18.6.2014 19:19

Θα αναδασωθούν τα καμένα δάση;

Τι έχει και τι δεν έχει γίνει από το 2012 μέχρι σήμερα

Η φύση και οι άνθρωποι, κυρίως οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν πάλι την ανυπαρξία, ανοργανωσιά, τα ελλείμματα του δημόσιου και το έλλειμμα συνεργασίας και διάθεσης διαλόγου των υπηρεσιών με τις δημοτικές αρχές.

Δυστυχώς και στην περίπτωση της καταστροφής της μισής Χίου από την πυρκαγιά του 2012, το κράτος απλά και μόνο επιβεβαιώνει τον κακό του εαυτό που μας έχει οδηγήσει σε αυτά τα χάλια και δικαιώνει αυτούς που έλεγαν ότι μετά τα πρώτα κροκοδείλια δάκρυα το κράτος, δηλαδή οι φορείς των ΟΤΑ αυτή τη φορά, θα λειτουργήσουν όπως συνήθως, δηλαδή δεν θα κάνουν τίποτα.

Μετά την φωτιά που κατάστρεψε 280.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών τον Αύγουστο του 2012, θρήνησαν όλοι και ακούστηκαν πολλές στομφώδεις και μεγαλόστομες εξαγγελίες.

Άς δούμε τι έχει γίνει έως τώρα, τι δεν έχει γίνει, τι δεν έχει αξιοποιηθεί και τις θέσεις που έχει αναπτύξει διαχρονικά από τότε έως τώρα ο δήμος Χίου.

Αυτά που έγιναν... 

  • Σύσκεψη των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων με την παρουσία 4  Γενικών Γραμματέων Υπουργείων
  • Δημιουργία τοπικού συντονιστικού φορέα
  • Εγκατάσταση Τεχνικού Συμβούλου
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ
  1. Εγκρίθηκε από το Δασαρχείο το αίτημα του Δήμου Χίου για την υλοτομία των καμένων δέντρων και θάμνων από δημότες. Η υλοτόμηση επιτρέπεται κατά μήκος του οδικού δικτύου  των οικισμών  που επλήγησαν απ’τη φωτιά και τα οποία μπορούν να αξιοποιούν για προσωπική τους χρήση.
  2. ΑΝΤΙΠΛΥΜΜΗΡΙΚΑ – ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλυμμηρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή της Νέας Μονής, σε εξέλιξη η μελέτη για την αναδάσωση

ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

3.      Mediterra

Η Medittera  και οι εργαζόμενοι της διέθεσαν στους παραγωγούς γύρω στις 30.000 ευρώ από τα έσοδα  πώλησης 10 τόνων gourmet προϊόντων σε φθηνές τιμές

4. Όμιλος Πειραιώς

Ο  Όμιλος της τράπεζας  Πειραιώς ενίσχυσε τους μαστιχοπαραγωγούς, την Ε.Μ.Χ.., αγροκτηνοτρόφους και επιχειρηματίες βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν πιο ανώδυνα τις επιπτώσεις από την καταστροφική φωτιά.

 

...και αυτά που δεν έγιναν

1.Δεν έχουν διατεθεί τα 7εκ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ότι μπορεί να διαθέσει η Περιφέρεια, αφού δεν έχουν καταρτισθεί οι μελέτες των απαραίτητων εργασιών φυτοτεχνικής αποκατάστασης των καλλιεργειών και αναδάσωσης των δασικών εκτάσεων.  

2.Δεν έχει διατεθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα  ΟΠΑΑΧ  από το οποίο μπορούν να διανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες  και αγροτικοί δρόμοι.

3.Έχει αποζημιωθεί μόλις  το 18% των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών και δικαιώθηκε  μόλις 46% αυτών που υπέβαλαν ένσταση, παρά το ότι είχε ανακοινωθεί ότι θα αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί και εκρεμμούσε το αίτημα να αποζημιωθούν ακόμη και αυτοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα παραγωγοί, αφού έχουν καταστραφεί οι περιουσίες τους

4.Δεν έχει κατασκευαστεί η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου του ρέματος της Σκύλας έως την Παφυλίδα, όπως  είχε εξαγγελθεί.

5. Δεν αξιοποιήθηκε η κνοιχτή εκδήλωση του Κ. Τριαντάφυλλου με τίτλο «Χίος ξανά- "Αποκατάσταση – Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση"»

Ο Γερμανός Βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίστηκαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα του, πριν από μια δεκαετία. Επίσης επεσήμανε ότι το SPD και το ίδρυμα, θα παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή, όχι μόνο στην διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και την άμεση διασύνδεση των τοπικών φορέων με ειδικούς και οργανώσεις που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

6. Κραυγαλέα λάθη

Παραλείψεις, αστοχίες στο σχεδιασμό και πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ των υπεύθυνων έδειξαν οι εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων. 

Την αντίθετη τροχιά από αυτή που επέλεξαν να κινηθούν οι τοπικοί φορείς, σε ότι αφορά την αποκατάσταση των πληγεισών από την πυρκαγιά περιοχών, κατέδειξαν τα αποτελέσματα του διήμερου συνεδρίου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

 Η επιστημονική κοινότητα του Συνεδρίου τάχθηκε ενάντια σε κάθε βιαστική ενέργεια, συνιστώντας να περιμένουμε δύο χρόνια για να διαπιστώσουμε  την έκταση της φυσικής αναδάσωσης και στη συνέχεια οι μελέτες να είναι μελετημένες και τεκμηριωμένες από αρμόδια επιστημονικά όργανα.

Έτσι, οι παρεμβάσεις σε ποταμούς, η απόφαση για υλοτόμηση σε δάση που δεν είχαν καεί τα τελευταία 20 χρόνια, η απομάκρυνση και ο ξεριζωμός των καμένων μαστιχόδεντρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, εάν συνεχιστούν, θα αποβούν μοιραίες για την αποκατάσταση της Χιακής υπαίθρου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ