28.11.2013 11:40

Αποκλείστηκε η Σμύρνη από την Expo 2020

Το Ντουμπάι αναλαμβάνει την World Expo 2020

Το Ντουμπάι τελικά θα φιλοξενήσει την World Expo 2020, καταφέρνοντας να αποκλείσει το Εκατερίνεμπουργκ στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας, με 116 ψήφους έναντι 47 του Εκατερίνεμπουργκ. Στον πρώτο γύρο το Ντουμπάι απέκλεισε το Σάο Πάολο και στο δεύτερο η Σμύρνη. 

Η πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα αναλάβει την τεράστια αυτή διεθνή έκθεση, διάρκειας έξι μηνών, που έχει σαν αντικείμενο την αρχιτεκτονική, την τεχνολογία και τον πολιτισμό. Οι υπεύθυνοι της υποψηφιότητας του Ντουμπάι εκτιμούν πως η διοργάνωση θα κοστίσει περίπου 8,4 δισ. δολάρια, όμως θα τους αποφέρει περίπου 23 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τον πρώτο γύρο τo Ντουμπάι έλαβε 47,24% του συνόλου των ψήφων, ενώ το Σάο Πάολο αποκλείστηκε  με μόλις 7,98%. Στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, το Ντουμπάι πήρε 52,73 %, ακολουθούμενο από το Εκατερίνεμπουργκ (24,85%), αποκλείοντας τη Σμύρνη (21,82 %).

Οι τέσσερις υποψήφιες πόλεις έδωσαν σήμερα τους φακέλους τους στο Παρίσι πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, έχοντας η κάθε μία μόλις 20 λεπτά, για να τους παρουσιάσει.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία διεξάγεται από τα 168 κράτη - μέλη του ΒΙΕ.

Η Σαγκάη ήταν η τελευταία οικοδεσπότης του World Expo, ενώ το Μιλάνο είναι η επόμενη επιλογή για την εκδήλωση του 2015. Η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1851 και επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ