16.12.2013 13:01

Είχε ενημερωθεί εγκαίρως!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Μ.Χ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΘΑΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν θα πρέπει να ήταν για τα στελέχη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου η πρόβλεψη ότι πιθανότατα πολύ μικρό ποσοστό μαστιχοκαλλιεργητών θα αποζημιωθούν για την καταστροφική πυρκαγιά του 2012.
Στις συζητήσεις που είχαν αναπτυχθεί για τα κριτήρια καταβολής των αποζημιώσεων, η διοίκηση της Ένωσης εστίασε την προσοχή της στη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για να επιτραπεί η όσο το δυνατόν πιο ευρείας κλίμακας ένταξη των πληγέντων, όπως όμως αποδείχθηκε δεν ήταν αρκετή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «π», αμέσως μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στελέχη της Ε.Μ.Χ. δέχτηκαν μηνύματα ότι υπάρχουν 4-5 σημεία που θα μετατρέψουν σε σχεδόν αδύνατη την καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αλλάξουν.
Ένα μόνο από αυτά ήταν η απαίτηση το ποσοστό των κατεστραμμένων δέντρων να υπερβαίνει το 30% της συνολικής καλλιέργειας. «Δυστυχώς στην Κ.Υ.Α. χρησιμοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος από τις διαδικασίες ελέγχου του ΕΛΓΑ, που όμως είναι κομμένες και ραμμένες για περιοχές με μεγάλες καλλιέργειες. Δεν προσαρμόζονται στα νησιωτικά δεδομένα», εξηγεί στον «π» πρόσωπο που μελέτησε σε βάθος την Κ.Υ.Α..
Είχε όντως ενημερωθεί η διοίκηση της Ένωσης; Αν ναι γιατί δεν επιδίωξε να αλλάξει έγκαιρα την Κ.Υ.Α. πριν αυτή αποκλείσει το μεγάλο μέρος των πληγέντων;

Το ερώτημα

Το ερώτημα που πλανάται αυτές τις μέρες στα Μαστιχοχώρια είναι αν υπάρχει τρόπος ο έλεγχος να σταματήσει και να ξεκινήσει διαδικασία υπογραφής νέας Κ.Υ.Α. που θα επιτρέψει την αποζημίωση μεγαλύτερου αριθμού πληγέντων μαστιχοπαραγωγών. Ή βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε για τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε., χωρίς να διασφαλίσουμε ότι αυτή μπορεί να καταλήξει στους μαστιχοπαραγωγούς; 
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ