11.12.2013 16:11

Σε διαθεσιμότητα το σύνολο του προσωπικού

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ Ή ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Μετρούν αντίστροφα και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στη Χίο, μέχρι την Τετάρτη οπότε αναμένεται από τον Υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, να ανακοινωθεί η νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και του ιδιωτικού ιατρείου τους.
Με τον πόλεμο μεταξύ υπουργείου και γιατρών να μαίνεται ο υπουργός έχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προχωρά στη νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι γιατροί μη χειρουργικών ειδικοτήτων, θα πρέπει να προχωρήσουν στην επιλογή αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ ή στην έξοδο από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας.
Διαθεσιμότητα και νέο σύστημα
Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, το σύνολο του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (περίπου 10.000 - 5.765 γιατροί, 2.841 υγειονομικό προσωπικό και 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι) θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τη λειτουργία του νέου συστήματος.
Το σχέδιο προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ συγχωνεύονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τα Κέντρα Υγείας και μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
Με το χέρι στην τσέπη
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει για τους ασφαλισμένους μεγάλες αναμονές για τη διενέργεια εξετάσεων, εκτός κι αν επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα καταβάλουν 15% συμμετοχή.  Με συμμετοχή και βάζοντας το χέρι στην τσέπη , θα μπορούν να απευθύνονται και τις απογευματινές ώρες στα ιατρεία των γιατρών, εκεί που μέχρι πρότινος πήγαιναν χωρίς να πληρώνουν.
«Μπορεί να είχε ξεκινήσει κάποια πράγματα σωστά κι έπρεπε ίσως να βάλει το χέρι του και στον κλάδο τον δικό μας, αλλά έτσι όπως καταλήγει το σύστημα, δυστυχώς χαμένος θα είναι και πάλι ο ασθενής, αφού αυτός θα κληθεί να πληρώσει για υπηρεσίες που μέχρι πρότινος απολάμβανε δωρεάν» σημείωσε στον «π» γιατρός του ΕΟΠΥΥ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ