Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αρχές Νοεμβρίου, επειδή με την είσοδο του Χειμώνα πάντα παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων στις ιογενείς λοιμώξεις ( εποχική γρίπη, αναπνευστικά, covid κ.ο.κ. ) και επειδή υπάρχει πάντα ανησυχία και εγρήγορση για το πως θα κινηθούν τα περιστατικά του Κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου με συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε, ενημέρωσε για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό και τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα εμβόλια αυτής της χρονιάς, ποια καινούργια εμβόλια υπάρχουν και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουμε με την καθοδήγηση του Γιατρού μας, ώστε όλοι μας, να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα καλυμμένοι και προφυλαγμένοι από ιώσεις, για να κυλήσει πιο ομαλά και με λιγότερα προβλήματα κι αυτή η Χειμερινή περίοδος.
Κάθε Νοέμβριο λοιπόν, όπως είπαν οι Γιατροί μπαίνουμε σε μια εμβολιαστική περίοδο, γιατί τα εμβόλια με τον οργανισμό μας χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες να φτιάξουν αντισώματα για να πολεμήσουν τις ιώσεις που έχουν έξαρση από το Γενάρη ... και αφού εμβολιαστούμε κατάλληλα και στο χρόνο που πρέπει, τότε είμαστε καλυμμένοι για έξι μήνες, μέχρι να φτάσει το Καλοκαίρι.
Τόνισαν ότι τόσο τα εμβόλια της γρίπης όσο και του covid μειώνουν τον κίνδυνο να κολλήσουμε, αλλά κυρίως μας βοηθούν να περάσουμε πιο ελαφρά την ασθένεια και να μην υποστούμε τις σοβαρές επιπλοκές που έχει πολλές φορές και τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας. Πρόσθεσαν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον covid παρόλο που φαίνεται να είναι πιο ήπιος και σε κάποια ύφεση, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει με σημαντική νοσηρότητα και τα τελευταία πρόσφατα ( της περασμένης εβδομάδας ) ανακοινωθέντα του ΕΟΔΥ μιλούν για 20 διασωληνώσεις και 50 Θανάτους, ηλικιωμένων ( ως επί το πλείστων ).
Για το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα μας προστατεύσει αυτή τη χρονιά από την καινούργια μετάλλαξη του Κορωνοϊού που κατά 60% φέτος προσβάλλει τον κόσμο στις χώρες της Ευρώπης, μίλησε η Μαρκέλλα - Παγωνίτσα Ζώρζου Παθολόγος Λοιμωξιολόγος και Δ/τρια ΕΣΥ - Γενικού Νοσοκομείου Χίου '' Σκυλίτσειο '', που εξήγησε ότι το εμβόλιο αυτό χορηγείται σε μία εφάπαξ δόση και είναι της Pfizer.
H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό των ενηλίκων και των παιδιών από 6 μηνών και πάνω με σύσταση να χορηγείται σε όλα τα ανοσοανεπαρκή άτομα από 5 ετών και άνω, ενώ τονίζει παράλληλα να εμβολιαστούν όλα τα άτομα τα οποία έχουν μεγάλο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση λόγω μεγάλης ηλικίας ή ασθενειών (όπως καρδιαγγειακά, νεφρικές παθήσεις, αναπνευστικά νοσήματα κ.λ.π) που τα καθιστούν ευάλωτα, αλλά και όλοι οι άλλοι που δεν είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν προβλήματα με νοσήματα και είναι υγιείς, μπορούν να εμβολιαστούν προληπτικά, εφόσον το επιθυμούν. Εννοείται βεβαίως πως όλες οι ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με ανοσοκαταστολή, οι έγκυες που αποδεδειγμένα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, οι επαγγελματίες υγείας για να προστατεύσουν και τον εαυτό τους και τους ασθενείς τους από τον ιό.
To ελάχιστο προτεινόμενο διάστημα από τον προηγούμενο εμβολιασμό, ή από τη νόσηση με νόσο covid, είναι 3 μήνες. Είτε έχουμε λάβει τα προηγούμενα εμβόλια είτε όχι, με μια δόση από αυτό το τελευταίο επικαιροποιημένο εμβόλιο θεωρείται βασικός εμβολιασμός για όλα τα άτομα άνω των πέντε ετών, ενώ για τα μικρά παιδιά πρέπει να γίνουν τρεις δόσεις ( μικρότερες φυσικά από των ενηλίκων ) αν είναι ανεμβολίαστα, ή να συμπληρωθούν δόσεις ανάλογα με τον προηγούμενο εμβολιασμό τους.
Κάτι καινούργιο και σημαντικό που προσφέρει μια ελευθερία στο πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι ότι πλέον το εμβόλιο του covid μπορεί να συγχορηγηθεί μαζί με το αντιγριπικό ακόμη και την ίδια μέρα, αλλά σε διαφορετικό μπράτσο. Αφού όμως η γρίπη ξεκινά από τον Ιανουάριο τα δύο εμβόλια μπορούν να απέχουν ένα μήνα περίπου, και οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με τη γνωστή διαδικασία είτε μέσω του φαρμακείου είτε μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Για το αντιγριπικό εμβόλιο που γίνεται κάθε χρόνο, μίλησε ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος Γενικός Ιατρός και Δ/ντης του Κέντρου Υγείας Πυργίου και πληροφόρησε ότι από φέτος, εκτός από το απλό εμβόλιο που γνωρίζαμε, κυκλοφορησαν επιτέλους και στην Ελλάδα και δύο νέα ενισχυμένα και πιο ενεργοποιημένα εμβόλια γρίπης, που προσφέρουν μια καλύτερη παραγωγή αντισωμάτων σε ανθρώπους που δεν μπορούν να φτιάξουν εύκολα αντισώματα και αυτά συστήνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού σε ανθρώπους άνω των 75 χρόνων.
Επίσης φέτος έχουμε και ένα νέο εμβόλιο γρίπης που είναι κατάλληλο για ανθρώπους που έχουν αλλεργία στο αυγό και είναι αλλεργικοί στα παλιά εμβόλια που έχουν αντιγόνα αυγού. Είναι καλό και προτεινόμενο να εμβολιαστούν με το ετήσιο καθιερωμένο εμβόλιο της Γρίπης, σε προτεραιότητα όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών, αλλά και παιδιά άνω των 6 μηνών και όλοι οι ενήλικες μέχρι 60 που έχουν κάποια σοβαρά νοσήματα π.χ. χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, προβλήματα καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, όσοι έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις οργάνων, μεταμόσχευση μυελού των οστών, όσοι έχουν αιμοσφαιρινοπάθειες, όσοι έχουν ζαχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, οι χρόνιοι νεφροπαθείς κι αυτοί που έχουν χρόνιες παθήσεις του ήπατος, άνθρωποι με νευρομυικά νοσήματα, με σύνδρομο ντάουν, οι έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχώνες κι αυτές που θηλάζουν, άτομα που έχουν νοσογόνο παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40, παιδιά που παίρνουνε μακροχρόνια ασπιρίνη για κάποια νοσήματα όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή κάποια άλλα, άτομα που έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή με παιδιά κάτω των 6 μηνών, κλειστοί πληθυσμοί ( δηλαδή φυλακές, ψυχιατρικά ιδρύματα, γηροκομεία, διάφορα κοινόβια, χώροι μεταναστών όπως η ΒΙΑΛ - και για τον εμβολιασμό τους θα πρέπει να φροντίσουν οι αρμόδιοι γιατροί και φορείς ), οι εργαζόμενοι σε χώρους Υγείας και το Υγειονομικό γενικά προσωπικό, οι άστεγοι - και για αυτούς πρέπει να φροντίσουν οι αρμόδιες εντεταλμένες Δομές, οι Κτηνίατροι και οι Πτηνοτρόφοι γιατί πάντα υπάρχει ένας φόβος ανάμιξης της Γρίπης των Πτηνών και της Κοινής Γρίπης με μια Νέα Μετάλλαξη.
Οι μελέτες χρόνων έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, έχουμε πολύ λίγες παρενέργειες μόνο τοπικά συνήθως ή λίγο πυρετό και ο περισσότερος κόσμος έχει εμπειρία πλέον από αυτά τα εμβόλια ότι είναι ασφαλή. Ότι το εμβόλιο κάθε χρόνο είναι καινούργιο δεν σημαίνει ότι είναι κανούργιος ο τρόπος που φτιάχνεται ( τόνισαν οι Γιατροί ), σημαίνει ότι είναι καινούργια τα στελέχη, διότι ο ιός της γρίπης και ο covid συνέχεια μεταλλάσσονται και έχουμε καινούργια στελέχη γιαυτό το εμβόλιο της χρονιάς είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να παρέχει προστασία από τα στελέχη που έχουν κυκλοφορήσει αυτή τη χρονιά.
Πρόσθεσαν επίσης ότι ο εμβολιασμός είναι ότι καλύτερο έχουμε για την πρόληψη σε αυτές τις νόσους και σε πολλές άλλες, και ότι θα πρέπει ο καθένας να κάνει ένα πλάνο μαζί με τον Γιατρό του για να προγραμματίσει να κάνει πρώτα το εμβόλιο του covid, στη συνέχεια το αντιγριπικό και τέλος του πνευμονιόκοκκου που κανονικά πρέπει να κάνουν και όλοι οι καπνιστές.
Τόνισαν ακόμα ότι κανείς δεν υποχρεώνει τον κόσμο να κάνει τα εμβόλια, αλλά όποιος σοφά φροντίζει για την υγεία του θα πρέπει να τα κάνει!
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Ιωάννης Γεωργιάδης Ενδοκρινολόγος, έδωσε την κατεύθυνση της Συνέντευξης Τύπου όταν την προλόγισε και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση του κόσμου για τα Νεότερα Δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό γιατί πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για τη φροντίδα της Υγείας του συνόλου και γιατί είναι καλύτερα να προλαμβάνει κανείς τις ασθένειες παρά να τρέχει να τις γιατρέψει κατόπιν εορτής.
Σε σχετική ερώτηση για όσους φοβούνται τα εμβόλια και τα θεωρούν υπεύθυνα για ξαφνικούς θανάτους που πήραν δημοσιότητα μετά τους εμβολιασμούς του covid, οι Γιατροί απάντησαν ότι οι ξαφνικοί θάνατοι που είδαμε ήτανε αποτελέσματα της μακροχρόνιας λοίμωξης από τον covid ( που πολλοί επειδή τον πέρασαν δυο και τρεις φορές σαν απλό συνάχι δεν του έδωσαν σημασία ) και όχι από τα εμβόλια!
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.