Εν μέσω πανδημίας η φυσική ροή της ζωής έχει διακοπεί. Πράγματα που άλλοτε ήταν απλά και εύκολα, σχεδόν αυτοματοποιημένα, τώρα είναι δύσκολα, με τη δυσκολία να αυξάνει και τη σημαντικότητα τους.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε είναι ότι υπάρχει μία διάχυτη αίσθηση κινδύνου. Κάτι παραπάνω από στρες, κατάθλιψη ή ταραχή. Είναι περισσότερο σαν ένας φόβος του μελλούμενου, και αυτό δημιουργεί αγωνία.
Οι απώλειες που βιώνουμε, πραγματικές ή συμβολικές, έχουν επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που ζούμε ή σκεφτόμαστε για τη ζωή μας, με την ανάδυση υπαρξιακών ζητημάτων να μοιάζει αναπόφευκτη. Για παράδειγμα, έχουμε εκτεθεί στην πραγματικότητα της τρωτότητας και της θνητότητας μας. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την απώλεια σχέσεων και την απομόνωση, ταυτόχρονα με την επίγνωση της ανάγκης μας για επαφή με τους άλλους. Βιώνουμε την απόκλιση της έκβασης των γεγονότων από αυτό που αρχικά είχαμε προγραμματίσει, και συνειδητοποιούμε ότι η σταθερότητα που συνεχώς αναζητούμε στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Αυτό δημιουργεί ένταση. Τα συναισθήματα ποικίλουν από άγχος, φόβο, θυμό, αγωνία, απογοήτευση, ακόμη και χαρά. Και αυτό είναι ΟΚ! Είναι η προσπάθεια μας για μία φυσιολογική αντίδραση σε μία παράλογη συνθήκη.
Κοινό σημείο αναφοράς η ρευστότητα. Τα μακροπρόθεσμα σχέδια φαίνεται να είναι επισφαλή και το μόνο που έχει σημασία είναι οι αποφάσεις στο σήμερα, στο εδώ και στο τώρα. Αυτό μπορεί να είναι και απελευθερωτικό. Οι επιλογές μας γίνονται πιο αυθεντικές, καθώς οι καθημερινές, μικρές αποφάσεις απαιτούν σχεδιασμό. Εμπεριέχουν μέσα την ευθύνη. Είμαστε έτοιμοι ξαφνικά για τόση ευθύνη;
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) αναρωτιέμαι το κατά πόσο μπορεί να είναι κάποιος απόλυτα και ολοκληρωτικά ψυχικά υγιής μέσα στο τρέχον κοινωνικό πλαίσιο της πανδημίας. Σύμφωνα με τους διάφορους ορισμούς που έχουν δοθεί για την Ψυχική Υγεία, υπάρχουν κάποιοι κοινοί παράγοντες που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση της. Η σωματική υγεία, η δυνατότητα για εργασία, και το κοινωνικό περιβάλλον είναι κάποιοι από αυτούς. Με τους περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες να πλήττονται σήμερα, η Ψυχική Υγεία είναι κάτι που μας αφορά όλους πιο πολύ από ποτέ. Δεν είναι αυτονόητη, ούτε δεδομένη. Δεν είναι δίπολο (Υγεία- Διαταραχή), είναι συνεχές. Χρειάζεται να μας φροντίσουμε και να επενδύσουμε σε αυτή, όπως μας καλεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Κωστούλα Μαρία, Ψυχολόγος Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου-Εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια της Ελληνική Εταιρίας Υπαρξιακής Ψυχολογίας «Γίγνεσθαι»
Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου - Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000 (εσωτ.2)
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.