Αν είναι, που είναι, αλήθεια, ότι το ογδόντα και πλέον στα εκατό του βάρους μας είναι νερό, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, πόση ανάγκη έχουμε, για να έχουμε, καθαρό και πόσιμο νερό στις βρύσες μας και κατάλληλο (χωρίς πολλά άλατα και βαρέα μέταλλα) στις καλλιέργειές μας.
Έχουν περάσει (15) δέκα πέντε χρόνια (!) από τότε που οι αγώνες πολιτών για κατάλληλο νερό αποκάλυψαν την ανεπάρκεια των τότε τοπικών διοικούντων, που απέφευγαν να ελέγξουν την ποιότητα των νερών που καταναλώναμε (όπως γίνεται και σήμερα).
Η «ανακάλυψη» και «αποκάλυψη» της υφαλμύρωσης της υδρολεκάνης Κορακάρη και της διάλυσης του υδραργύρου στα νερά της, «οδήγησε» το εκλογικό σώμα τον Οκτώβριο του 2002 να εκλέξει Νομάρχη και Δήμαρχο Χίου αυτούς που προέταξαν την υπόσχεσή τους, να λύσουν το καυτό πρόβλημα της ποιοτικής και ποσοτικής ανεπάρκειας των νερών που καταναλώνουμε.
Παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που μας δόθηκαν, το πρόβλημα (15 χρόνια μετά) παραμένει σχεδόν άλυτο, περιμένοντας - ίσως - κάποιους επόμενους να το λύσουν, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση της προϊστορίας του, μια και «όλοι οι προηγούμενοι» το προσέγγισαν με πολιτικαντισμό, αντί του σωστού σχεδιασμού.
Δυστυχώς, αντί να αξιοποιηθούν οι επιστημονικές προσεγγίσεις για συλλογή και αξιοποίηση των πολλών επιφανειακών νερών που καταλήγουν - ανεκμετάλλευτα - στη θάλασσα, προέταξαν την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δαπάνης 3.150.000 ευρώ, (όσο περίπου το κόστος κατασκευής της λιμνοδεξαμενής στη σωστή θέση στο Σαραπειό χωρητικότητας 4-5 εκατομμυρίων τόνων).
Μετά από αυτό, ας ολοκληρώσουμε το σημείωμα με την φράση:
«Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσιν». Στα απλά ελληνικά: «Όταν ο Θεός έβρεχε μυαλά, κάποιοι (που μας διοίκησαν), κρατούσαν ομπρέλες…».
Σ.Σ.: Το νερό της αφαλάτωσης θα διπλασιάσει περίπου το κόστος του νερού στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΝΧ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.