3.11.2016 16:08

Στη Βουλή το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων στους μαστιχοπαραγωγούς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΧΑΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Το κενό που άφησε πίσω της η απώλεια της έδρας του ΠΑΣΟΚ στη Χίο έρχεται να καλύψει για δεύτερη φορά ο βουλευτής Αχαϊας της Δημοκρατικής συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου που κατέθεσε ερώτηση με θέμα τη φορολογική αντιμετώπιση των Μαστιχοπαραγωγών.

Ο Αχαιός βουλευτής υπογραμμίζει την ιδιάζουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Χίος, όπου συνολικά, μετά τις πυρκαγιές του 2012 και του 2015, έχουν καεί 250.000 μαστιχόδεντρα σημειώνοντας παράλληλα ότι κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν αναπτυξιακά και νομοθετικά μέτρα, ώστε να διαφυλαχθεί η συνέχιση της καλλιέργειας της μαστίχας, και να υποστηριχθεί η επανασύσταση των φυτειών τους και η αποκατάσταση της μακροχρόνιας απώλειας εισοδήματος.

Ο Θ. Παπαθεοδώρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι  κωφεύει επιδεικτικά στις εκκλήσεις των τοπικών φορέων, "λειτουργώντας αποτρεπτικά στην ενασχόληση νέων παραγωγών και «τιμωρητικά» στους ήδη υπάρχοντες".

Τα αιτήματα

Στο κείμενο της ερώτησης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει την ανάγκη λήψης μέτρων που θα λειτουργήσουν προστατευτικά ως προς τους παραγωγούς και θα αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη του οργανισμού, όπως:

(α) έκδοση Κ.Υ.Α., με την οποία θα επεκτείνεται η δυνατότητα παράτασης και αναστολής της καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των παραγωγών μαστίχας, λόγω των πυρκαγιών στην περιοχή που καθυστέρησαν σημαντικά το χρόνο απόδοσης των καλλιεργειών τους,

(β) την αντίστοιχη έκδοση Κ.Υ.Α. που θα περιλαμβάνει, στο πλαίσιο αποζημιώσεων, και τους παραγωγούς οι οποίοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

και τέλος (γ) τροπολογία, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καθαρισμός και η γεωργική εκμετάλλευση των αγρών που διασώθηκαν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ