14.5.2014 11:13

Εξάγουμε τεχνογνωσία στην Πολιτική Προστασία

ΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ «Σφίγγα 2014» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Ο.Α.Σ.Π.

Δέκα με τόνο πήραν οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως η Πολιτική Προστασία που ανέλαβε τη διοργάνωση στην άσκηση «Σφίγγα 2014» που διεξήχθη πριν από ένα μήνα στο νησί μας.
Οι υπεύθυνοι του Ο.Α.Σ.Π., κάτω από την ομπρέλα του οποίου διεξήχθη η άσκηση, επεξεργάστηκαν τα στοιχεία και κατέληξαν σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα ενώ η επιτυχία του εγχειρήματος το καθιστά αμέσως- αμέσως ως πρότυπο προς μίμηση και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε τέτοιο βαθμό που η πολιτική προϊστάμενη της Πολιτικής Προστασίας, Αθ. Θλιβίτη, να αισθάνεται κάτι παραπάνω από δικαιωμένη.
Άψογη συνεργασία
Η Άσκηση «ΣΦΙΓΓΑ 2014» ήταν άσκηση πεδίου που περιλάμβανε πολλά παράλληλα επεισόδια για έλεγχο της μετασεισμικής διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο.
Σε ότι αφορά στη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων αυτή κρίθηκε ικανοποιητική, με δεδομένο ότι ήταν η πρώτη φορά που συνεργάζονταν όλοι μαζί, ενώ σημειώνεται ότι η εμπειρία από τις πυρκαγιές του 2012 λειτούργησε προσθετικά σε αυτό το αποτέλεσμα.
                   
  

Οι πρωτιές
1. Υπήρξε ενεργή συνδρομή του Στρατού σε επιχειρησιακή άσκηση σεισμού, με την οργάνωση ενός καταυλισμού (συνολικά 8 σκηνών) με σίτιση των πληγέντων και ανάπτυξη ενός σταθμού διαλογής (3 σκηνές: σκηνή διαλογής, χειρουργείο και σκηνή ανάρρωσης).
2. Ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες διαχείρισης έκτακτης ανάγκης από μαζικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα την προμήθεια σε κάρτες triage από το ΕΚΑΒ Χίου, την κινητοποίηση εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου (μηχανικοί, εργοδηγοί, διοικητικοί κ.α.).
3. Διευκρινίστηκαν ρόλοι και θεσμικές αρμοδιότητες εμπλεκόμενων, εφόσον στα επεισόδια που αναπτύχτηκαν, όπως συμβαίνει μετά από καταστρεπτικό σεισμό, απαιτούσαν συνέργεια και διαλειτουργικότητα για την αποτελεσματικότητα τους.
4. Υλοποιήθηκε οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού στο νησί και οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμος – Πολιτική Προστασίας και ψυχολόγοι από την Πρόνοια, ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ.) συνεργάσθηκαν ικανοποιητικά μεταξύ τους και δεν διαφάνηκαν ιδιαίτερα προβλήματα κατά την υλοποίησή της.
Καράβια για τους σεισμόπληκτους
Όπως διαφάνηκε, η άμεση στέγαση πληγέντων μετά από σεισμό στο νησί πρόκειται να υποστηριχθεί από καταυλισμούς σε πλοία, δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστες σκηνές και το υπόλοιπο σκηνικό υλικό ανήκει στο Στρατό Ξηράς.
Τα εύσημα στους εθελοντές
Εντυπωσιασμένοι έφυγαν οι άνθρωποι του ΟΑΣΠαπό τη συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων της Χίου κι ιδιαίτερα από την παρουσία και ενεργή ανάμειξη των ραδιοερασιτεχνών, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε περίπτωση σεισμού και προβλημάτων στις επικοινωνίες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

- Η άσκηση «ΣΦΙΓΓΑ 2014» θεωρήθηκε σημαντική με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τους τοπικά εμπλεκόμενους φορείς στη Χίο.

- Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Ο.Α.Σ.Π., που αποτέλεσε τον επιστημονικώς άρτια καταρτισμένο φορέα που σε συνδυασμό με την εμπειρία του και την τεχνογνωσία του, κατάφερε να μεταφέρει ρεαλιστικά σενάρια – επεισόδια και να σχεδιάσει, να οργανώσει και να συντονίσει την πρώτη επιχειρησιακή άσκηση σεισμού σε τοπικό επίπεδο, στη Χίο.

- Επιτεύχθηκε η ενίσχυση της επιχειρησιακής αντισεισμικής ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων και η αύξηση της διαλειτουργικότητάς τους.

- Προτείνεται η επανάληψη επιχειρησιακών ασκήσεων σεισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο τοπικό επίπεδο της Χίου καθώς και η επικαιροποίηση πιθανών πρωτοκόλλων συνεργασίας ή διαδικασιών.

- Η άσκηση «ΣΦΙΓΓΑ 2014» χαρακτηρίστηκε από τον Ο.Α.Σ.Π. ως μια πρότυπη άσκηση σεισμού και προτείνεται η πραγματοποίηση παρόμοιων ασκήσεων τοπικού επιπέδου και σε άλλες περιοχές της χώρα

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ