9.11.2016 9:58

Χιακή Συμπολιτεία: «Υπόσχονται καθρεφτάκια στους ιθαγενείς»

Αρνητικό πρόσημο στη χθεσινή σύσκεψη για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των φορέων της Χίου και κυβερνητικών στελεχών βάζει σε ανακοίνωσή της η «Χιακή Συμπολιτεία» που αναλυτικά αναφέρει:

«Κυβερνητική επιδίωξη ήταν και είναι η δημιουργία ενός απέραντου camp προσφύγων στη «μέση του πουθενά», η δημιουργία μιας φυλακής (Μερσινίδι) και ο επ’ αόριστον εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων στο νησί μας παρά την επιθυμία τους.

Η κυβερνητική αξιοπιστία και φερεγγυότητα είναι αμφισβητούμενες μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες, υπαναχωρήσεις, αλλαγές στάσης και πολιτικής σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τα «μεταβατικά χρονοδιαγράμματα» ελάχιστη αξιοπιστία έχουν.

Ως Χιακή Συμπολιτεία επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει ότι μόνη λύση είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των προσφύγων για μετακίνηση (στις χώρες προορισμού ή τουλάχιστον στην ηπειρωτική Ελλάδα) με επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου (στην πράξη και όχι στα λόγια!) και η μέχρι τότε διασφάλιση της φιλοξενίας τους με όρους ανθρώπινους, σύμφωνους προς το διεθνές δίκαιο και τον πολιτισμό των νησιών μας.

Θεωρούμε ηθικά και πολιτικά απολύτως απαράδεκτη την προσπάθεια της κυβέρνησης και φορέων της Χίου να «διαπραγματευθούν» οικονομικά ανταλλάγματα βάζοντας στη ζυγαριά το  προσφυγικό ζήτημα. Οι οικονομίες και οι κοινωνίες των νησιών πλήττονται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές, και της παρούσας κυβέρνησης, και αυτές δεν αλλάζουν με θολές υποσχέσεις περί αφαλατώσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Απορία προκαλεί το γεγονός ότι ο Δήμαρχος αποφασίζοντας να εκπροσωπηθεί συλλογικά ο Δήμος στη σύσκεψη, δεν συνοδεύτηκε από τον αρμόδιο (;) αντιδήμαρχο, αλλά από δυο σε πρώτη εκτίμηση άσχετους με το αντικείμενο αντιδημάρχους.

Επιφυλασσόμαστε για αναλυτικότερη τοποθέτηση, αφού υπάρξει πλήρης και διαφανής ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ