24.12.2013 15:10

Στα υπόλοιπα των 5 εκ. οι ελπίδες για την επέκταση

ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Ο ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΜΕΣΩ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

του αεροδρομίου και της αναβάθμισης του κτιρίου αφίξεων – αναχωρήσεων επιδιώκει συστηματικά το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Κ. Μουσουρούλης, ασκώντας έντονες πιέσεις στον υπουργό Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοϊδη να ενεργοποιήσει το υπόλοιπο των 5εκ. ευρώ που υπάρχουν για το έργο και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός.

Από το σύνολο των 35εκ. ευρώ των πιστώσεων που είχαν εξασφαλιστεί για το αεροδρόμιο και μετά την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, στον προϋπολογισμό του υπουργείου υπάρχουν ακόμη 5 εκατομμύρια που στόχος είναι να αξιοποιηθούν για την ολοκλήρωση δυο βασικών υποδομών. Αφενός της μελέτης επαναχάραξης του παραλιακού δρόμου από το βιολογικό έως και τα φανάρια της Φάρκαινας, αφετέρου για την αναβάθμιση και επέκταση του κτιρίου του αερολιμένα της Χίου.

Να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Ο Κ. Μουσουρούλης έχει κρατήσει ανοικτή γραμμή με τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη για τα ζητήματα του αεροδρομίου. Η τελευταία επικοινωνία πριν από λίγες ημέρες θέλει τον υπουργό να ζητάει λίγο χρόνο προκειμένου να εξετάσει ξανά το ζήτημα και στη συνέχεια να προκαλέσει όσο πιο σύντομα γίνεται νέα σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για να αποφασιστεί από κοινού πως θα κλείσουν οι εκκρεμότητες. Σε αυτή τη βάση, τα δυο ζητούμενα (δρόμος και κτίριο) μπορούν να καλυφθούν από τα 5εκ. ευρώ του προϋπολογισμού. Αυτή εξάλλου είναι και η βασική επιδίωξη, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί από την πλευρά του υπουργείου πως θα προχωρήσει το θέμα.

Δημόσιο έργο

Ας κρατήσουμε όμως και μια άλλη παράμετρο. Στο Υπουργείο, αλλά και έξω από αυτό, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις όσων πιστεύουν πως το αεροδρόμιο «Όμηρος» δεν θα περιέλθει στα χέρια ιδιώτη εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που έχει. Γι’ αυτό και ήδη συζητείται, και προφανώς θα επιδιωχθεί και από το υπουργείο, οι παρεμβάσεις που απομένουν (επέκταση- κτίριο- δρόμος) να γίνουν από το Δημόσιο.

Με αγωγές

Αγωγές κατά των ιδιοκτητών που έχουν λάβει αποζημιώσεις για τα οικόπεδα και τα ακίνητά τους και δεν τα έχουν παραδώσει στο δημόσιο κατέθεσε η δικηγόρους του δημοσίου Μ. Αγγελίδη σε μία ύστατη προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Την ίδια ώρα στα χέρια του Δήμου και συγκεκριμένα του Συντονιστικού Οργάνου για το αεροδρόμιο βρίσκεται η  πλήρης χαρτογραφική αποτύπωση της Κτηματικής Υπηρεσίας με τα οικόπεδα που είναι σε εκκρεμότητα και που διακρίνονται στην εικόνα με άσπρο χρώμα. Άμεσος στόχος του συντονιστικού είναι η άμεση απεμπλοκή των οικοπέδων που βρίσκονται στα πρώτα 200 μέτρα και στη συνέχεια η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα υπόλοιπα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ