3.12.2013 16:19

Πήραν αυτό που επιδίωκαν

Η Ε.Μ.Χ. αύξησε την τιμή αγοράς στις μεσαίες κατηγορίες καθαρότητας της μαστίχας και οι μαστιχοπαραγωγοί κατέθεσαν προσωρινά τα όπλα

Εύθραυστη είναι η ανακωχή που συμφώνησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και οι αντιπρόσωποι των περισσότερων Συνεταιρισμών, καθώς το κλίμα αναβρασμού και έλλειψης εμπιστοσύνης που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών και των συνεταιριστών δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί εύκολα.

Προς το παρόν τουλάχιστον οι αντιπρόσωποι των Συνεταιρισμών δηλώνουν ικανοποιημένοι με την υπό δοκιμή  λύση της νέας κλίμακας τιμών κατηγοριοποίησης της μαστίχας που παραδίδεται, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με την παρουσία των αντιπροσώπων.

Είναι φανερό όμως ότι οι σχέσεις δεν θα προσδιοριστούν μόνο από τη διαμόρφωση των τιμών αλλά και από την αποπληρωμή τους στο τέλος της σεζόν. Από αυτά θα διαμορφωθεί  και η συμπεριφορά αρκετών Συνεταιρισμών και παραγωγών απέναντι στη διοίκηση της Ένωσης. 

 Η νέα κλίμακα

Οι αντιπρόσωποι των Συνεταιρισμών  αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την πρωινή διαδικασία, δεν έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πρόβλημα του νέου μηχανήματος διαλογής, που επηρεάζεται από τις ατμοσφαιρικές καταστάσεις στις οποίες είναι εκτεθειμένο το υπό παράδοση μαστίχι ή  μπορεί να ρυθμιστεί, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η τεχνητή ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος για να πληρώνει λιγότερα η Ένωση στους παραγωγούς. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επίλυση του προβλήματος με τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας τιμών, αφού, όπως διαφάνηκε, αυτό ήταν το κύριο μέλημα των παραγωγών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΙΜΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
ΝΕΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΥΡΩ
 (€)
Α
0-50
80
Α1
51-250
74
Β
251-350
72
Β1
351-1000
70
Γ
1001-2200
60
Δ
2201-4000
40
Ε
έως 6000
10

 

Πλήρες ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της Τετάρτης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ