9.11.2016 9:29

«Θα τους κρατήσετε όλους!»

• ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΕ «ΝΗΣΟΣ ΕΛΙΣ»

Θυσία στον βωμό της τήρησης με κάθε τρόπο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας κάνει η κυβέρνηση τα νησιά μας. Με τρόπο σαφή και αμετακίνητο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ρισκάρει εθνικά και μετατρέπει τη συνορεύουσα με την Τουρκία νησιωτική ζώνη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων – ανάχωμα για την υπόλοιπη χώρα και την Ευρώπη.

Η σθεναρή παρουσία των εκπροσώπων μας και κυρίως του δημάρχου Χίου αποκάλυψε σε όλη του τη διάσταση την κυβερνητική τακτική: κανένας πρόσφυγας δεν θα μετακινηθεί από τη Χίο πριν την ολοκλήρωση της έγκρισης ασύλου όσο μεγάλος κι αν καταλήξει να είναι ο αριθμός τους. Με τη στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου να παραμένει και πάλι εξαγγελία στα λόγια. Η κυβέρνηση επιμένει στη δημιουργία όλων των δομών που εκείνη επιθυμεί και συγκεκριμένα ενός νέου hotspot απροσδιορίστου δυνατότητας υποδοχής, και ενός κέντρου προσωρινής παραμονής παραβατικών προσφύγων, σε πρώτη φάση στο Μερσινίδι, σε δεύτερη κάπου αλλού, επίσης απροσδιόριστο το που.

Ως … χαπάκι για να καταπιεί η κοινωνία μας τις καταδικαστικές για τον τόπο μας αποφάσεις υπόσχεται την εξαγγελία μέχρι το τέλος του έτους Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, ενώ δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε τη διατήρηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών.

Φυσικά η κυβερνητική απόφαση, με τη μορφή τελεσιγράφου, καθώς ο Μαν. Βουρνούς ξεκαθάρισε ότι τα τελεσίγραφα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία, δεν απαντά σε ερωτήματα της επόμενης μέρας αλλά και βάθους χρόνου. Συγκεκριμένα:

  • τι θα γίνει αν μέσα στο Νοέμβρη οι καιρικές συνθήκες μετατρέψουν σε απάνθρωπες τις συνθήκες διαμονής στον καταυλισμό της Σούδας; Πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι;
  • πως θα πεισθούν οι Βρονταδούσοι να δεχτούν το κέντρο κράτησης παραβατικών;
  • ποια θα είναι η αντοχή του νέου hotspot; Θα δημιουργηθεί με προδιαγραφές για να χωρέσει ακόμα και 3 και 4 και 5.000;

Η κοινωνία της Χίου έχει αργά αντιληφθεί όσα αποφασίστηκαν ερήμην της και έχει λάβει την απόφαση να μην επιτρέψει να εφαρμοστούν. Ήδη η απόρριψη των αιτημάτων της Παγχιακής Επιτροπής, που υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει φέρει αντιμέτωπη τη Χίο με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Θα πούμε και τώρα «σφάξε με πασά μου να αγιάσω;»

Τα αποτελέσματα

Παρά τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έπειτα από σχεδόν 6 ώρες, η κυβέρνηση κατέληξε σε δέσμη 5 μέτρων τις οποίες πρότεινε προς υιοθέτηση από Δήμο, Περιφέρεια και Βουλευτές. Αυτά προβλέπουν:

1)      Δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών στον πρώην σκουπιδότοπο της πόλης στην περιοχή Ρεπάνα Καμποχώρων, με το Υπουργείο να δεσμεύεται για έναρξη των εργασιών κατασκευής της από τον ερχόμενο Δεκέμβριο με 7,2 εκ. ευρώ. Αγκάθι ωστόσο αποτελεί ο αριθμός των μεταναστών που θα φιλοξενούνται στο σε αυτή με το Υπουργείο να μη διευκρινίζει αν η χωρητικότητα του νέου hotspot θα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη με αυτή της ΒΙ.ΑΛ..

2)      Διακοπή λειτουργίας της ΒΙ.ΑΛ. ως χώρο φιλοξενίας μεταναστών εντός 8μήνου και συνέχιση λειτουργίας της μόνο ως χώρου καταγραφής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

3)      Διακοπή λειτουργίας της Σούδας άμεσα.

4)      Προσωρινή λειτουργία του Μερσινιδίου ως ενδιάμεσου προαναχωρησιακού κέντρου με χωρητικότητα τα 120 άτομα, για όσους δεν δικαιούνται άσυλο μέχρι να βρεθεί νέος χώρος, πιθανότατα σε κάποιο από τα πρώην στρατόπεδα του νησιού.

5)      Ενίσχυση της Αστυνόμευσης.

6)      Επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου, που στο τέλος του 2016 θα λειτουργεί με 40 άτομα.

7)      Θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ