22.11.2013 15:49

Κόβονται επιδοτήσεις γιατί δεν κόβονται «παλιές» συνήθειες

ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Μπροστά στην αδιαφορία και αδιαλλαξία κάποιων κτηνοτρόφων της Χίου βρέθηκαν οι υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, σε ακόμη μια απονενοημένη προσπάθεια της να τους ενημερώσει, να τους ευαισθητοποιήσει και να τους κάνει να δουν με άλλα μάτια το επάγγελμα που έχουν ακολουθήσει.

Καλώς ή κακώς η κτηνοτροφία έχει μπει πλέον σε άλλες βάσεις, τα προϊόντα από τη στιγμή που επιδοτούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια οφείλουν και πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, όπως και το επίπεδο των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Όλα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές,  τους οποίους δε φαίνεται να έχουν διάθεση να ακολουθήσουν οι Χιώτες κτηνοτρόφοι, που αντιδρούν σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση από τη μια αλλά από την άλλη έχουν κι απλωμένο το χέρι κι επιβιώνουν χάρη στις επιδοτήσεις.

Οι αλλαγές

Για ακόμη μια φορά ο νομοκτηνίατρος Σιδερής Αμέντας ενημέρωσε για όσα βάση Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας οι Χιώτες κτηνοτρόφοι πρέπει να ακολουθήσουν, για την ακρίβεια έπρεπε να είχαν συμμορφωθεί ήδη από πρόπερσι, με ζητούμενο την ποιότητα στα παραγόμενα προϊόντα και την ανταγωνιστικότητα.

Πρώτο μεγάλο αγκάθι αποτελεί η καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου και η ηλεκτρονική του σήμανση. «Πρέπει πλέον και τα αιγοπρόβατα να φέρουν αυτόν τον αριθμό. Υπάρχει ολόκληρο σύστημα ιχνηλασιμότητας των ζώων και με αυτό ελέγχεται και η παράνομη σφαγή, ελέγχεται όλη η πορεία του ζώου και διασταυρώνονται και οι πληθυσμοί μετέπειτα για τις επιδοτήσεις. Είναι ολόκληρο σύστημα, υπάρχουν ολόκληρες βιομηχανίες από πίσω. Δεν μπορούμε εμείς να νομίζουμε πως μπορούμε να λειτουργούμε ανεξέλεγκτα», δήλωσε στον «π» ο Σ. Αμέντας.

Στα παραπάνω εντάσσονται κι ελέγχονται με τους ίδιους τρόπους η ποιότητα του γάλατος, ο πραγματικός αριθμός των κοπαδιών  καθώς και τα φάρμακα που δίνονται στα ζώα, ακόμη -ακόμη και η κοπριά και τα υπολείμματα των σφαγίων.«Τα φάρμακα πρέπει να δίνονται μόνο με συνταγή κτηνιάτρου», τονίζει ο κ. Αμέντας, που παραδέχεται ότι σε πολλές των περιπτώσεων και αυτός ο κανόνας καταστρατηγείται.

Το ξεκαθάρισμα

Για το νομοκτηνίατρο το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι εκείνο που θα καθορίσει ποιοι από τους κτηνοτρόφους μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα τους με προοπτική και σίγουρο μέλλον, αν εκσυγχρονιστούν και συμβαδίζουν με τα νέα δεδομένα, και ποιοι, αγκιστρωμένοι στις συνήθειες των παππούδων τους και θεωρώντας, ως γνήσιοι νεοέλληνες, πως μπορούν να παρακάμψουν όλο το σύστημα, θα απομονωθούν κι εντέλει θα σβήσουν.

«Η νοοτροπία σε κάποιους δεν αλλάζει κι αυτό γιατί βολεύει πολύπλευρα. Μιλάμε για χρόνιες παθογένειες που πρέπει πια να εκλείψουν γιατί δεν πάει άλλο. Θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις αν δε σταματήσουν οι αυθαιρεσίες. Κτηνοτρόφος που θα εφάρμοζε τους κανονισμούς, που θα είχε πιστοποιήσεις, που θα λειτουργούσε με άλλη νοοτροπία θα μπορούσε να προχωρήσει. Η ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να έρθει μέσα από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τη βόσκηση που έχουμε την προτιμά ο ευρωπαίος. Η φύση μας έχει προικίσει. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας»,κατέληξε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες κυρώσεις

Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι ότι ήδη πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί «περικοπή» στις επιδοτήσεις, αφού καταγράφηκε ότι δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς. «Σε κάποιους έχουν παρακρατηθεί από 400-7.500 ευρώ, ενώ κάποιοι έχασαν το σύνολο της επιδότησης», τόνισε ο κ. Αμέντας, εξηγώντας πως πλέον με την online σύνδεση όλων των κρίκων της αλυσίδας είναι δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από την τσιμπίδα του Υπουργείου και της Ε.Ε..

Ότι μπορεί να εφαρμοστεί θα εφαρμοστεί

Δεκτικός στις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας είναι ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Χίου Γ. Γεωργούλης. Ο ίδιος μιλώντας στον «π» τόνισε πως η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων δεν είναι αρνητικοί και θα ακολουθήσουν τις υποδείξει των υπηρεσιών στα σημεία όπου υπάρχει η δυνατότητα. «Μας επιδοτούν για ελευθέρα βοσκή και με ζητούν να εφαρμόσουμε πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε σταβλισμένα ζώα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη όμως παραδέχθηκε πως υπάρχουν κτηνοτρόφοι που κάνουν ζημιά στον κλάδο «Υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που δεν συμμορφώνονται και που στην ουσία ζουν σε βάρος των υπολοίπων»

Η τελική στάση των κτηνοτρόφων θα κρίνει και το μέλλον της  κτηνοτροφίας στον τόπο μας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες εξασφάλισαν και έβγαλαν τη Χίο έξω από την καραντίνα για τον καταρροϊκό πυρετό και βρίσκονται στο παρά πέντε και για τον μελιταίο, οπότε επίσημα όλη η Ευρώπη θα γνωρίζει πως μπορεί να αγοράσει με ασφάλεια γάλα από τη Χίο. Δυστυχώς υπηρεσιακά δεν αλλάζουν νοοτροπίες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ