7.11.2013 15:32

Δέουσα τιμή στον Άγιο Νεκτάριο η μετατροπή της οικίας Του σε προσκυνηματικό χώρο

Τον Άγιο Νεκτάριο, που με την πολύχρονη παρουσία του ως δάσκαλος αγίασε τα χώματα του Λιθίου, τιμά το χωριό με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του στις 9 Νοεμβρίου στο παρεκκλήσι του.

Μεγαλοπρέπεια αποδίδει στο φετινό εορτασμό η απόφαση του Σεβασμιωτάτου Χίου να τελέσει και τον εσπερινό το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου και τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής.

Ο Μητροπολίτης το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου θα τελέσει τον εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, όπου στις 15 Ιανουαρίου 1877 πραγματοποιήθηκε  η εις Διάκονον χειροτονία του Αγίου Νεκταρίου και στον οποίο επίσης φυλάσσεται μέρος της αρχιερατικής Του αμφίεσης.

Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί κανείς, και της Ιεράς Μητροπόλεως συμπεριλαμβανομένης, δεν αγγίζει το ουσιώδες θέμα της μετατροπής σε προσκυνηματικό χώρο της οικίας όπου βίωσε ο Άγιος Νεκτάριος.

Το σπίτι του Αγίου στο Λιθί αποτελεί χώρο ιδιωτικής κατοικίας, προσφάτως ανακαινισμένης. Πληροφορίες κατά το παρελθόν ήθελαν αρκετούς να επιθυμούν να συμβάλουν στην αγορά του και τη μετατροπή του σε χώρο προσκυνήματος, που θα αναδείκνυε τη σχέση του Αγίου Νεκταρίου με το Λιθί. Δυστυχώς κανένας συλλογικός φορέας του χωριού, ούτε η Μητρόπολη, δείχνουν διατεθειμένοι να αναδείξουν το θέμα και να προσεγγίσουν τους σημερινούς ιδιοκτήτες του ακινήτου για να βρεθεί μια λύση. Επώδυνη πιθανά για την οικογένεια που ζει σήμερα μέσα σ’ αυτό αλλά επιβεβλημένη για το Λιθί, αν επιθυμεί να σηματοδοτήσει ακόμα πιο έντονα το πέρασμα του Αγίου Νεκταρίου από τον τόπο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ