3.12.2013 14:52

Πόλη... έκθεση φωτιστικών [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Απίστευτη… ανομοιογένεια έχουν πετύχει οι αρμόδιοι στον δημοτικό φωτισμό που διαφέρει ανά περιοχή και αναδεικνύει τον ευκαιριακό σχεδιασμό

Δεν κομίζουμε «γλαύκας εις τα Αθήνας» όταν καταγράφουμε και χαρακτηρίζουμε για πολλοστή φορά απαράδεκτο τον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς των δημοσίων μας υπηρεσιών. Ίσως δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση πιά, αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε  τους υπεύθυνους να αλωνίζουν ως ανεύθυνοι καίσαρες, να κατατρώνε τις σάρκες μας και να έχουν την εντύπωση ότι δεν βλέπουμε και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Κράτος είναι οι φορολογούμενοι πολίτες κάθε τόπου που πρέπει πια να απαιτήσουν η παράλογα τεράστια και αφόρητη φορολόγηση τους να αποδίδει τουλάχιστον. Να μην διαπιστώνουν καθημερινά ότι τα χρήματα και οι θυσίες τους πάνε χαμένα, ή γίνονται βορρά και έρμαιο στα χέρια και την ευθύνη του κάθε ανεύθυνου δημόσιου υπάλληλου. 

Είμαστε πάντα το Ελλαδιστάν. H προχειρότητα των έργων, η παραγωγή δουλειάς με ευκαιριακό σκεπτικό, η τριτοκοσμική νεοκουλτούρα και η κακή νοοτροπία των υπηρεσιών, η απουσία κάθε ίχνους σεβασμού και η κατακρεούργηση της οικιστικής μας παράδοσης, τα γνωστά ελλείμματα  των δημοσίων υπηρεσιών μας, επιβεβαιώνονται για πολλοστή φορά με τα φωτιστικά σώματα που τοποθετούνται ή έχουν τοποθετηθεί χωρίς διάκριση και στρατηγική σε παραδοσιακές και μη περιοχές του τόπου μας. Κραυγαλέα παραδείγματα οι εικόνες των φωτιστικών στύλων και σωμάτων που καταγράφουμε και η πρακτική της λειτουργίας των υπηρεσιών, που προκαλούν θυμηδία και πολλά ερωτήματα.

Φωτισμός στην ΑπλωταριάΦωτισμός στο ΒαρβάσιΑπλωταριά - Βαρβάσι

Τα φωτιστικά που τοποθετούνται εναέρια στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της Απλωταριάς, είναι ίδια με αυτά που φωτίζουν τον δρόμο παράκαμψης της πόλης στο χείμμαρο Παρθένη και την κεντρική οδό Μαυράκη /Πίττα του Βαρβασίου. Τα τελευταία έχουν τοποθετηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η Απλωταριά δεν είναι χαρακτηρισμένη παραδοσιακή περιοχή, αλλά έχει σαφή στοιχεία που το τελευταίο διάστημα εκφράζεται μια δυναμική  ανάδειξης και διατήρησης τους.

Λεωφόρος Ενώσεως- ΚάστροΦωτισμός στη Λεωφόρο ΕνώσεωςΦωτισμός Πλατεία Κάστρου

Ενδεικτικότερη περίπτωση  τα φωτιστικά μοντέρνου νεωτεριστικού στυλ που έχουν τοποθετηθεί και φωτίζουν την παραλιακή λεωφόρο Ενώσεως και την πλατεία του κάστρου. Είναι τα ίδια  στην αστική βιτρίνα της πόλης και στην παραδοσιακή και διατηρητέα περιοχή του κάστρου, με την αποδοχή και έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας! Απλά στη λεωφόρο Ενώσεων είναι πιο φαρδύ μοντέλο.

Πως και γιατί

Απορούμε τι είδους μελέτες έγιναν ξεχωριστά για την κάθε εγκατάσταση, πως και γιατί επιτράπηκαν τέτοιες πρακτικές, την στιγμή που οι πολίτες κάτοικοι των χαρακτηρισμένων περιοχών, είναι υποχρεωμένοι με μεγάλο κόστος να ακολουθούν τις επιταγές των νόμων που ισχύουν και τηρούνται απαρέγκλιτα και αυστηρότατα.

Φωτισμός στην οδό ΚαλαμπόκαΦωτιστικά Καλαμπόκα

Τέλος, παρατηρείστε τα αλουμινένια κοντά φωτιστικά που έχουν εγκατασταθεί στην οδό Καλαμπόκα, από τη διασταύρωση με την Απλωταριά, έως τη συμβολή της με την Δελαγραμμάτικα. Θυμίζουν μεταμοντέρνα φουτουριστικά αμπαζούρ των Ελληνικών ταινιών του ασπρόμαυρου κινηματογράφου της 10ετίας του 1960, δεν έχουν καμία σχέση με την αισθητική της περιοχής. Ας μη μιλήσουμε για παραδοσιακότητα, ανήκουν στην ίδια περίπτωση με την Απλωταριά. Κυριολεκτικά μοιάζουν με κατάλοιπα της ταινίας “Ε.Τ. Ο εξωγήινος”. Καμία σχέση με το χώρο.

Σωστό

Το θετικό εδώ είναι ότι οι υπεύθυνοι φρόντισαν να μην ανάβουν ταυτόχρονα και τα φώτα των στύλων της ΔΕΗ, δίπλα στα οποία έχουν εγκατασταθεί τα περισσότερα νέα σώματα. Εδώ υπήρξε εύστοχη πρόβλεψη.

Ομογενοποίηση

Αν η απάντηση των υπηρεσιών είναι η προσπάθεια ομογενοποιήσεις του φωτισμού της πόλης, θα δηλώναμε την ικανοποίηση μας, αφού έστω και θεωρητικά θα  δείχνει ότι υπάρχει ένα σχέδιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να υποστηριχθεί πειστικά, γιατί τα φωτιστικά σώματα είναι ίδια μόνο στις προαναφερόμενες αντίστοιχες περιοχές. Δεν υπάρχει στρατηγικός, αλλά μόνο ευκαιριακός σχεδιασμός

Τι να κάνουμε, είμαστε καταδικασμένοι αυτό το κράτος να μας εκπλήσσει πάντα δυσάρεστα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ