16.12.2013 12:56

Όσα έκρυβε η Κινστέρνα

Στην ετήσια ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από τον Βασίλη Αγιαννίδη η μέθοδος συντήρησης των κεραμικών ευρημάτων από την κινστέρνα της Νέας Μονής.
Κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης του μνημείου (1998-2000) αποκαλύφθηκαν   ανάμεσα στους θόλους και στη στέγη, τοποθετημένα με το στόμιο προς τα κάτω, 80 κεραμικά αγγεία. Πρόκειται για 58 αγγεία μεγάλου μεγέθους, δύο τύπων, 13 στάμνες και 9 πινάκια. Τα μεγάλα αγγεία προέρχονται από την Ισπανία και χρονολογούνται στο 15ο αιώνα, εποχή που έγινε κάποια επισκευή στο δώμα. Δύο βρέθηκαν ακέραια ενώ τα υπόλοιπα ήταν σπασμένα.
Μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο συντήρησης της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όπου καθαρίστηκαν, ανατάχθηκαν και συγκολλήθηκαν. Η συντήρηση διήρκησε από το Νοέμβριο 2000 έως το Σεπτέμβριο 2002 ταυτόχρονα με άλλες εργασίες της Εφορείας.
Κάποια από τα συντηρημένα αγγεία εκτίθενται πλέον στην Τράπεζα της Νέας Μονής και στο Βυζαντινό Μουσείο Χίου.
Η αναστήλωση της κινστέρνας παρουσιάστηκε από την Διευθύντρια της 3ης Ε.Β.Α. Όλγα Βάσση και από την αρχαιολόγο Στέλλα Φαϊτάκη στο 33ο Συμπόσιο  Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, το Μάιο 2013, στην Αθήνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ