11.12.2013 16:07

Ο αέρας μας σώζει από την αιθαλομίχλη

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΞΥΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην πόλη της Χίου τις τελευταίες μέρες αφού είναι αναμμένα τζάκια και σόμπες λόγω του τσουχτερού κρύου με αποτέλεσμα  τη δημιουργία και στο νησί μας αιθαλομίχλης.
Χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές μετρήσεις αφού στη Χίο δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα όργανα, είναι αισθητή κι έντονη η μυρωδιά, ειδικά σε συγκεκριμένες συνοικίες της πόλης τόσο που σε περιόδους άπνοιας, όπως την Κυριακή το βράδυ να δυσκολεύεται και την αναπνοή.
Στα παραπάνω συνηγορεί και η άποψη του Γ. Στεφανίδη από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ο οποίος σημειώνει πως σίγουρα υπάρχει θέμα και στο νησί μας αλλά αφενός λόγω του ότι η Χίος είναι αραιοκατοικημένη και αφετέρου επειδή σχεδόν καθημερινά πνέουν άνεμοι που διασκορπίζουν την αιθαλομίχλη , δεν δημιουργούνται  ιδιαίτερα προβλήματα.  
«Στην υπηρεσία μας δε διαθέτουμε τα ειδικά όργανα για να προβούμε σε μετρήσεις. Αυτά υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις. Εκείνο που είναι αντιληπτό είναι η έντονη μυρωδιά σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές από καύση μη κατάλληλου ξύλου. Τα φαινόμενα αυτά γίνονται πολύ πιο έντονα αντιληπτά στην πόλη ειδικά σε συνθήκες άπνοιας, όπως η προχθεσινή» σημείωσε χαρακτηριστικά κ. Στεφανίδης.

Κρύο καιρός για… ξύλο

Η μεγάλη στροφή στην καύση ξύλου έγινε κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς από τους Χιώτες καταναλωτές, οι οποίοι έσπευσαν να προμηθευτούν ξυλοκάζανα ή τοποθέτησαν τζάκια στα σπίτια τους.
Ο Χ. Ξυντάρης χρόνια ξυλέμπορος βλέπει τη ζήτηση να είναι στα περσινά επίπεδα αν κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα της παράνομης υλοτόμησης τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν. «Κατά μέσω όρο φεύγουν 5 τόνοι ξύλα την ημέρα. Η τιμή είναι στα περσινά επίπεδο, στα 80 ευρώ το κυβικό αλλά γίνεται ο χαμός με την παράνομη υλοτόμηση. Δρουν ανεξέλεγκτα και κάνουν μεγάλη ζημιά» δήλωσε στον «π».
Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για την προμήθεια της άδειας υλοτόμησης από τον Δήμο Χίου. Η πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε συγκέντρωσε 600 αιτήσεις, όσες και πέρσι δηλαδή, ενώ ήδη στο αρμόδιο γραφείο έχουν εκδηλώσει ξανά το ενδιαφέρον κι άλλοι συμπολίτες μας για την έναρξη της δεύτερης φάσης υλοτόμησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο καθένας από τους 600 έχει άδεια για υλοτόμηση 3 τόνων ξύλα.

 

Θα ξεμείνουμε κι από ξύλα;

Μια άλλη διάσταση αυτή της έλλειψης καύσιμης ύλης βάζει ο Γ. Γεωργούλης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, λόγω επαγγέλματος έζησε από κοντά την περσινή μεγάλη στροφή των καταναλωτών από το πετρέλαιο στο ξύλο. Φέτος, όπως σημειώνει είναι πιο πεσμένα τα πράγματα και οι καταναλωτές λειτουργούν συνδυαστικά. «Ανάβουν το καλοριφέρ λιγότερες ώρες, προσπαθούν με σόμπες να κάνουν  τη δουλειά τους ή με κλιματιστικά. Είναι λίγοι εκείνοι που προμηθεύτηκαν φέτος τζάκια ή καυστήρες ξύλου. Είναι κι αυτό ένα μεγάλο κόστος που ήθελαν να αποφύγουν. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει όμως είναι ότι αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς σε μερικά χρόνια δε θα έχει το νησί ξύλα για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και θα κάνουμε εισαγωγή από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το πεύκο δεν είναι καλό ξύλο για τα καλοριφέρ ή τα τζάκια γιατί από τα υπολείμματα της καύσης του φράζουν οι καμινάδες και παίρνουν φωτιά» κατέληξε.
Προφανώς αυτό το ενδεχόμενο δε φαίνεται να έχει απασχολήσει ακόμη τις αρχές, οι οποίες μάλλον πιο επισταμένα θα έπρεπε να ελέγχουν το συγκεκριμένο ζήτημα.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ