20.11.2016 21:05

Ανεπάρκεια, αναβλητικότητα, ανικανότητα

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ "ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Στις απρόβλεπτες συνέπειες που βιώνουν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Χίος, εξαιτίας της πολιτικής των "Ανοικτών Συνόρων" που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρθηκε κατά την πρώτη του συνέντευξη ως Συντονιστής της Ν.Δ. για το προσφυγικό, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα, αναβλητικότητα, απροθυμία και αναποτελεσματικότητα στο ζήτημα του προσφυγικού, το οποίο όπως τόνισε ήρθε ως τσουνάμι με την πολιτική που ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί. 

"Το 2014, με την προστασία των ελληνικών συνόρων, με εφαρμογή πολιτικής που είχε ως στόχο να αποδείξει ότι εδώ είναι κράτος και υπάρχουν νόμοι, ελάχιστοι πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στα νερά των ελληνικών θαλασσών. Το Λιμενικό Σώμα με αυταπάρνηση φύλαξε τα σύνορα και επενέβη με ηρωϊσμό και αυτοθυσία όπου χρειάστηκε για να σωθούν ζωές. Με την πολιτική των ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στο νερό. Αυτό και μόνο απαντά σε κάθε επιχείρηση σύγκρισης της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης με αυτό που συμβαίνει σήμερα", ανέφερε ο πρώην υπουργός, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι καμία κυβέρνηση και κανένας Έλληνας αξιωματούχος δεν θα μπορούσε να δώσει εντολή να συμβεί το παραμικρό στις ελληνικές θάλασσες.

Στο θέμα της σημερινής κατάστασης στα νησιά, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υποστηρικτεί σε πρώτη φάση το άσυλο, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια όσων εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα χωρίς όμως ιδιαίτερα πλαίσια και διακρίσεις. "Οι ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δουλεύουν στα νησιά κάτω από το ίδιο καθεστώς που εργάζονται και οι Έλληνες. Δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση", ανέφερε, επισημαίνωντας βέβαια την αδιαφορία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στην εξασφάλιση σωστών συνθηκών εργασίας. "Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους και προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό να μην γνωρίζει κανείς από την σημερινή κυβέρνηση πόσοι μετανάστες και πρόσφυγες υπάρχουν στα νησιά. Δεν ξέρουν να απαντήσουν... Αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος της πολιτικής που υπηρετούν" υπογράμμισε.

Για την Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ο πρώην υπουργός ζήτησε χρόνο για να μελετηθεί σε βάθος (μόλις προχθές ανέλαβε την ευθύνη του μεταναστευτικού), παρόλα αυτά ανέφερε ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει συμφωνία με θετικά και ανρητικά που θα πρέπει να αναθεωρηθούν, παρά να μην υπάρχει καμία συμφωνία.

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσο έχει δεσμευθεί το μέλλον των νησιών του Β.Α. Αιγαίου από την Συμφωνία, ζήτησε χρόνο και δεσμεύθηκε να απαντήσει αφού εξετάσει συνολικά τις προεκτάσεις.

"Η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις της προς τους Χιώτες και τους νησιώτες ευρύτερα. Αθέτησε ακόμη και όσα η ίδια δεσμεύθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Τι παραπάνω περιμένατε ή περιμέναμε; Τίποτα".

Τέλος, ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης που παραβρέθηκε στην συνέντευξη υπογράμμισε τις άθλιες συνθήκες που επικαρατούν στην Σούδα, συνθήκες που όπως είπε καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και γίνοται αφορμή για αντιδράσεις όχι μόνο από την πλευρά των προσφύγων και των μεταναστών αλλά και από την Ε.Ε. "Να τελειώνουμε με τις πρόχειρες λύσεις Μουζάλα. Αν υπάρχει σχέδιο να κλείσει να εφαμροστεί άμεσα και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. να οργανώσει την ΒΙ.ΑΛ. να διαμορφώσει σωστό πλαίσιο και να κινηθεί ταχύτατα", υπογράμμισε, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω στα σχέδια για τον ΧΑΔΑ.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ