3.12.2013 14:21

Δεν θα καλύπτει όλη τη Χίο η Digea

ΣΥΚΙΑΔΑ ΚΑΙ ΕΛΑΤΑ ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΨΗΦΙΑΚΑ

Κάποια χωριά στα αρχικά στάδια – τουλάχιστον - είναι καταδικασμένα να μην έχουν τηλεοπτική εικόνα με το ψηφιακό σήμα της Degea ή να έχουν προβληματική κάλυψη. Μακροπρόθεσμα θα καλυφθούν σταδιακά οι ανάγκες των περισσότερων περιοχών βόρειας Χίου και κάποιων της νότιας, αν λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη γεωμορφολογία της Χίου.

Η σύμβαση δήμου - εταιρίας προβλέπει την κάλυψη της κεντρικής και νότιας Χίου από τρείς αναμεταδότες που θα λειτουργήσουν από το Φεβρουάριο του 2014 στο Μεροβίγλι Θυμιανών, στον Προφήτη Ηλία Θολοποταμίου και στο Μεροβίγλι των Μεστών.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την κάλυψη όλης της Ελλάδας που έχει δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, η βόρεια Χίος από τη Συκιάδα και πάνω, αρχικά προβλέπεται να καλυφθεί αρχικά από αναμεταδότη που θα εγκατασταθεί στο όρος Όλυμπος στην περιοχή της Αγιάσου Λέσβου. Στη συνέχεια, μακροπρόθεσμα, θα γίνει προσπάθεια καλύτερης κάλυψης με την προσθήκη  μικρών τοπικών πομπών σε σημεία που δεν έχουν επιλεγεί ακόμη .

Ελάτα και Συκιάδα

Ο Γιάννης Δεληγιάννης υπεύθυνος συνεργασίας της δημοτικής υπηρεσίας Μηχανοργάνωσης  με την Degea, επισημαίνει ότι λόγω της δύσκολης γεωμορφολογίας της Χίου το πρώτο διάστημα των εκπομπών αναπόφευκτα θα υπάρξουν προβλήματα.

«Κάποιες περιοχές όπως η Συκιάδα, στην αρχή  δεν θα έχουν καλή κάλυψη, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσουν σταδιακά. Κάποιες άλλες όμως, όπως η Ελάτα, δεν θα έχουν καθόλου εικόνα και θα είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να αποκτήσουν και στη συνέχεια. Την πρώτη μεταβατική περίοδο της λειτουργίας θα εντοπισθούν οι αδυναμίες του συστήματος και μακροπρόθεσμα θα καταβληθεί προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα με τη συνεργασία της ανάδοχου εταιρίας», τονίζει.

Πόροι και ανταποδοτικά οφέλη

Αν και ο νόμος ορίζει σαφώς ότι υπεύθυνη για τη λειτουργία και την κάλυψη όλου του δικτύου είναι η Degea, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί η πρόταση  να αναλάβουν  το έργο στη συνέχεια οι δήμοι, χωρίς όμως – προς το παρόν τουλάχιστον - να τους δίδονται αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι, ή ανταποδοτικά οφέλη, γεγονός που δικαιολογημένα τους κάνει να αντιδρούν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ