2.9.2021 17:14

Ποιες παθήσεις μας οδηγούν πιο συχνά σε έναν γενικό χειρουργό;

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός & Διευθυντής Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ. Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS

Οι λόγοι για να επισκεφτούμε έναν γενικό χειρουργό είναι πολλοί. Κάποιες φορές πρόκειται για χρόνια προβλήματα στα οποία αναζητούμε μια λύση, κάποιες άλλες η επίσκεψή μας αφορά μία πιο επείγουσα κατάσταση. Αν και ο γενικός χειρουργός αποτελεί μια ειδικότητα που ασχολείται με μια ευρεία γκάμα επεμβάσεων, πολλοί είναι αυτοί που δε γνωρίζουν πότε και για ποιες παθήσεις θα πρέπει να απευθυνθούν σε αυτόν. 

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν στο ιατρείο ενός γενικού χειρουργού και πώς αντιμετωπίζονται; 

Σκωληκοειδίτιδα

Πρόκειται για μία από τις συχνότερες και πιο γνωστές παθήσεις. Υπολογίζεται πως ένας στους 20 ανθρώπους θα νοσήσει από σκωληκοειδίτιδα, κυρίως από την ηλικία των 5 έως των 40 ετών. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί μία επείγουσα χειρουργική κατάσταση και μπορεί να αποβεί μοιραία.  Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να αντιμετωπιστεί άμεσα από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο γενικό χειρουργό. 

Όταν αναφερόμαστε σε οξεία σκωληκοειδίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Βασικά συμπτώματά της σκωληκοειδίτιδας είναι αρχικά ένας ήπιος πόνος περιοχή του στομάχου, ο οποίος αργότερα μετατοπίζεται χαμηλότερα δεξιά και γίνεται επίμονος και βασανιστικός. Άλλα συμπτώματα είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές και ο πυρετός. 

Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης πλέον γίνεται άμεσα, ανώδυνα και με απόλυτη ασφάλεια με τη χειρουργική μέθοδο της λαπαροσκόπησης, η οποία δεν περιλαμβάνει το άνοιγμα μεγάλης τομής, δεν τραυματίζει τους γύρω ιστούς και δεν απαιτεί μεγάλο διάστημα αποθεραπείας. 

Αιμορροΐδες

Μπορεί στο ευρύ κοινό η πάθηση να είναι γνωστή ως «αιμορροΐδες», όμως το πραγματικό της όνομα είναι αιμορροϊδοπάθεια. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές παθήσεις και ταλαιπωρεί καθημερινά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Δυστυχώς, λόγω της περιοχής στην οποία εντοπίζεται οι ασθενείς συχνά δεν αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια. 

Στην ουσία οι αιμορροΐδες δεν είναι πάθηση αλλά μέρος του σώματος μας και συμβάλλουν στο μηχανισμό της εγκράτειας και στον έλεγχο των κενώσεων. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτές ερεθιστούν. Τότε αρχίζουν διάφορα συμπτώματα, η ένταση των οποίων κυμαίνεται ανάλογα με το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας (1ου έως 4ου βαθμού). Βασικά αίτια των παθολογικών αιμορροΐδων είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, η κληρονομικότητα, η ενδοκοιλιακή πίεση, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία αλλά και η ελλιπής υγιεινή της πρωκτικής περιοχής. 

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων εξαρτάται από το πόσο έχει προχωρήσει η πάθηση. Υπάρχουν οι συντηρητικές μέθοδοι όπως η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, η ενεσοθεραπεία με σκληρυντικούς παράγοντες, η χρήση ελαστικών δακτυλίων και η χρήση αλοιφών. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν τότε ακολουθείται χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας ή τεχνικές διαθερμίας με χρήση λέιζερ, υπέρυθρης ακτινοβολίας ή θερμότητας.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάζει περίπου το 6 έως 10% των γυναικών και εκτός από τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα τεκνοποίησης σε γυναίκες που ενδιαφέρονται να μείνουν έγκυοι. 

Στην ουσία πρόκειται για την ανάπτυξη ιστού που βρίσκεται συνήθως στην εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) σε μια θέση έξω από την κοιλότητα της μήτρας, όπου κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, αυτός ο ιστός μπορεί να αναπτυχθεί ή/και να σπάσει, οδηγώντας σε πόνο και τελικά σε σχηματισμό ουλής. Ο ιστός μπορεί να εμφανιστεί στις ωοθήκες, στην επιφάνεια της μήτρας, στο έντερο, στο κοιλιακό τοίχωμα ή και σε άλλα όργανα.

Βασικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι πόνος που εμφανίζεται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόρροια, κατά τη σεξουαλική επαφή, κατά την ούρηση ή κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Η ένταση του πόνου μπορεί να είναι από αμελητέα έως καθηλωτική. Σήμερα η ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια με την λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική μέθοδο. 

Κύστη Κόκκυγος

Η αυξημένη τριχοφυΐα και ο ιδρώτας είναι κάτι το συνηθισμένο. Εάν όμως συνδυαστούν μαζί στην περιοχή του κόκκυγα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσουν κύστη. Η κύστη κόκκυγα αποτελεί μια συχνή και επώδυνη κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη λοίμωξη. Το καλό είναι ότι με τις σύγχρονες και αναίμακτες χειρουργικές μεθόδους, μπορεί να θεραπευτεί γρήγορα και εύκολα. 

Τα πλεονεκτήματα αφαίρεσης κύστης κόκκυγος με Laser ή ενδοσκοπικά είναι πολλά. Γίνονται αναίμακτα, πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, έχουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα. Η επούλωση γίνεται γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία για τον ασθενή. Επίσης, δεν υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπών και δεν πραγματοποιούνται τομές, έτσι υπάρχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. 

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Με τον όρο γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αναφερόμαστε στην πάθηση όπου εξαιτίας μιας διαφραγματοκήλης, το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο. Ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής. Επιτυγχάνουν άμεση ανακούφιση του ασθενούς και τον βοηθούν να αποκτήσει ξανά σε μια φυσιολογική ζωή.

Δύο από τους βασικότερους λόγους που μπορούν να προκαλέσουν διαφραγματοκήλη είναι το υπερβολικό βάρος και η ηλικία, καθώς άτομα από 50 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση της νόσου. Ένα άλλο αίτιο ανάπτυξης διαφραγματοκήλης, και κατ’ επέκταση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, είναι οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως η εγκυμοσύνη, ο χρόνιος βήχας, ο έμετος, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ακόμα και η υπερβολική άρση βαρών και έντονη σωματική πίεση.


 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

Tags: ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ