23.9.2013 12:44

Ανάπλαση και φως

OΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του οικισμού,να φωτισθεί η περιοχή της πλατείας, να κατασκευαστεί μια παιδική χαρά, να τοποθετηθεί ένα σκέπαστρο στην αίθουσα των αλιέων και να αγοραστεί ένα ηλεκτρικό βίντζι για να βγάζουν τα σκάφη τους από τη θαλάσσια ζώνη του αλιευτικού καταφυγίου, ζητούν οι κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού της Αγίας Παρασκευής. Οι πρόσφυγες είναι από τα πιο δημιουργικά στοιχεία του ελληνισμού, επισημαίνουν στον “π” οι Κώστας Μιμίδης, Πέτρος Σταθάκης, Πέτρος Τζούμας, Βαγγέλης Κουμέντης, Σταμάτης Ποδαράς, Νίκος Κουμπιάς, Θοδωρής Βολικάκης, Ζαννής Τζούμας, Σπύρος Κουκιάς και Νίκος Σταθάκης.
Περίπου 600 ήταν οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί το 1936. Σήμερα  η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα από τα καλύτερα προάστια της πόλης της Χίου.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ

Οι πρόσφυγες φυλάνε σαν τα μάτια τους στα σπίτια και στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας τα οικογενειακά και εκκλησιαστικά κειμήλια που έφεραν από απέναντι οι πρόγονοι τους. 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ονομασία Καστέλλο, οφείλεται στο μικρό Γενοβέζικο κάστρο, που υπήρχε στο χώρο. Η περιοχή που κτίσθηκε ο συνοικισμός ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το 1936 άρχισε να κατασκευάζεται και η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, που ολοκληρώθηκε το 1958. Οι Αγιοπαρασκευούσοι αγαπούν πάρα πολύ την Αγία τους  και κάθε χρόνο στις 25 και 26 Ιουλίου διοργανώνουν εκδηλώσεις  Μνήμης Αγ. Παρασκευής Μικράς Ασίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Το 1958 ιδρύθηκε και ο πολιτιστικός σύλλογος της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας Τσεσμέ, με πρώτο πρόεδρο το δικηγόρο Αλέξανδρο Τζούμα, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην επιλογή της περιοχής διαμονής, η οποία είναι ακριβώς απέναντι από την Χαμένη τους Πατρίδα. Σήμερα προεδρεύει ο Σωτήρης Τζούμας με επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου τον  εκάστοτε Μητροπολίτη Χίου.

Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Οι Αγιοπαρασκευούσοι  τιμούν και τη μνήμη του ιερέα νεομάρτυρα συχωριανού τους Γεώργιου Καρασταμάτη, που σκοτώθηκε από τους Τούρκους το 1922 και σε λίγες μέρες θα ανακυρηχθεί Άγιος. Στη μνήμη του ο σύλλογος θα προσπαθήσει να χτίσει μικρή εκκλησία στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου, ενώ έχει καταθέσει αίτημα στο δήμο Χίου να δοθεί το όνομα του σε δρόμο της περιοχής.

ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ

Το διοικητικού συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου στοχεύει ξαναζωντανέψει την εκδήλωση που διακόπηκε τα δύο τελευταία χρόνια, οργανώνοντας την τη ημέρα της γιορτής του Αγίου Νεομάρτυρα  Αγ. Γεωργίου Καρασταμάτη, στις 4 του Σεπτεμβρίου.

ΔΕΗ 

Η περιοχή ρευματοδοτήθηκε στα τέλη της 10ετίας του 1940

ΟΤΕ

Τα συμβατικά τηλέφωνα άρχισαν να τοποθετούνται στα σπίτια στο τέλος της  10ετίας του 1970. Έως τότε υπήρχαν μόνο δύο στου Δημήτρη Μπαχά στης Ευανθίας Τζούμα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Η ασφαλτόστρωση των δρόμων ολοκληρώθηκε στα μέσα της 10ετίας του 1980.

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Τα έργα εγκατάστασης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης άρχισαν στα μέσα της 10ετίας του 1980.

ΕΡΓΑ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Η ανάπλαση της βόρειας πλευράς άρχισε στα μέσα της 10ετίας του 1990, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Το μικρό πάρκο πάνω από το αλιευτικό καταφύγιο κατασκευάστηκε στα τέλη της 10ετίας του 1990

ΠΛΑΤΕΙΑ

Η πλακόστρωση της πλατείας ολοκληρώθηκε  μετά το 2006.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Σημαντικό έργο, από τα καλύτερα αλιευτικά καταφύγια του Αιγαίου. Κατασκευάστηκε στα μέσα της 10ετίας του 1990 με προϋπολογισμό 450 εκ. δραχμές περίπου και φιλοξενεί 20 επαγγελματικά και 85 ερασιτεχνικά σκάφη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΥ

Το έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί βρίσκεται στην περιοχή τους, αλλά μάλλον δεν απασχολεί καθόλου τους περίοικους.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Οι κάτοικοι ζητούν την αποπεράτωση των ημιτελών κατασκευών στο Γιαλουδάκι.

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Το αλιευτικό καταφύγιο είναι η φυσική συνέχεια της παραλίας του Τάγματος του Δεσπότη. Ζητούν την σύνδεση των δύο ζωνών με την κατασκευή ενός παραδοσιακού περιπατητικού μονοπατιού.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΛΙΕΩΝ

Πρέπει στα δύο κτίρια να τοποθετηθεί νέο στέγαστρο, στη θέση αυτού που καταστράφηκε πέρσι από κατολίσθηση όγκων χωμάτων μετά από τις βροχές.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ

Η περιοχή πρέπει να αποκτήσει παιδική χαρά. Υπάρχει ένας χώρος δίπλα από της ταβέρνα Καστέλλο, αλλά μπορούν να υποδειχθούν και άλλοι.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Μετά την κατάργηση του φωτισμού των εκκλησιών, η πλατεία του συνοικισμού είναι σκοτεινή. Οι δύο  στύλοι που τοποθετήθηκαν πρόσφατα δεν επαρκούν και δεν έχουν ρευματοδοτηθεί ακόμη.

ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Θέλουν η στάση που βρίσκεται απέναντι από το ιερό της εκκλησίας, στο ρεύμα προς το Βροντάδο να αντικατασταθεί με μια παραδοσιακή κατασκευή που θα προστατεύει τον κόσμο από τις καιρικές συνθήκες και να τοποθετηθεί μια δεύτερη στο ρεύμα προς της Χίο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η προγραμματισμένη κατασκευή μουσείου ιστορίας δεν έχει προχωρήσει. Στόχος του συλλόγου είναι και η κατασκευή αλιευτικού μουσείου, αφού οι πρόσφυγες αναμόρφωσαν και την αλιεία στην Ελλάδα σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων και με την εισαγωγή των μεθόδων ψαρέματος με τράτες και ανεμότρατες.

ΒΙΝΤΖΙ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ, ΣΚΑΦΗ

Οι Θ. Βολικάκης και Β. Κουμέντης τονίζουν ότι πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν οι δύο σάπιες αντλίες /γεννήτριες ρεύματος που έχουν εγκατασταθεί από το 1997, αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ, να αγοραστεί γερανός με βίντζι για να βγάζει τα σκάφη στο χερσαίο χώρο, αφού δεν έχει κατασκευαστεί γλύστρα, αλλά και  να εφαρμοστούν από το λιμεναρχείο οι τις κυρώσεις που έχουν εξαγγελθεί για όσους αφήνουν πολύ μεγάλο διάστημα στο μόλο τα σκάφη που βγάζουν για επισκευή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ