22.11.2016 9:30

3 άξονες συζήτησης από τον Δημ. Καράλη

Από τα δημοτικά στελέχη που ενεπλάκησαν στη διαχείριση του προσφυγικού την προηγούμενη περίοδο ο Δημ. Καράλης επέλεξε τη σιωπή τα κρίσιμα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ωστόσο διάχυτη είναι η προσωπική του εκτίμηση ότι είναι απαραίτητη μια νέα δομή για όσο διάστημα χρειαστεί να αποσυμφορηθούν τα νησιά, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τους επόμενους μήνες, εκτός κι αν σπάσει η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης σε διάλογο του στο fb, συνήθη χώρο κατάθεσης των απόψεων του για τον ίδιο, περιγράφει 3 άξονες επί των οποίων θα πρέπει να στηριχθεί η στρατηγική του νησιού.
- Στέγαση σε χώρο που να διασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την τοπική κοινωνία. Ιδανικά σε ένα χώρο όλες οι λειτουργίες του προσφυγικού.
- Αποδεκτός αριθμός όχι στο μέγιστο της χωρητικότητας αλλά 400-500 άτομα κάτω από τη χωρητικότητα για να προλαβαίνει να κινείται η διαδικασία του ασύλου.
- Αποφυγή εφαρμογής πολιτικών ενσωμάτωσης, επειδή τα νησιά εξακολουθούν να αποτελούν πύλη εισόδου με σαφώς μειωμένες ροές αλλά μεγαλύτερο διάστημα παραμονής.

«Θεωρώ ότι το προσφυγικό δεν ήταν ποτέ θέμα εκροών αλλά εισροών. Ποτέ δεν ήταν το θέμα πόσοι φεύγουν, αλλά πόσοι έρχονται. Αυτό φαίνεται να έχει ελεγχθεί, άρα περνάμε ένα μεταβατικό στάδιο, αργής αποσυμφόρησης. Το ερώτημα λοιπόν που θα έπρεπε να τίθεται είναι τι κάνουμε αυτή την συγκεκριμένη περίοδο», καταλήγει.

Οι άξιοι προβληματισμού άξονες του αντιδημάρχου ακυρώνονται βέβαια - και ιδιαίτερα ο δεύτερος -, από την επιμονή της κυβέρνησης να μην ορίζει ανώτατο αριθμό προσφύγων ανά νησί αλλά να παραμένει πιστή στο δόγμα ότι στα νησιά θα κρατούνται όσοι καταφθάνουν σ’ αυτά. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ