Την ανεπάρκεια της πολιτείας να κατοχυρώσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, οδηγώντας τους ιδιοκτήτες γης ειδικά στη βόρεια Χίο σε δυσβάσταχτες δαπάνες για να αποδείξουν ότι τα χωράφια τους δεν είναι δασικές εκτάσεις, αναδεικνύει το μαζικό εξώδικο 17 παρέδρων της Αμανής και της Βόρειας Χίου σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Διεύθυνση Δασών Χίου.
Όπως σημειώνουν στο εξώδικο - που συνέταξε η δικηγόρος Αργιέτα Νταούτη- το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και βαθύτατη διαμαρτυρία των κατοίκων των χωριών και ιδιοκτητών αγροτικών εκτάσεων αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες γης είναι τα προφανή σφάλματα στους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες, με τους ίδιους να εξηγούν ότι, αυτό συμβαίνει γιατί η βασική νομοθεσία που διέπει τον καθορισμό των αγροτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων δεν έχει εφαρμοστεί ορθώς και συννόμως.
Αναφερόμενοι στο θέμα, οι πρόεδροι των χωριών υπογραμμίζουν ότι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στα χωριά τους έχουν επωμιστεί μεγάλες δαπάνες για την εναρμόνιση τους με την εκάστοτε ισχύουσα επιταγή του νόμου.
Αρχικά με την αναγκαιότητα κτηματογράφησης των ιδιοκτησιών επωμίστηκαν μεγάλο κόστος για την σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων ή θέασης των αγροτεμαχίων τους, την διόρθωση των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, την λήψη αντιγράφων συμβολαίων και την διενέργεια ενόρκων βεβαιώσεων και φυσικά την πληρωμή των αναλογούντων τελών και φόρων μετά την υποβολή των αιτήσεων κτηματογράφησης.
Πλέον με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αναγκάζονται να πληρώσουν εκ νέου για τις δικές τους ιδιοκτησίες, κι αυτό διότι σχεδόν το σύνολο των εκτάσεων τους έχουν χαρακτηριστεί ως «δασικές».
Όπως εξηγούν, οι συγκεκριμένες εκτάσεις επί σειρά ετών αφορούν σε αγροτικές περιοχές που καλλιεργούνταν από τους προγόνους τους και από τους ίδιους.
«Δεν ευσταθεί ούτε στο ελάχιστο η κατάφωρη προσβολή της ιδιοκτησίας μας που επιδιώκει η εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Με αυτό το σκεπτικό αναγκαζόμαστε να υποβάλλουμε αντιρρήσεις για τις δικές μας ιδιοκτησίες, για να αποδείξουμε δηλαδή ότι δεν πρόκειται για δασικές αλλά για αμιγώς αγροτικές εκτάσεις. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να επωμιζόμαστε ένα επιπλέον έξοδο δυσανάλογο με την αντικειμενική αξία των χωραφιών μας. Και εφόσον ήδη έχει λάβει χώρα η διαδικασία της κτηματογράφησης, η εκ νέου υποχρέωση μας να αποδείξουμε ότι οι ιδιοκτησίες μας είναι αγροτικές και όχι δασικές είναι τουλάχιστον περιττή», αναφέρουν.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Χίου είναι το γεγονός ότι για αγροτεμάχια αντικειμενικής αξίας 300 ευρώ οι ιδιοκτήτες καλούνται να δαπανήσουν μέχρι και 800 ευρώ για την εκπόνηση αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, την ίδια στιγμή που με δικά τους έξοδα διενήργησαν την κτηματογράφηση σε αντίθεση με την πόλη της Χίου που η κτηματογράφηση είχε γίνει αυτεπαγγέλτως.
Στο εξώδικό τους οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, αιτούνται την αυτεπάγγελτη διόρθωση των σφαλμάτων που έχουν λάβει χώρα κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, την αναδρομική επιστροφή των χρημάτων που έχουν δαπανήσει για την κτηματογράφηση και την απαλλαγή τους από την υποχρέωση υποβολής εκ νέου αντιρρήσεων για τους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες.
Το εξώδικο υπογράφεται από τους παρέδρους Διευχών, Πιραμάς, Τρυπών, Παρπαριάς, Φυτών, Σπαρτούντας, Σιδηρούντας, Ποταμιάς, Χαλάνδρων – Αφροδισίων, Λεπτοπόδων, Μελανιούς, Πισπιλούντας, Εγρηγόρου, Βολισού, Κεράμου, Αμάδων και Βικύου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.