22.11.2013 10:30

Καταργούνται το ΓΕΝΕ και ο Οίκος Ναύτου

Σε συναγερμό έχουν τεθεί από χθες το πρωί τα ναυτεργατικά σωματεία και οι συνταξιούχοι ναυτικοί στο άκουσμα της είδησης για κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και του Οίκου Ναύτου.

Την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η νέα δομή εστάλη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όπως είπε ο υπουργός είναι ίσως το πρώτο υπουργείο που προχωρά στην αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών του.

Με το άρθρο 18 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» και στη θέση τους συνίσταται ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία «Οίκος Ναύτου - Ναυτική Εργασία» και το διακριτικό τίτλο «Ο.Ν.Ν.Ε.» στο οποίο συγχωνεύονται τα δυο προαναφερόμενα ταμεία.

Τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτου αποτελούν παραρτήματα του ΟΝΝΕ, προστίθεται στο εν λόγω άρθρο.

Επίσης οι Λιμενικές Αρχές, οι οποίες θεωρούνται παραρτήματα του ΓΕΝΕ, συνεχίζουν και λειτουργούν ως παραρτήματα του ΟΝΝΕ.

Σύμφωνα με το επόμενο άρθρο, στην αρμοδιότητα του ΟΝΝΕ ανήκουν ιδίως:

α) η παροχή πρόνοιας προς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους με την καταβολή ειδικών επιδομάτων και ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος ανεργίας,

β) η χορήγηση ασφαλιστικού δικαιώματος στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους,

γ) η μέριμνα ή μεσολάβηση για την εύρεση εργασίας σε ναυτικούς,

δ) ο σχεδιασμός στρατηγικής για την ανάδειξη και προώθηση της ναυτικής εργασίας, η παρακολούθηση της εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή για την εύρεση ναυτικής εργασίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές κ.λπ.

Η Ένωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) επισημαίνει ότι ο νέος φορέας με τον διακριτικό τίτλο «Ο.Ν.Ν.Ε.» στρατιωτικοποιείται και εντάσσονται στην ιεραρχία και λιμενικοί.

Παρότι κάθε συνένωση γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρητικά πάντα η ανησυχία όλων έγκειται στο πώς θα υλοποιηθεί και θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την εξοικονόμηση δαπανών είπε πως το κέρδος είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στις 500.000 ευρώ και απευθυνόμενος στο πολιτικό προσωπικό του υπουργείου είπε πως δεν έχει να φοβάται κανένας για τίποτα, καθώς δεν είναι στις προθέσεις της ηγεσίας να μειωθεί το προσωπικό.

Φάρμακα για τους λιμενικούς

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ρυθμίστηκε η εκκρεμότητα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λιμενικών και ειδικότερα πως υλοποιήθηκε η σχετική δέσμευση καθώς ελέγχθηκαν όλες οι ληξιπρόθεσμες υγειονομικές δαπάνες ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν και το 2012.  Από αύριο, σημείωσε ο υπουργός, θα μπορούν τα λιμεναρχεία να ενημερώνουν τους φαρμακοποιούς ότι θα μπορούν να πάρουν τα χρήματα τους.

Επίσης επεσήμανε πως με τις αλλαγές σε συνδυασμό με την κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών όπως τη κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, μπορούν να "απεγκλωβιστούν" περίπου 700 λιμενικοί από τα γραφεία και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μάχιμες υπηρεσίες.    

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ