26.2.2025 13:52

Ψωμί & Απώλεια Βάρους: Φίλος ή Εχθρός;

Γράφει η Διατροφολόγος - Διαιτολόγος MSc, Λεμονιά Γαλανού

Το ψωμί συχνά θεωρείται απαγορευμένο στη διατροφή! Όλα εξαρτώνται από το είδος και την ποσότητα!

Πάμε να συγκρίνουμε διαφορετικά είδη ψωμιού και να δούμε ποιο ταιριάζει καλύτερα σε μια ισορροπημένη διατροφή.

1) Λευκό ψωμί – Επεξεργασμένο αλεύρι, χαμηλό σε φυτικές ίνες, αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο.
Όχι η καλύτερη επιλογή για απώλεια βάρους.

2) Ολικής άλεσης – Περισσότερες φυτικές ίνες, σε κρατάει χορτάτο για περισσότερη ώρα.
Καλή επιλογή!

3) Σίκαλης – Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Καλή επιλογή!

4) Πολύσπορο – Περιέχει διάφορους σπόρους που προσφέρουν καλά λιπαρά και φυτικές ίνες.
Θρεπτικό & χορταστικό!

5) Ψωμί με προζύμι – Φυσική ζύμωση, καλύτερη πέψη, πιο αργή απορρόφηση υδατανθράκων.
Υγιεινή & γευστική επιλογή!


Πως θα ξεχωρίσεις το καλύτερο ψωμί;

• Διατροφική ετικέτα: 100% δημητριακά ολικής αλέσεως ή πολύσπορο ή με προσθήκη 5 ή 6 δημητριακών ως πρώτο συστατικό.
• Φυτικές ίνες: 3 – 6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
• Προσοχή σε πιθανή προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.



Συμπέρασμα: Το ψωμί δεν είναι "εχθρός", αρκεί να το συνδυάσεις σωστά με πρωτεΐνη & καλά λιπαρά για καλύτερο κορεσμό και να προσέχεις την ποσότητα!

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής:

Πρότυπο Κέντρο Διατροφής & Διαιτολογίας - Λεμονιά Γαλανού

Διεύθυνση: Αγίων Αποστόλων 7, Ισόγειο, Γραφείο Α8 (χάρτης)

Τηλέφωνο: 22711 – 00057, 6909511140

Email: galanou.nutrition@gmail.com

Instagram: @galanou.dietitian

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ