19.11.2016 10:34

Ποιος ήταν ο Έλληνας πατριώτης του 1821 που ανέφερε ο Ομπάμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

Στην αντιφώνηση του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε σε Έλληνα πατριώτη  που αλληλογραφούσε με Αμερικάνο πατριώτη  στα χρόνια της επανάστασης του 1821.

«Ήταν μια στιγμή κοινής ιστορίας» είπε, « το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκινούσε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την Αμερικάνικη κυβέρνηση κάνοντας  έκκληση για βοήθεια».

Έγραφε λοιπόν «Αν και μας χωρίζει μια πλατειά θάλασσα οι αρετές της Αμερικής είναι ίδιες με τις δικές μας» και πρόσθετε, « Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς».

Ποιος ήταν αυτός ο Έλληνας πατριώτης; Ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής και αποδέκτης των επιστολών ήταν  ο Τόμας Τζέφερσον, τρίτος πρόεδρος των Η.Π.Α (1801 – 1809) και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης  της Ανεξαρτησίας τους. 

Είχε τη φήμη φιλέλληνα και προοδευτικού ανθρώπου ο οποίος διέκειτο φιλικά προς τους λαούς που αγωνιζόταν για την ελευθερία τους. Είχε εκφράσει επανειλημμένα το θαυμασμό του για τους αρχαίους Έλληνες, είχε συναντηθεί τρείς φορές με τον Κοραή και είχαν αναπτύξει μεταξύ τους φιλία.

Ο Κοραής έστειλε τρείς επιστολές προς τον παλαίμαχο Αμερικάνο πολιτικό, στις αρχές Ιουλίου του 1823,  στις 28 Δεκεμβρίου 1823 και στις 30 Ιανουαρίου του 1825, αλλά ο Τ. Τζέφερσον απάντησε μόνο στην πρώτη. Η απάντηση του είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί παρέχει  πλήθος συμβουλών  για τη συγκρότηση του νέου Ελληνικού κράτους.

Ο Κοραής  εκτίμησε  δεόντως  το γεγονός ότι ο παλαίμαχος πολιτικός συνέταξε μια τόσο μακροσκελή επιστολή, γεγονός που   τιμούσε τον ίδιο και απτή απόδειξη των πραγματικών αισθημάτων του έναντι των Ελλήνων.

Επανήλθε συντάσσοντας  δεύτερη επιστολή με την οποία ευχαριστούσε το Τζέφερσον  για τις συμβουλές του,  εξέφραζε  την αγωνία του για το μέλλον της Ελλάδος και επίσης  του πρόσφερε δώρο  αρκετά βιβλία. Ακολούθησε μακρά περίοδος σιωπής από πλευράς Τζέφερσον  και ο Κοραής επανήλθε με την τρίτη και τελευταία επιστολή του μετά από ενάμιση  χρόνο.  Με αυτή τον καλούσε  να ενεργοποιηθεί και να συστρατευθεί υπέρ της Ελλάδος.

Δυστυχώς δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η επιστολή παραλήφθηκε από το Τζέφερσον, του οποίου η  υγεία του είχε επιδεινωθεί σοβαρά και μετά από ένα χρόνο εξέπνευσε.

Στις 7 Νοεμβρίου του 1837 οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας  και την ίδια χρονιά στάλθηκε και ο πρώτος πρόξενος των Η.Π.Α στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:   freepen.gr

 

.

  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ