5.11.2013 13:41

Το Ειδικό Τέλος φεύγει, ο κίνδυνος να παραλύσει η ΔΕΥΑΝΧ έρχεται

• Απορρίπτει την πρόταση αύξησης 30% των τιμολογίων που εισηγούνται οι υπηρεσίες, η διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ

Μειωμένα κατά περίπου 30% προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΝΧ να είναι τα τιμολόγια ύδρευσης που θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 οι καταναλωτές.  Η μείωση θα προέλθει κυρίως από την κατάργηση του Ειδικού Τέλους  (80% επί της καθαρής αξίας κατανάλωσης του νερού) που πλήρωναν οι μεσαίοι και μεγάλοι καταναλωτές. Με βάση αυτή την απόφαση, για να μην αδικηθεί το 70%, που είναι οι μικροί καταναλωτές, το Διοικητικό Συμβούλιο μειώνει κατά 50% τα πάγια που πληρώνουν όσοι ανήκουν στις χαμηλές κατηγορίες. Με αυτές τις αντιστοιχίες ο μέσος όρος των μειώσεων ανέρχεται περίπου στο 30%.  

Θα πληρώσουν περισσότερα

Στον αντίποδα όμως, το έλλειμμα που δημιουργείται στο ταμείο της Υπηρεσίας θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση 50% στο Ειδικό Τέλος Αποχέτευσης, που θα κληθούν να καταβάλλουν κυρίως  οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, που επιβαρύνουν το αποχετευτικό δίκτυο περισσότερο από τις αστικές. Μετά από σφοδρή σύγκρουση με το οικονομικό επιτελείο, που πρότεινε αυξήσεις έως και 30% για να υπάρχει ισολογισμός εσόδων - εξόδων και να μη ζημιωθεί σημαντικά η Εταιρία, ο Μιχάλης Φυτούσης πέρασε τη γραμμή του με πολιτικό σκεπτικό, όπως τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΥΑΝΧ μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ο πολίτης πρέπει να απολαμβάνει ανταποδοτικά τα οφέλη που πρέπει να του αναλογούν από τη λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Μεγάλη ζημιά

Αντίθετα, ο διευθυντής Πέτρος Καλογεράκης και η προϊστάμενη της Οικονομικής Υπηρεσίας Ειρήνη Γαϊλα, υποστηρίζουν ότι με την πολιτική και την απόφαση αυτή η Εταιρία θα ζημιωθεί περισσότερο από 1 εκ. ευρώ.

«Το τεχνικό πρόγραμμα του 2014 είναι μεγαλύτερο και η ζημιά θα φανεί από τα λιγότερα έργα που θα αναγκαστούμε να κάνουμε με δικά μας χρήματα. Απώλειες δεν θα έχουμε μόνο αν καταφέρουμε να τα εντάξουμε σε εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης», δηλώνει στον «π» ο Π. Καλογεράκης.

Αποχέτευση

 Στις οικιακές καταναλώσεις τηρείται το ίδιο τιμολόγιο με το 2013, αλλά αντίθετα, όπως προαναφέρουμε οι «οχλούσες» επιχειρήσεις επιβαρύνονται με αύξηση  50%.

«Κρίναμε ότι για να καλύψουμε το επιπλέον κόστος που δημιουργείται από τη λειτουργία τους το σωστό είναι να επιβαρυνθούν αυτοί που ρυπαίνουν περισσότερο», προσθέτει ο ίδιος.

Άρδευση

Η προτεινόμενη μείωση ανέρχεται στο10% περίπου.

Εκπτώσεις

Οι οικονομικά αδύνατες κατηγορίες καταναλωτών θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν την έκπτωση του 50% που έχει ψηφισθεί από το 2011. Στις κατηγορίες αυτές θα προστεθούν  τα σχολεία και το δημόσιο γηροκομείο του Κάμπου.

Στους οικονομικά αδύνατους ανήκουν όσοι πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

1.      Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ.

2.      Παντρεμένοι με εισόδημα 7.200 ευρώ.

3.      Παντρεμένοι με ένα παιδί και εισόδημα 8.400 ευρώ .

4.       Παντρεμένοι με δυο παιδιά κλπ., με εισόδημα 9.600 ευρώ.

5.      Τα ποσά διπλασιάζονται για άτομα ΑμΕΑ με αναπηρία 67% και άνω.

6.      Σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το δημόσιο γηροκομείο.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν αίτηση και να επισυνάπτουν το  τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής τους δήλωσης.

Όσοι βοηθάνε

Μείωση10% θα απολαύσουν και όσοι βοηθάνε τη ΔΕΥΑΧ, καταναλώνοντας δικό τους νερό. «Βοηθούς» αποκαλεί η Εταιρία αυτούς που θα πιστοποιηθεί από αυτοψίες κλιμακίων της Υπηρεσίας ότι  διαθέτουν και λειτουργούν φουντάνες ή άλλες δεξαμενές αποθήκευσης και κατανάλωσης νερών της βροχής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ