8.3.2018 11:26

Τι κάνει ένας Χιώτης στον Άρη;

Πως ένα παιδικό όνειρο για το Γιώργο Μελέκο, πρόεδρο του Συλλόγου Αστρονομίας, γίνεται πραγματικότητα με τη βοήθεια της ΝASΑ.

Από μικρός αγαπούσε τα αστέρια. Του άρεσε να πηγαίνει με φίλους τα καλοκαίρια στις αμμουδιές και όταν είχε ξαστεριά να παρατηρεί πλανήτες, νεφελώματα και διπλούς αστέρες, με τη βοήθεια ενός μικρού τηλεσκόπιου, που είχε αγοράσει με το χαρτζιλίκι του.

Αν του έλεγαν τότε ότι κάποια στιγμή θα ταξίδευε για τον πλανήτη Άρη θα γελούσε. Καμιά φορά όμως,  όταν κάτι αποτελεί μεγάλη σου επιθυμία το σύμπαν συνωμοτεί και τελικά γίνεται. Έτσι ο Γιώργος Μελέκος, το παιδί που κάποτε παρατηρούσε αστέρες από το μπαλκόνι του, ετοιμάζεται για το πιο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής του. Αυτό στον Άρη…

Το ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη

Δεν θεωρώ καθόλου δεδομένο ότι δεν θα μπερδευτείτε νομίζοντας ότι ο Γιώργος θα ταξιδέψει φυσικά στον Άρη. Επομένως σας αφήνω στα «χέρια» του ίδιου για να εξηγήσει πως ακριβώς θα βρεθεί στον κόκκινο πλανήτη.  «Η NASA για λόγους προώθησης των αποστολών της στον Άρη, αλλά και γενικά του έργου της στην εξερεύνηση του  διαστήματος, έδωσε την δυνατότητα το 2014 και 2015 μέσω μια φόρμας συμμέτοχής που ανάρτησε στο διαδίκτυο σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν νοερά στις αποστολές της. Οι χρήστες που συμπλήρωσαν την φόρμα, η οποία είχε περιορισμένο αριθμό συμμέτοχής,  θα είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοερά με το διαστημόπλοιο στον κόκκινο πλανήτη, όπως και να είναι μέρος στην εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως το όνομα τους και η χώρα καταγωγής τους, θα γραφόταν με λιθογραφία σε ένα μικροτσίπ που θα τοποθετηθεί στο διαστημόπλοιο της αποστολής».

Η απόφαση

Δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να πάρει την απόφαση συμμετοχής στην αποστολή. Αποτελούσε παιδικό του όνειρο και η ΝΑSA, όπως εξηγεί ο ίδιος, του έδωσε την ευκαιρία να γίνει και εκείνος μέρος της ιστορίας της αποστολής. Οι «συνταξιδιώτες» του θα είναι  1.379.964 άνθρωποι ακόμη, από όλο το μήκος και πλάτος της γης.

Σύλλογος Αστρονομίας

Ο Γιώργος τα τελευταία 6 χρόνια είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου. Ένας Σύλλογος που δημιουργήθηκε με προσωπικό χρόνο και χρήμα από ανθρώπους που είχαν την ίδια αγάπη… την παρατηρησιακή αστρονομία. «Όλοι είχαμε κοινό στόχο τη γνωριμία και την διάδοση της παρατηρησιακής αστρονομίας στους πολίτες της Χίου. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει χωρίς την αδιάκοπη και πολλαπλή συνεισφορά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας και πολλών άλλων μελών που συνεργάζονται και ενδιαφέρονται συνεχώς βοηθώντας σε κάθε τομέα», αναφέρει και τονίζει τη σημαντική προσφορά του μεγάλου αστροφυσικού μας Στ. Κριμιζή τόσο στον Σύλλογο όσο και σε κάθε Χιώτη ξεχωριστά. «Ο Δρ. Κριμιζής είναι επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας, εκ μέρους του οποίου και με την ιδιότητα του προέδρου τον ευχαριστώ για την τιμή που μας έκανε. Νιώθω περήφανος και τυχερός ως πολίτης της Χίου και ως άνθρωπος που ενδιαφέρεται  για τον τομέα της αστρονομίας για την πολύτιμη και μοναδική συνεισφορά του ως κορυφαίου επιστήμονα και ως ανθρώπου», υπογραμμίζει ο Γιώργος αναφορικά με τον σπουδαίο αστροφυσικό.

Φεστιβάλ Αστρονομίας

Ο Σύλλογος Αστρονομίας είναι δραστήριος και κύριο μέλημα του είναι να εμπλουτίσει με γνώσεις τους Χιώτες και σε άλλα θέματα, πέρα των συνηθισμένων. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το 2013 το 1ο Φεστιβάλ Αστρονομίας Χίου. Από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. «Από το 2013 σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το Φεστιβάλ Αστρονομίας Χίου με τη συνεργασία αναγνωρισμένων επιστημών που είναι από την Χίο όπως ο Δρ. Κριμιζής και ο Δρ. Γεωργούλης. Φέτος θα γίνει στο Μουσείο της Μαστίχας και θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δράσεις. Μας ενδιαφέρει πολύ να δώσουμε ερεθίσματα στα μικρά παιδιά και στους νέους», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Το μεγαλύτερο όνειρο

Ρωτώντας έναν τέτοιο άνθρωπο, που ασχολείται με γαλαξίες, πλανήτες και νεφελώματα, ποιο είναι το μεγαλύτερο του όνειρο, η απάντηση που θα περίμενες να λάβεις είναι «ένα διαστημικό ταξίδι». Ο Γιώργος Μελέκος, όμως, είναι ήδη έτοιμος να φύγει για τον Άρη. Ωστόσο δεν δίστασα να τον ρωτήσω και δικαιώθηκα, καθώς η απάντηση είναι άκρως αναπάντεχη. «Στη  Χίο έχουμε αναγνωρισμένους επιστήμονες όπως η Δρ. Γιαννόπαπα, ο Δρ. Γεωργούλης , ο Δρ. Κριμιζής, πιθανότατα υπάρχουν και άλλοι που δεν γνωρίζουμε.  Θα ήθελα να δω Χιώτες συνεχιστές του έργου τους. Νέους επιστήμονες που έχουν αποφασίσει να διαβούν προς αυτή την κατεύθυνση και θα ήθελα ο Σύλλογος να τους δώσει το εναρκτήριο ερέθισμα να ακολουθήσουν το όνειρο τους που θα τους πάει… ως τα αστέρια…»

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ