6.12.2013 18:14

Αντικαπνιστικός στο υπουργείο, ντουμάνιασαν οι επαγγελματίες

ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ Η «ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα αντιδρούν οι επαγγελματίες στις νέες εξαγγελίες από το υπουργείο υγείας περί ενεργοποίησης του αντικαπνιστικού νόμου.

Εκεί που όλοι νόμιζαν πως ο αντικαπνιστικός ήταν ένας ακόμη νόμος που απλά ψηφίστηκε αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ή καλύτερα τον ακύρωσε η ίδια η εφαρμογή του, η υφυπουργός Ζέτα Μακρή αιφνιδιάζοντας τους πάντες παραμονές της εορταστικής περιόδου, κατά την οποία περιμένουν και τα καταστήματα ότι θα δουλέψουν, εξαπέλυσε τους δαίμονες του αντικαπνιστικού.

Η υφυπουργός

Στη μάχη του... καπνού ρίχνονται οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής  των Περιφερειών, οι οποίοι καλούνται πλέον κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, αλλά και ζαχαροπλαστεία, φούρνους κα, να ελέγχουν εάν τηρούνται και οι διατάξεις για το κάπνισμα, τις οποίες «ξεσκονίζουν» από τα ντουλάπια τους για να τις θυμηθούν οι καταστηματάρχες.

Σημειώνεται ότι οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν υψηλά πρόστιμα, σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού στους οποίους επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ενώ παράβαση πρέπει να βεβαιώνεται ακόμη κι αν το κατάστημα δεν διαθέτει τη σχετική σήμανση που απαγορεύει το κάπνισμα.

Το κερασάκι

Τον Άγιο Βασίλη περίμεναν και τη γιορτινή διάθεση για να δουλέψουν οι επαγγελματίες, τα πρόστιμα τους ήρθαν βάζοντας τους ξανά στα δύσκολα. Από τη  μια αν απαγορεύσουν το κάπνισμα θεωρούν ότι διώχνουν τους πελάτες τους κι από την άλλη αν το επιτρέψουν βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Γ. Θεοδοσίου από το ομώνυμο ουζερί «Πριν από δυο χρόνια έδιωχνα στην ουσία τους πελάτες μου λέγοντας τους ότι απαγορεύεται το κάπνισμα στο μαγαζί. Έφευγαν, πήγαιναν σε διπλανά καταστήματα, έτρωγαν, έπιναν και κάπνιζαν ανενόχλητοι. Ποιος άλλωστε δε θέλει να βγει να πιει και να κάνει κι ένα τσιγαράκι να ξεχαστεί. Τώρα δεν ξέρω τι θα κάνω. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορώ να κάνω τον χωροφύλακα, να πηγαίνω στους πελάτες και να τους λέω σβήστε το τσιγάρο ή ότι απαγορεύεται. Αν θέλουν να εφαρμόσουν τέτοιο νόμο ας κυνηγούν αυτούς που καπνίζουν όχι τα μαγαζιά. Δε γίνεται».

Και στην προηγούμενη απόπειρα είχε αναδειχθεί η αδυναμία του κράτους να επιβάλλει αυτό το μέτρο και τώρα υπάρχει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο ενώ σχεδόν στο σύνολο τους οι επαγγελματίες υποστηρίζουν πως πρόκειται για άλλη μια απόπειρα του κράτους να βάλει χέρι στην τσέπη τους και στα λιγοστά τους πλέον έσοδα.

«Δε θα έχουν τασάκια, υπάρχουν οι ταμπέλες για την απαγόρευση του καπνίσματος και έχουμε και σκέψεις για το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα χώρο για καπνιστές. Αιφνιδιαστήκαμε κι εμείς από τις εξαγγελίες και ομολογουμένως δεν είμαστε έτοιμοι. Πάντως θα είναι πολύ δύσκολη και η εφαρμογή του νόμου, αλλά κυρίως η προσαρμογή σε αυτόν των… πελατών των καταστημάτων» ανέφερε ο Δ. Ζαφειράκης από το Metropolis.

Χωρίς καπνό

Χωρίς καπνό, αφού απαγορεύεται στους χώρους του το κάπνισμα ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγο καιρό το Odyssey Wine Bar. Ο Ισ. Χαλλιορής γνωρίζει ότι ίσως έχει χάσει πελάτες από αυτή την επιλογή του, επιμένει να τη στηρίζει υποστηρίζοντας πως είναι θέμα αρχής.  «Νομίζω ότι είναι θέμα δημοκρατίας . Έχω επιλέξει να μην καπνίζουν μέσα στο μαγαζί. Ακόμη κι ένας να υπάρχει που ενοχλείται από τον καπνό πρέπει εμείς οι υπόλοιποι να τον σεβαστούμε. Αυτό είναι θέμα αρχής. Σαφώς πιστεύω ότι έχω χάσει κόσμο με αυτήν την επιλογή, αλλά από την άλλη υπάρχουν κάποιοι που το προτιμούν γιατί δεν ενοχλούνται από τον καπνό γιατί δεν μυρίζουν τα ρούχα τους την άλλη μέρα, για χίλιους δυο λόγους» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πάντως πως και αυτή η απόπειρα για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου θα αποτύχει.

Με δεδομένη της έλλειψη προσωπικού στις συγκεκριμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και το νυχτερινό των ελέγχων, μάλλον σε τοπικό επίπεδο θα… καπνίζουμε ακόμη ήσυχοι!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ