10.12.2021 17:52

Ποιες ορθοπαιδικές παθήσεις προσβάλλουν συχνότερα τις γυναίκες;

Υπάρχουν ορθοπαιδικές παθήσεις που προσβάλλουν πιο συχνά τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες; Ποιες είναι αυτές και ποια είναι τα συμπτώματά τους;

Αν και τις περισσότερες φορές οι παθήσεις που μπορεί να ταλαιπωρούν κάποιους ανθρώπους δεν έχουν σχέση με το φύλο, υπάρχουν περιπτώσεις που η συχνότητα εμφάνισης μιας συγκεκριμένης πάθησης εξαρτάται με το αν ο ασθενής είναι άνδρας ή γυναίκα. Αυτό σίγουρα συμβαίνει με παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν όργανα, τα οποία έχουν σχέση με την ανατομία  μας (π.χ. προστάτης, καρκίνος τραχήλου μήτρας κλπ).

Τι συμβαίνει όμως με παθήσεις που έχουν σχέση με τα οστά και τις αρθρώσεις μας; Ποιες ορθοπαιδικές παθήσεις είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και ποια είναι τα συμπτώματά τους;

Οστεοπόρωση

Πρώτη στη λίστα με τις παθήσεις που εκδηλώνονται συχνότερα στις γυναίκες είναι η οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παθήσεις που έχουν σχέση με τα οστά. Αν και υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί και σε μια μερίδα του ανδρικού πληθησμού, κατά κύριο λόγο προσβάλλει τις γυναίκες ηλικίας από 50 ετών και άνω.

Με τον όρο «οστεοπόρωση» περιγράφουμε μια πάθηση των οστών, η οποία μειώνει την οστική μάζα του σκελετού μας και επίσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά κατάγματα, αφού κάνει τα οστά μας πάρα πολύ εύθραυστα. Οι πιθανότητες για το αν μια γυναίκα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οστεοπόρωση αυξάνονται εάν έχει μπει στην εμμηνόπαυση ή έχει κάνει υστερεκτομή, εάν κάνει ενέσεις κορτιζόνης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, εάν υπάρχει ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια ή εάν ταλαιπωρείται από παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και είναι και επικίνδυνη. Θα πρέπει να γίνονται συχνοί έλεγχοι και προληπτικές εξετάσεις, ειδικά για τις γυναίκες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Επίσης, μπορείτε να ακολουθείτε μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D και να υιοθετήσετε έναν δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής.

Σύνδρομο De Quervain

Το σύνδρομο De Quervain σίγουρα δεν αποτελεί μία πάθηση που την ακούει κάποιος καθημερινά. Παρ’όλα αυτά, πρόκειται για μία αρκετά επώδυνη φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει τους τένοντες του αντίχειρα. Η νόσος  De Quervain είναι και αυτή με τη σειρά της μία πάθηση που προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες ηλικιών 30-50 ετών. Βασικά της συμπτώματα είναι ο πόνος στη βάση του αντίχειρα με επιδείνωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, οίδημα και δυσκαμψία στην περιοχή του καρπού.

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε κάποιον εξειδικευμένο ιατρό από την πρώτη στιγμή που θα παρατηρήσετε τα συμπτώματα, καθώς εάν προσέλθετε έγκαιρα στον ορθοπεδικό η συντηρητική αγωγή έχει καλά αποτελέσματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει επέμβαση για οριστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Κύρια αίτια ανάπτυξης του συνδρόμου De Quervain είναι η εγκυμοσύνη, η υπερχρήση του αντίχειρα (κινητό τηλέφωνο, μαγειρική κλπ.), τα χειρωνακτικά επαγγέλματα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μία πάθηση που το 70% των περιστατικών είναι γυναίκες. Στα πρώτα στάδια εξέλιξης της νόσου παρατηρείται ένα μούδιασμα στα δάκτυλα του χεριού ή η ανάγη να τινάζεται το χέρι με σκοπό να ανακουφιστεί κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Όταν η πάθηση εξελιχθεί τότε μπορεί να υπάρξουν συμπτώματα όπως μείωση της δύναμης του χεριού με πτώση αντικειμένων.

Τα συχνότερα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι η υπέρχρηση των χεριών σε χειρωνακτικές εργασίες, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού, τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι ενδοκρινικές διαταραχές (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές του θυρεοειδούς), η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Για την θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα συνήθως αρχικά ακολουθείται μια πιο συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει χρήση ναρθήκων, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έγχυση κορικοστεροειδούς. Παρ’όλα αυτά, εάν αυτές οι μέθοδοι δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την μοναδική αποτελεσματική λύση.

Τενοντίτιδα Ώμου

Η τενοντίτιδα ώμου ή αλλιώς ασβεστοποιός τενοντίτιδα υπερακανθίου, είναι μια πάθηση κατά την οποία γίνεται συσσώρευση ασβεστίου στους τένοντες του ώμου. Και αυτή η νόσος ανήκει στη λίστα των παθήσεων που προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-60 ετών. Το βασικό σύμπτωμα της τενοντίτιδας ώμου είναι ο πόνος στην περιοχή του ώμου που μπορεί να αντανακλά ως τον αγκώνα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων με τενοντίτιδα ώμου ακολουθεί την συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και φυσικοθεραπεία. Σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα συμπτώματα, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία, γίνεται η χειρουργική αντιμετώπιση των επασβεστώσεων αρθροσκοπικά.

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

Tags: ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ