς είναι η οστεοπόρωση, ποιοι είναι πιο πιθανό να την αποκτήσουν και τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν;
Η οστεοπόρωση αποτελεί μία από τις πιο συχνές και γνωστές παθήσεις των οστών. Εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πιο ώριμης ηλικίας με βασική ομάδα εκδήλωσης της νόσου, τις γυναίκες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες. Τι ακριβώς είναι η οστεοπόρωση, ποια είναι τα αίτια και συμπτώματά της και τι πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με την συγκεκριμένη πάθηση;
Τι είναι η οστεοπόρωση;
Με τον όρο οστεοπόρωση αναφερόμαστε στην πάθηση η οποία κάνει τα οστά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οστεοπόρωσης είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβούν κατάγματα, τα οποία δεν οφείλονται σε κάποιο ατύχημα αλλά στην ευθραυστότητα των οστών. Η οστική μάζα των οστών του οργανισμού μας ανανεώνεται συνέχεια μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουμε στην τελική ωρίμανση. Αυτό συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 30 ετών. Από εκεί και έπειτα χάνουμε γρηγορότερα οστική μάζα σε σχέση με την ταχύτητα δημιουργίας της. Το αν κάποιος θα εμφανίσει οστεοπόρωση εξαρτάται και από το πόση οστική μάζα έχει «αποθηκεύσει» ο οργανισμός την περίοδο της ανάπτυξης. Οπότε, όσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά της οστικής μάζας που έχουμε αποκτήσει, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να εμφανίσουμε οστεοπόρωση.
Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να αποκτήσουν οστεοπόρωση. Οι γυναίκες και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αποτελούν τις πιο πιθανές ομάδες. Επίσης, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας.
Όσοι έχουν οστεοπόρωση μπορεί να μην εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι η κατάσταση δεν επιδεινώνεται μέσω της απώλειας της οστικής μάζας. Πολλοί που δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις θα αντιληφθούν ότι πάσχουν από οστεοπόρωση όταν συμβεί το πρώτο κάταγμα εξαιτίας της πάθησης. Τα συχνότερα κατάγματα ισχίου, στη σπονδυλική στήλη και στον καρπό.
Υπάρχουν ενέργειες πρόληψης;
Αν και όπως έχει ήδη αναφερθεί κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν οστεοπόρωση, υπάρχουν διάφορα μέτρα πρόληψης που μπορούν να βοηθήσουν. Αρχικά, είναι καλό να ακολουθούμε μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο όπως γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (γιαούρτι, γάλα, τυρί) και τρόφιμα που εμπλουτίζονται σε ασβέστιο (χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά).
Επίσης, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε βιταμίνη D, καθώς βοηθά το έντερο να απορροφά ασβέστιο και ενδυναμώνει τα οστά. Τη βιταμίνη D μας την προσφέρει η έκθεση στον ήλιο και τρόφιμα όπως ψάρια, συκώτι, κρόκος αυγού και γαλακτοκομικά. Η σωματική άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα μπορούν να συμβάλλουν με τη σειρά τους στο να αποφύγουμε την οστεοπόρωση.
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση;
Μία από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της οστεοπόρωσης είναι τα oστεοπορωτικά κατάγματα, τα οποία είναι τα κατάγματα που οφείλονται στην κακή ποιότητα των οστών και όχι σε κάποιο ατύχημα. Τα κατάγματα ισχίου είναι τα πιο επικίνδυνα, καθώς συμβαίνουν κυρίως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας. Περίπου 3 στους 10 που θα υποστούν ένα τέτοιο κάταγμα θα χάσουν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο, ενώ για αρκετούς ασθενείς υπάρχει η πιθανότητα να χάσουν ένα μέρος της κινητικότητας για ένα μεγάλο διάστημα ή και για πάντα.
Ακριβώς για αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό το κάταγμα ισχίου λόγω οστεοπόρωσης να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η χειρουργική θεραπεία είναι εντελώς απαραίτητη και είναι πολύ σημαντικό να γίνει μέσα στις πρώτες 48 ώρες.
Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθήνα
Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.